GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



17.000 και οι περισσότερες είναι «φαντάσματα»

Επιχειρήσεις «φαντάσματα» είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα όσες βρίσκονται στη Βουλγαρία και έχουν ελληνική συμμετοχή, καθώς είναι ...

Επιχειρήσεις «φαντάσματα» είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα όσες βρίσκονται στη Βουλγαρία και έχουν ελληνική συμμετοχή, καθώς είναι πολύ λίγες όσες έχουν πραγματική παραγωγική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται κυρίως για βιομηχανίες, μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες και τράπεζες, που είχαν εγκατασταθεί στη γείτονα προ κρίσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Κουτσοδήμος, γενικός σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α΄, υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, ο αριθμός των εγγεγραμμένων και τυπικά ενεργών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία με ελληνική συμμετοχή ανέρχεται σήμερα σε περίπου 17.000. Το 60% των επιχειρήσεων αυτών εκτιμάται ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα, ενώ το 90% δεν απασχολεί κανέναν εργαζόμενο. Πρόκειται δηλαδή κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις με ελληνική συμμετοχή επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 53.000, με την απασχόληση αυτή να συγκεντρώνεται σε μόλις 200-300 επιχειρήσεις από τις συνολικά 17.000 εγγεγραμμένες. Από αυτούς, οι 45.000 απασχολούνται στις 150 ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Βουλγαρίας. Οι τελευταίες είναι επιχειρήσεις που εδώ και πολλά χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα μετά το 2000.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, η Βιοχάλκο, η Τιτάν, η Χαρτοβιομηχανία Θράκης, κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και λιανεμπορικές, όπως η Jumbo αλλά και ο όμιλος Φουρλή.

Κανονικό... κύμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ κρίσης ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ήταν μόλις 3.500 - 4.000, ενώ πλέον κάθε χρόνο ιδρύονται κατά μέσον όρο περίπου 2.000, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, όπως σημειώνει ο κ. Κουτσοδήμος, να παρατηρείται τη διετία 2011-2012. Στα τέλη του 2015 ο αριθμός των επιχειρήσεων με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία ανερχόταν σε 13.500, ενώ το 2013 σε 9.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, τα συνολικά έσοδα των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία κινούνται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ τα συνολικά τους κέρδη ήταν, στα τέλη του 2014, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τους κατανομή, περίπου 5.900 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες στη Σόφια. Πολλές είναι οι εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (περίπου 7.000) που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή Μπλαγκόεβγκραντ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Μόνο στο Πετρίτσι είναι εγκατεστημένες περίπου 3.500 εταιρείες και στο Σαντάνσκι περίπου 1.900. Η περιφέρεια Φιλιππούπολης συγκεντρώνει περίπου 1.000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, το Χάσκοβο 350, το Μπουργκάς και η Βάρνα από περίπου 200, το Σμόλιαν 100 και το Κάρτζαλι 85.

Οι κυριότερες εταιρικές μορφές στη Βουλγαρία είναι η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που απαιτεί ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 2 ευρώ και η ανώνυμη εταιρεία που απαιτεί ελάχιστο κεφάλαιο 25.000 ευρώ (ή 50.000 λέβα). Το κόστος σύστασης εταιρείας ανέρχεται συνολικά στα 500-600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τη μετάφραση των εγγράφων στα αγγλικά. Δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή της εταιρείας σε κάποια επαγγελματική ένωση ή επιμελητήριο.

Φορολογία και ΦΠΑ

Στη Βουλγαρία ισχύει ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax) για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες, που ανέρχεται σε 10%. Τα μερίσματα φορολογούνται με 5%. Ο ΦΠΑ είναι 20% και μηδενικός στην περίπτωση των εξαγωγών και των ενδοκοινοτικών προμηθειών. Υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ υπάρχει μόνο στις εξής περιπτώσεις:

1. Οταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι πάνω από 25.000 ευρώ.

2. Εχουν γίνει ενδοκοινοτικές προμήθειες άνω των 20.000 ευρώ.

3. Εχουν γίνει πωλήσεις εξ αποστάσεως άνω των 35.000 ευρώ.

Οι μέσες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 31% του μεικτού μισθού και καταβάλλονται κατά 18% από τον εργοδότη και κατά 13% από τον εργαζόμενο.

Πηγή:kathimerini.gr