GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γιατί το "φαινόμενο Amazon" σαρώνει τις ΗΠΑ και όχι άλλες χώρες;

Του Adam Hartung Την επομένη της Memorial Day στις ΗΠΑ, η μετοχή της Amazon ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η Amazon έ...

Του Adam Hartung

Την επομένη της Memorial Day στις ΗΠΑ, η μετοχή της Amazon ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η Amazon έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 40% τον τελευταίο χρόνο. Η χρηματιστηριακή της αξία είναι διπλάσια από εκείνη της Wal-mart. Και η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών αναμένουν πως η Amazon θα γνωρίσει περαιτέρω άνοδο.

Η Amazon ανταγωνίζεται άλλες εταιρείες σε δεκάδες αγορές παγκοσμίως, ωστόσο το "φαινόμενο Amazon" είναι πολύ μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, παρά οπουδήποτε αλλού. Και υπάρχει καλός λόγος γι’αυτό: Η Αμερική είναι κάτι παραπάνω από "χορτασμένη", όσον αφορά στο παραδοσιακό λιανεμπόριο.

Το εμπόριο καταλαμβάνει υπερβολικό χώρο στην Αμερική

Όπως φαίνεται σε γραφική αναπαράσταση της Statista (που δείχνει πόσο χώρο σε τετραγωνικά πόδια καταλαμβάνει το λιανεμπόριο ανά 1.000 ανθρώπους, προσαρμοσμένος ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού), οι ΗΠΑ έχουν 8 φορές το λιανεμπόριο της Ισπανίας, 9 φορές το λιανεμπόριο της Ιταλίας, 11 φορές το λιανεμπόριο της Γερμανίας, 22 φορές το λιανεμπόριο του Μεξικό, 51 φορές το λιανεμπόριο της Κίνας και 400 φορές το λιανεμπόριο της Ινδίας! Αυτό είναι αξιοσημείωτο. Έχω βρεθεί σε όλες αυτές τις χώρες και σε καμιά τους δεν αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ να αγοράσω τα πράγματα που ήθελα. Ξεκάθαρα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρός που έχει επεκταθεί δραματικά, με μεμονωμένα καταστήματα, εμπορικά κέντρα στις πόλεις και στα προάστια, περίτεχνα εμπορικά κέντρα, πολυώροφα εμπορικά κέντρα που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες των Αμερικανών καταναλωτών.

Όλα αυτά τα καταστήματα έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον στον κλάδο του λιανεμπορίου. Αυτή η ανταγωνιστικότητα και η έλλειψη κάθε είδους ΦΠΑ, κατέστησαν τις τιμές των περισσότερων προϊόντων στην Αμερική μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το εμπόριο είναι ο τρίτος τομέας που παρέχει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Αμερική.

Παράλληλα, το λιανεμπόριο έχει οδηγήσει στους μεγαλύτερους κατά τόπους φόρους από κάθε άλλη βιομηχανία, σε συνδυασμό με τους φόρους επί των πωλήσεων και τους φόρους ιδιοκτησίας, που έχουν χρηματοδοτήσει σχολεία και projects του δημοσίου για δεκαετίες. Όλος αυτός ο χώρος του λιανεμπορίου έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της ζήτησης σε διάφορες υπηρεσίες.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι κορεσμένοι και η αγορά είναι λίγο πριν την κατάρρευση

Ωστόσο, σήμερα το λιανεμπόριο έχει λάβει υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις. Έχει αναπτυχθεί σημαντικά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς συνεχίζονταν να χτίζονται ολοένα και περισσότερα εμπορικά κέντρα. Πλέον, η ζήτηση για τα προϊόντα που πωλούνται μέσω του παραδοσιακού λιανεμπορίου μειώνεται. Ο κόσμος απλά παραγγέλνει on-line.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι υπερπλήρεις από τους λιανοπωλητές. Υπάρχει υπερβολικά πολύς χώρος και τώρα που η κατανομή του (σε καταστήματα και κατοικίες) αποτελεί πρόβλημα, με πολλές μεταφορικές να παρέχουν μεταμεσονύχτιες υπηρεσίες, ο κόσμος είναι τρισευτυχισμένος που μπορεί να αποφεύγει τα καταστήματα. Έτσι, αναδύθηκε το "φαινόμενο Amazon", εκεί όπου τα καταστήματα κλείνουν με μεγαλύτερο ρυθμό και πολλοί έμποροι καταρρέουν όλοι μαζί, "ελευθερώνοντας" χώρο.

Οι υπόλοιπες αγορές δεν εξυπηρετούνται το ίδιο και επωφελούνται από την έλευση της Amazon

Σε άλλες χώρες, οι καταναλωτές δεν απολάμβαναν την ίδια εξυπηρέτηση, ζώντας σε έναν κόσμο με πολύ λιγότερες επιλογές σε προϊόντα. Και γενικά, ταξίδευαν στο εξωτερικό, για να ψωνίσουν από μεγαλύτερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα με περισσότερες επιλογές.

Σε αυτές τις χώρες, οι τοπικές οικονομίες κατέστησαν πολύ λιγότερο εξαρτημένες από το λιανικό εμπόριο, όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, αλλά και στους φόρους. Όταν η Amazon διανέμει σε αυτές τις αγορές, αυτό θεωρείται θετικό, καθώς για τους καταναλωτές σημαίνει περισσότερες επιλογές, λιγότερη ταλαιπωρία και καλύτερη εξυπηρέτηση.

Σε μία 10ετία θα έχει αδειάσει το 50% - 67% του χώρου που σήμερα στεγάζει τα εμπορικά στις ΗΠΑ

Πόσος χώρος που χρησιμοποιείται από καταστήματα θα αδειάσει; Προκειμένου τα εμπορικά στις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο όπως εκείνον που καταλαμβάνουν τα καταστήματα στην Ισπανία, θα έπρεπε να επέλθει μείωση της τάξεως του 87,5%, ενώ σε σύγκριση με την Ιταλία η μείωση αγγίζει το 89%, με τη Γερμανία το 91%, με το Μεξικό το 95,5%. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως σε μόλις 5 ή 10 χρόνια από τώρα, το 50% με 67% του χώρου που χρησιμοποιείται σήμερα στην Αμερική, θα είναι άδειος. Οι Αμερικανοί θα είχαν, και πάλι, 2 με 3 φορές τον χώρο άλλων ανεπτυγμένων αγορών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Amazon είναι καλός εργοδότης και ότι η αύξηση των on-line πωλήσεων θα απασχολήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Amazon και εκατομμύρια άλλες στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας θα πληρώνονται καλύτερα από ό,τι οι θέσεις στο παραδοσιακό λιανεμπόριο. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι, όσον αφορά στον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει το "φαινόμενο Amazon" στις τοπικές οικονομίες και δουλειές. Οι λιανοπωλητές είναι υπερβολικά πολλοί στην Αμερική. Θα υπάρξει τεράστιο σοκ, με δεκάδες αποτυχίες. Και θα υπάρχει μεγάλος όγκος ανεκμετάλλευτων περιουσιών που θα μένουν αναξιοποίητες αναζητώντας κάποιο είδος εναλλακτικής χρήσης. Και οι τοπικές κοινωνίες θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Θα επέλθει τεράστια αλλαγή. Το "φαινόμενο Amazon" αυτοματοποιεί το εμπόριο με τρόπους που κανείς δεν φαντάστηκε. Συνήθως, οι παίκτες της βιομηχανίας υποτιμούν αυτές τις αλλαγές, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται στο λιανεμπόριο.

Πηγή: capital.gr