GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τα σημεία καρμανιόλα της Εγνατίας οδού

Σε έκθεση το τμήμα ΛΕΣ προσδιορίζει όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου στα οποία, όπως επισημαίνει «είναι μη ασφαλής η κίνηση των αυτο...

Σε έκθεση το τμήμα ΛΕΣ προσδιορίζει όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου στα οποία, όπως επισημαίνει «είναι μη ασφαλής η κίνηση των αυτοκινήτων».
Η Εγνατία οδός χρειάζεται επειγόντως βαριά συντήρηση προκειμένου να καταστεί ασφαλής για τους οδηγούς. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πολυσέλιδης έκθεσης του τομέα Λειτουργίας, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΛΕΣ) του αυτοκινητόδρομου, την οποία έχει εδώ και ένα χρόνο στα χέρια του ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης. Ωστόσο, η υλοποίηση όσων αναφέρονται στην έκθεση είναι αδύνατη καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους.
Συγκεκριμένα, στις 16 Μαρτίου 2016 ο κ. Αντωνούδης ζήτησε εγγράφως από τον τομέα ΛΕΣ να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο «εγγράφως και κατά το δυνατόν πιο σύντομα, αν υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού και των καθέτων προς αυτόν οδικών αξόνων, προβλήματα στην ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων. Στη θετική περίπτωση, σας παρακαλώ να προσδιορίσετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και το κόστος αυτών».

 Τρεισήμισι μήνες μετά, ο προϊστάμενος του ΛΕΣ παρέδωσε στον κ. Αντωνούδη πολυσέλιδη έκθεση στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς και με επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό, όλα τα σημεία στα οποία απαιτείται άμεση παρέμβαση, ενώ γίνεται και εκτίμηση του κόστους των εργασιών συντήρησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τμήματος ΛΕΣ απαιτούνται περί τα 60 εκατ. ευρώ για την αναγκαία, άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο κ. Αντωνούδης, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. τονίζει ότι για το λόγο αυτό «γίνονται μόνον κάποιες σημειακές παρεμβάσεις». Επισημαίνει, παράλληλα, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστούν πόροι περίπου 15 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 προκειμένου να ξεκινήσει η λεγόμενη βαριά συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.
Στην έκθεσή του το τμήμα ΛΕΣ προσδιορίζει όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου στα οποία, όπως επισημαίνει «είναι μη ασφαλής η κίνηση των αυτοκινήτων».
Η ολισθηρότητα αιτία δυστυχημάτων
Όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση «οι εργασίες λειτουργικής και δομικής αποκατάστασης των οδοστρωμάτων θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας και αποτελούν εργασίες συντήρησης υψηλού βαθμού σοβαρότητας, για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας». Επισημαίνεται, παράλληλα ότι «δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα, να ξεκινήσουν οι παραπάνω εργασίες, παρά μόνο τοπικές επισκευές (μπαλώματα) του οδοστρώματος».
Οι μηχανικοί της Εγνατίας υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση του οδοστρώματος και η εφαρμογή αντιολισθηρού τάπητα. «Η γήρανση του οδοστρώματος, που οφείλεται κυρίως στη λείανση της επιφάνειας, προκαλεί ολισθηρότητα η οποία συνδέεται άμεσα με τα τροχαία δυστυχήματα», αναφέρεται και προστίθεται πως «η αντιολισθηρή ικανότητα της επιφανειακής στρώσης είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα οδόστρωμα, δεδομένου ότι σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια της οδού και των εποχουμένων». Οι μηχανικοί προειδοποιούν στην έκθεσή τους και για τυχόν ποινικές ευθύνες αναφέροντας ότι «τα προβλήματα σε διάφορα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, έχουν γίνει αντιληπτά όχι μόνο από τους χρήστες αλλά και από τις κατά τόπους αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της Υπηρεσίας αλλά και των στελεχών της». Για το λόγο αυτόν τονίζουν ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποκατάσταση της αντιολισθηρής ικανότητας της επιφάνειας, όχι μόνο στα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου όπου παρουσιάζονται ήδη σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα φθορών, ορατά δια γυμνού οφθαλμού, αλλά και στα τμήματα που δεν έχει εφαρμοστεί αντιολισθηρά στρώση».

Τα σημεία καρμανιόλες
Τα τμήματα στα οποία θα πρέπει να γίνουν αμέσως παρεμβάσεις όπως αναφέρονται στην έκθεση είναι τα εξής:
  1. Ηγουμενίτσα – Λαδοχώρι σε μήκος 7χλμ.
  2. Λαδοχώρι – Νεοχώρι, 14,5χλμ.
  3. Α/Κ Νεοχωρίου – Ελευθεροχώρι, 10χλμ.
  4. Ελευθεροχώρι – κόμβος Σελλών, 17,5χλμ.
  5. Α/Κ Σελλών – έξοδος σήραγγας Σ2, 4χλμ.
  6. Έξοδος σήραγγας Σ2 – Α/Κ. Δωδώνης, 7χλμ.
  7. Κόμβος Δωδώνης – σήραγγα Δωδώνης, 9χλμ.
  8. Κ1 Καλοχωρίου – Κ2 Ιωνίας, 5χλμ.
  9. Κ2 Ιωνίας – Κ4 Ευκαρπίας, 9χλμ.
  10. Κ4 – Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών, 7,5χλμ.
  11. Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών – Ανάληψη, 13χλμ.
  12. Α/Κ Κομοτηνής – Α/Κ Μέστης (567-573), 6χλμ.
  13. Α/Κ Μέστης – Α/Κ κομοτηνής (592-578), 14χλμ.
  14. Α/Κ Αν. Κομοτηνής, κλάδοι 2,3, σε μήκος 6,7χλμ.
  15. Α/Κ Αρδανίου – Α/Κ ΒΙΠΕ (627-651), 24χλμ.
  16. Α/Κ ΒΙΠΕ – Α/Κ Αρδανίου (626-652), 26χλμ.
  17. Αρδάνιο – Κήποι (651-659), 8χλμ.
    Το εκτιμώμενο κόστος για τις παρεμβάσεις στα ανωτέρω σημεία, σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ.
Τμήμα από Α/Κ Κλειδίου έως Θεσσαλονίκη
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου καταγράφεται ο μέγιστος κυκλοφοριακός φόρτος της Εγνατίας οδού και το όριο ταχύτητας, στο μεγαλύτερο μήκος του οδικού τμήματος είναι 120km/h. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι στα ακόλουθα τμήματα:
Α/Κ Κλειδiου – Α/Κ Μαλγάρων: 8,5χλμ.
Α/Κ Μαλγάρων – Α/Κ Αξιού : 4,5χλμ.
Α/Κ Αξιού – Α/Κ Σiνδου : 8χλμ.
Α/Κ Σίνδου – Α/Κ Καλοχωρiου: 2,5χλμ.
Α/Κ Καλοχωρίου – Α/Κ Κ16: 3,3χλμ.
Α/Κ Κ16 – Θεσσαλονίκη (οδός Δάφνης): 3χλμ.
Τα μέτρα βελτίωσης οδικής ασφάλειας άμεσης εφαρμογής είναι:
α. Τοποθέτηση, συμπλήρωση, αναβάθμιση των Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων (τοποθέτηση πλευρικών και κεντρικών στηθαίων ασφαλείας).
β. Τοποθέτηση και αποκατάσταση της περίφραξης. Σε επιμέρους τμήματα υφίσταται περίφραξη πολύ χαμηλού ύψους (εκτός προδιαγραφών) η οποία απαιτεί εκτενή συντήρηση, ενώ σε άλλα τμήματα δεν υπάρχει καθόλου περίφραξη.
γ . Εφαρμογή οριζόντιας σήμανσης. Προβλέπεται η κατασκευή διαγράμμισης με υλικό υψηλής αντοχής και αντανακλαστικότητας, συνολικής επιφάνειας 45.000μ2.
δ. Αποξήλωση των μη λειτουργικών υφιστάμενων ιστών οδοφωτισμού σε όσα σημεία δεν απαιτείται φωτισμός (εγκατάσταση νέων ιστών όπου απαιτείται).
Πτώση βράχων
Ανάλογα έργα προτείνεται στην έκθεση και για το τμήμα Α/Κ Αξιού – Α/Κ Πολυκάστρου – Συνοριακός σταθμός Ευζώνων. Επιπλέον προτείνεται εγκατάσταση συστημάτων συγκράτησης βραχοπτώσεων. Όπως σημειώνεται στην έκθεση στο συγκεκριμένο τμήμα «παρατηρούνται κατά τμήματα αστοχίες πρανών και καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων στα τμήματα από Α/Κ Κλειδίου έως Θεσσαλονίκη και από Α/Κ Αξιού έως Α/Κ Πολυκάστρου και συνοριακό σταθμό Ευζώνων εκτιμάται στα 10,5 εκατ. ευρώ.
Πτώσεις βράχων οι οποίοι υπερπηδούν τη βραχοπαγίδα και εισέρχονται στο οδόστρωμα παρατηρήθηκαν και στον αριστερό κλάδο από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα (5χλμ πριν από την Ηγουμενίτσα). Το κόστος των παρεμβάσεων σε εκείνο το σημείο εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Τμήμα Βέροιας – Πολυμύλου
Σε δύο σημεία, σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητόδρομου (Γ4 και σήραγγα Σ3) παρακολουθείται η εξέλιξη κάποιων κατολισθήσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωτεχνικούς του τμήματος ΛΕΣ «είναι πιθανή η αστοχία της κατολίσθησης στην περιοχή Γ4 ιδίως μετά από έντονη υδρολογική φόρτιση και για λόγους ασφαλείας απαιτείται η δρομολόγηση κατασκευής των έργων σταθεροποίησης το συντομότερο». Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι «η μετακίνηση της κατολίσθησης στην περιοχή Σ3 συσσωρευτικά θα δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο». Οι μηχανικοί προειδοποιούν μάλιστα ότι πιθανή αστοχία στο σημείο Γ4 θα σημάνει πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας στον άξονα της Εγνατίας οδού και παράκαμψη όλων των οχημάτων από την παλιά εθνική οδό, δια μέσου της Καστανιάς. Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.
Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων
Κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στο τμήμα της Εγνατίας οδού που διέρχεται από την περιοχή της Πεδινής. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Εγνατίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και την αποφυγή εισροής υδάτων στον αυτοκινητόδρομο απαιτείται η ανύψωση κατά 3 μέτρα της ερυθράς της οδού στην περιοχή του Α/Κ Ιωαννίνων. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2013 και του 2015 και στην περιοχή της Κοζάνης.
Αποκατάσταση γέφυρας Αξιού
Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη βαριάς συντήρησης της γέφυρας του Αξιού και ιδιαίτερα του δεξιού κλάδου της (προς Θεσσαλονίκη). Όπως αναφέρεται «οι εντοπισθεiσες βλάβες μειώνουν σε μη αποδεκτό βαθμό το διαθέσιμο συντελεστή ασφαλείας». Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 3,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στην έκθεση τονίζεται πως όλες «οι απαιτούμενες αυτές εργασίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υφιστάμενες συμβάσεις συντήρησης» και πως «για την εκτέλεσή τους απαιτείται άμεσα η δημοπράτηση νέων έργων».
του Δημήτρη Παπανίκου