GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μεγάλη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Μεγάλη ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσιγκτον να λαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλ...

Μεγάλη ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσιγκτον να λαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλεί την έντονη δυσφορία της τουρκικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν την παροχή βαρέως οπλισμού στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, με την ανακοίνωση να έρχεται απευθείας από τον Λευκό Οίκο και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με απώτερο στόχο την τροποποίηση της απόφασης της αμερικανικής πλευράς και την αλλαγή των σχεδιασμών για την απελευθέρωση της Ράκκα είχε στείλει στην Ουάσιγκτον τρεις στενούς συνεργάτες του, τον εκπρόσωπο τύπο του Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν, τον Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Η κίνηση του κ. Ερντογάν δεν έφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα καθώς τη Δευτέρα οι τρεις συνεργάτες του Προεδρικού πληροφορήθηκαν στον Λευκό Οίκο για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας στην νέα απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχονται σε υψηλούς τόνους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρεττίν Τζανίκλι δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια τόσο λανθασμένη απόφαση. Η τουρκική πλευρά αναμένει την αναθεώρηση της.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει με επιμονή την συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος ως «τρομοκρατική οργάνωση». Πριν από λίγες ημέρες, ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις των ανταρτών σε Συρία και Ιράκ. Στην συνέχεια, οι ΗΠΑ εντατικοποίησαν την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους και την περιφρούρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Το θερμόμετρο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα μόλις λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ.

kathimerini.gr