GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Φορολογική έκπληξη, κρυμμένη στα αντίμετρα

Μια θετική έκπληξη βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα αντισταθμιστικά μέτρα ύψους 7,65 δισ. ευρώ που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τουλάχιστον ε...

Μια θετική έκπληξη βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα αντισταθμιστικά μέτραύψους 7,65 δισ. ευρώ που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τουλάχιστον επαρκώς. Με την πρώτη ανάλυση τα κοστολογημένα και χρονικά προσδιορισμένα μέτρα αύξησης και κοινωνικών δαπανών και φοροελαφρύνσεων δεν ξεπερνούν τα 4,15 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ των αντισταθμιστικών μέτρων δεν είναι κατανεμημένα ούτε χρονικά, ούτε και ποιοτικά. Αναφέρεται απλώς ότι θα αφορούν φοροελαφρύνσεις και κατανέμονται κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και κατά 2 δισ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών, η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπεται από το 2019 μέχρι και το 2021 και οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα των στατιστικών στοιχείων 'ESA 2010' για τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021 είναι 3,9%, 4,4%, 4,8% και 5,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Ειδικά για τα έτη από το 2019 έως και το 2021, αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, τότε δημιουργείται ένα δημοσιονομικό περιθώριο 2,25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία, αν αφαιρεθούν τα μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, θα απομείνει ένα ποσό 3,5 δισ. ευρώ που θα μπορεί να δοθεί ως «μέρισμα» ανεξάρτητα από την υλοποίηση των αντίμετρων.

Το 2020, εκτός από τα αντίμετρα που θα ενεργοποιηθούν, θα υπάρχει περιθώριο για διανομή μερίσματος 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2021, που δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, θα υπάρχει περιθώριο για ελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά των θεσμών, υπάρχει η σιωπηρή αποδοχή, αρκεί η υπέρβαση του πλεονάσματος να είναι από μόνιμα μέτρα και οι ελαφρύνσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν να έχουν και την έγκριση των δανειστών.
Πού θα δοθεί το μέρισμα

Αν και είναι μάλλον νωρίς για τέτοιους υπολογισμούς, καθώς το μέρισμα των 3,5 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί μετά από πέντε χρόνια το οικονομικό επιτελείο βάζει προτεραιότητα την μείωση των εμμέσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ, σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, την εστίαση και τα ενεργειακά προϊόντα.

Επίσης, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί και την μεγαλύτερη πίεση από την κρίση.

Πάντως, οι πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις για το θέμα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το 2019. Στην ερώτηση γιατί και τα μέτρα αυτά έχουν ενταχθεί από τώρα στους υπολογισμούς του πολυετούς προϋπολογισμού, μέχρι και το 2021, η απάντηση είναι ότι για το ΥΠΟΙΚ η εφαρμογή τους είναι τόσο σίγουρη, όσο και των αντιμέτρων.

News247.gr