GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στη μαύρη λίστα 10 Υπουργεία

Στη μαύρη λίστα 10 Υπουργεία.. Επτά υπουργοί καταγράφονται ως «σπάταλοι» από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού ξεπέρασαν και μάλιστα κατά ...


Στη μαύρη λίστα 10 Υπουργεία..

Επτά υπουργοί καταγράφονται ως «σπάταλοι» από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού ξεπέρασαν και μάλιστα κατά 10% τον στόχο για συγκράτηση δαπανών, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.
Με βάση το νόμο, θα πρέπει στα συγκεκριμένα υπουργεία να ληφθούν μέτρα συγκράτησης των δαπανών, τα οποία θα έχουν άμεση συνέπεια στο κοινωνικό σύνολο και μάλιστα θα γίνουν εμφανή μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Υπάρχουν, όμως, και επτά υπουργεία/φορείς που ξεπέρασαν κατά 10% τον στόχο που είχε τεθεί. Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, οι αποκλίσεις σχετίζονται με δαπάνες για το προσφυγικό, για το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, για επενδυτικά έργα, για επίδομα αλλοδαπής αλλά και λόγω της ανάληψης χρέους από 1-1-2017 δανείων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής «βαρίδι» για τις κρατικές δαπάνες Συνολικά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 678 εκατ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου (11.130 εκατ.).
Το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του καταγράφει τους φορείς που «αποκλίνουν» και τις αιτίες που προκάλεσαν την αύξηση δαπανών πάνω από το 10% το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Αναλυτικά, οι υπερβάσεις άνω του 10% του στόχου εκτέλεσης δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων, είναι οι παρακάτω:
* Φορέας Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης): Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 0,2 εκατ. ευρώ ή 12,2% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πραγματοποίηση επιπλέον δαπανών για την εκτέλεση του Π.Δ.Ε. σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.
* Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 17,8 εκατ. ευρώ ή 164,3% οφείλεται κυρίως στην εξόφληση υποχρεώσεων για παρασχεθείσες υπηρεσίες που εμπίπτουν στο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ I.
* Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 67,7 εκατ. ευρώ ή 10,4% οφείλεται κυρίως στις δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με ενίσχυση από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού (αρμοδιότητα που ανατέθηκε νομοθετικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).
* Γενικές κρατικές δαπάνες: Η υπέρβαση των πληρωμών ανέρχεται σε 130,7 εκατ. ευρώ ή 11,2% έναντι των αρχικών τιθέμενων στόχων οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ανάληψη χρέους από 1-1-2017 δανείων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 193 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2017, «και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη της εν λόγω δαπάνης κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2017», όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
* Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 0,7 εκατ. ευρώ ή 10,1% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων που αφορούν στο επίδομα αλλοδαπής, το οποίο θα εξοφληθεί εντός του επόμενου τριμήνου.
* Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 4,3 εκατ. ευρώ ή 64,9% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Π.Δ.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με την 31/12/2016