GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ποια project πήρε στις βαλίτσες του ο Α. Τσίπρας στο Πεκίνο

Του Χάρη Φλουδόπουλου Μια μέρα πριν φτάσει στο Πεκίνο ο Α. Τσίπρας, ανακοινωνόταν η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού της π...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια μέρα πριν φτάσει στο Πεκίνο ο Α. Τσίπρας, ανακοινωνόταν η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική ChinaStateGridCorporation. Παρότι η συγκεκριμένη πώληση δεν έχει πάρει την ίδια δημοσιότητα με την απόκτηση του ΟΛΠ από την Cosco, εντούτοις το τίμημα που θα καταβάλει η κινεζική εταιρεία που είναι ένας ενεργειακός κολοσσός, είναι κάτι λιγότερο από το τίμημα για το λιμάνι: 320 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα προκειμένου να εγκριθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που παρέχεταια από την ΕΕ για fasttrack έγκριση.

Εάν λοιπόν η επένδυση της Cosco αποτέλεσε τον καταλύτη για την έλευση περισσοτερων κινεζικών επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, η είσοδος της StateGrid φαίνεται ότι "ξεκλειδώνει" το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας. Άλλωστε όπως έχουν τονίσει οι υψηλόβαθμοι κινέζοι αξιωματούχοι που έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας αποτελεί ένα βασικό κρίκο προς την Ευρώπη για το σχέδιο "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" δηλαδή το πρότζεκτ για την προς δυσμάς επενδυτική προέλαση κινεζικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κατά το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, ενώ και στη φετινή ΔΕΘ η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα.

Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας πάντως όπως έγινε χθες γνωστό, οι κινέζοι ενδιαφέρονται για το ευρύ επενδυτικό έργο του ΑΔΜΗΕ που αφορά στο κομμάτι των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και για έργα όπως ο Eurasiainterconnector (καλώδιο που θα ξεκινά από το Ισραήλ θα κατευθύνεται σε Κύπρο, Κρήτη και θα καταλήγει στην Αττική) καθώς και έργα που εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

Ένα άλλο πρότζεκτ το οποίο ωστόσο είναι ακόμη ασαφές εάν μπορεί να προχωρήσει λόγω των όρων που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η συνεργασία ΔΕΗ CMEC για την κατασκευή 2ης λιγντικής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας.

Εκτός όμως από τα μεγάλα project του ενεργειακού τομέα, ο πρωθυπουργός μετέφερε πηγαίνοντας στο Πεκίνο μια λίστα από 16 συγκεκριμένα επενδυτικά project προτάσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος από κινεζικές εταιρείες για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του χρηματιστηριακού τομέα, του realestate, του τουρισμού, του αγροτοδιατροφικού τομέα, της τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας.

Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

- Η πρόταση της InnogrowthSA & EurochineseDevelopmentPC για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών

- Η πρόταση για διασύνδεση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις αγορές κεφαλαίου της Κίνας

- Το ενδιαφέρον της ShenzhenAirportGroup για το 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος

- Η συνεργασία Jetenergy και ShenzenEnergy για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας

- Τις προτάσεις συνεργασίας κινεζικών εταιρειών για τουριστικά project και realestateproject σε Κρήτη και άλλες περιοχές (DolphinCapital, DogusHellas κλπ)

- Προτάσεις για αγροτοδιατροφικά project ελληνικής και μεσογειακής δίαιτας με ενδιαφέρον για διείσδυση στην κινεζική αγορά..

capital.gr