GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πολιτικά κυρίαρχη η Μέρκελ μετά τη βαριά ήττα του Σουλτς

Νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος ο Σεμπάστιαν Κουρτς Πολύ σημαντική ώθηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, κα...

Πολύ σημαντική ώθηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας στην Άνγκελα Μέρκελ, προσδίδει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) η νίκη της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το θεωρούμενο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και γενέτειρα του Μάρτιν Σουλτς.

Mε τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η CDU παίρνει τη νίκη με ποσοστό 32,9% έναντι 31,3% του SPD, κερδίζοντας 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2012 το κόμμα της Μέρκελ είχε χάσει με διαφορά 13% από τους Σοσιαλδημοκράτες. Στον αντίποδα, το SPD έχασε 7,7% σκορπίζοντας απογοήτευση στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το SPD κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία επί μια δεκαπενταετία, από το 1980 έως το 1995. Από το 1966, το CDU κατάφερε να σχηματίσει μια κυβέρνηση για έναν μόνο χρόνο, από το 2005 έως το 2010. «Δεν υπάρχει λοιπόν περίεργο, ότι τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλούν τη νίκη αυτή ένα «πολιτικό σεισμό».

Η CDU φαίνεται να είναι στο δρόμο για μια ακόμα νίκη στις βουλευτικές εκλογές και η Άνγκελα Μέρκελ για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η τρίτη περιφερειακή εκλογή του τρέχοντος έτους, η οποία κατάφερε να κερδίσει το κυβερνών κόμμα: στο Ζάαρλαντ οι Χριστιανοδημοκράτες διατήρησαν την εξουσία, την περασμένη εβδομάδα το SPD νικήθηκε και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και ακολούθησε η πιο οδυνηρή ήττα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η κεντροδεξιά της Μέρκελ φαίνεται να αποκτά πλέον μια δυναμική, και ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η δυναμική είναι δυναμική νίκης για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Όταν ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος SPD και υποψήφιος καγκελάριος τον Ιανουάριο, έδωσε στο κόμμα του μια εκπληκτική ώθηση: μια δραματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις με χιλιάδες νέα μέλη να εγγράφονται στο κόμμα. Αλλά αυτή η δυναμική φαίνεται να έχει χαθεί πια, και ο Σουλτς φαίνεται πλέον ότι δεν συνιστά πραγματική απειλή για την καγκελάριο» σχολιάζει η DW.

Με την ψήφο τους, οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν την οικονομική πολιτική του CDU/CSU, αλλά και την ατζέντα που έχει η επιβάλει η καγκελάριος στην ΕΕ, αναφέρουν ακόμα οι αναλυτές.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD και εμένα προσωπικά. Κατάγομαι από αυτό το κράτος, και μόλις δεχθήκαμε μια συντριπτική εκλογική ήττα» παραδέχθηκε την Κυριακή ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε επενδύσει πολιτικά στη νίκη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για την «ολική επαναφορά» του κόμματός του στο παιχνίδι της εξουσίας.

SKAI.gr