GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παγκόσμια φρενίτιδα... μισού δισ. δολαρίων για τη σβούρα της νέας γενιάς!

Κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ το ένα αλλά ειδικοί του χώρου της παιχνιδοβιομηχανίας μιλούν για μια 'τρέλα' χωρίς προηγούμενο, με...

Κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ το ένα αλλά ειδικοί του χώρου της παιχνιδοβιομηχανίας μιλούν για μια 'τρέλα' χωρίς προηγούμενο, με τζίρο που αναμένεται να αγγίξει το μισό δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο! Τα fidget spinners, η νέα μόδα στο χώρο του παιχνιδιού, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, έφτασε και στην Ελλάδα.

'Κακός χαμός…' λέει στο ethnos.gr περιπτεράς από την περιοχή των Μελισσίων, σχολιάζοντας το πόσο γρήγορα αγοράζονται τα fidget spinners στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό το νέο, μαγικό παιχνίδι; Με την πρώτη ματιά, τίποτα το εντυπωσιακό. Τρία κομμάτια πλαστικό συνδεδεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν έλικα ελικοπτέρου ή σκάφους. Ο ιδιοκτήτης του παιχνιδιού το κρατάει ανάμεσα στα δάχτυλά του, δίνει μια μικρή ώθηση στις ακτίνες και το παρακολουθεί να στροβιλίζεται με χάρη. Και τα fidget spinners είναι παντού. Στα σπίτια, στα σχολεία και στις παιδικές χαρές. Τα παιδιά και οι έφηβοι, όμως, δεν είναι οι μόνοι… θαυμαστές τους!

Η εν λόγω 'μόδα' έχει μαγέψει και τον ενήλικο πληθυσμό, που χρησιμοποιεί αυτή τη… σβούρα νέας γενιάς για να καταπολεμήσει το άγχος και το στρες.

Το εντυπωσιακό του παγκόσμιου αυτού trend είναι ότι δεν ξεκίνησε από τις 'παραδοσιακές' παιχνιδοβιομηχανίες αλλά από μεμονωμένους κατασκευαστές που αξιοποίησαν τη δύναμη τουAmazon, του Youtube αλλά και των κοινωνικών δικτύων για να το διαδώσουν ταχύτατα. Τώρα, στο 'παιχνίδι' μπαίνουν και οι μεγάλες παιχνιδοβιομηχανίες, που ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν την αγορά με fidget spinners σούπερ ηρώων ή άλλων αγαπημένων 'φίλων' των παιδιών.

Η Τζάκι Μπρέιερ, διευθύντρια της ιστοσελίδας The Toy Insider, δήλωσε στο Fox News ότι καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της δεν έχει ξαναδεί ποτέ μια μόδα να απογειώνεται τόσο γρήγορα. 'Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την μεγαλύτερη, ταχύτερα διαδιδόμενη μόδα που έχει δει ποτέ η βιομηχανία του παιχνιδιού' λέει στο Fox News η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο μήνυμα της μεταφέρουν και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο για 30 και πλέον χρόνια.

Εικάζεται ότι μέχρι τον Μάιο έφτασαν σε μικρά καταστήματα ανά τις ΗΠΑ περίπου 200 εκατομμύρια fidget spinners – τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Παρότι η μόδα αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο τζίρος της, η Μπρέιερ εξηγεί ότι αν η ζήτηση διατηρηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο τότε οι συνολικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 130 με 150 εκατομμύρια. 'Και αυτή είναι μια μάλλον συντηρητική πρόβλεψη. Το κατάστημα Toys R Us [σ.σ. ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα παιχνιδιών στις ΗΠΑ] ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει spinners με ήρωες της DC και της Μarvel. Αν λάβουμε όλα αυτά υπόψη τότε δεν αποκλείεται να μιλάμε για μια μόδα μισού δισ. δολαρίων' είπε η Μπρέιερ.

Θεραπευτικό εργαλείο;

Αρκετά διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το fidget spinner κατασκευάστηκε ως θεραπευτικό εργαλείο για παιδιά με αυτισμό ή διαταραχή ελλειματικής προσοχής. Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι είναι το 'ιδανικό παιχνίδι' για υπερκινητικά παιδιά ή άλλα που πάσχουν από κάποια μορφή αυτισμού. 'Μύθος' απαντά το διεθνούς φήμης περιοδικό 'Τime', που ματαίως αναζητούσε κάποια έρευνα που να επιβεβαιώνει τη θεωρία αυτή ή να περιγράφει τις ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού στην ψυχοσύνθεση των λιλιπούτειων.

'Σε κάποια μορφή, το παιχνίδι αυτό υπάρχει από το 1993' γράφει το περιοδικό, και συμπληρώνει: 'Τα φημολογούμενα ευεργετικά οφέλη του παιχνιδιού έχουν βοηθήσει στην εξάπλωσή του αλλά μια γρήγορη αναζήτηση για επιστημονικά τεκμήρια – και μια βουτιά στην ιστορία του- δείχνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι στην καλύτερη περίπτωση, ύποπτοι'.

'Λίγο καιρό αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται ανεκδοτικά σχόλια για το πόσο βοήθησαν παιδιά με προβλήματα τα παιχνίδια αυτά. Η Κατ Μπόουεν, μητέρα 9χρονου παιδιού με αυτισμό και συνεργάτιδα της ιστοσελίδα Romper.com, έγραψε ότι ο γιος της από τότε που απέκτησε το παιχνίδι συγκεντρώνεται καλύτερα. Οι ασκήσεις μαθηματικών, που συνήθως του έπαιρναν πάνω από μια ώρα να ολοκληρώσει, ολοκληρώνονται πλέον σε 40 λεπτά' γράφει το περιοδικό, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και αν ισχύει αυτό στο συγκεκριμένο παιδί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό εργαλείο.

Αναζητώντας την… μητρότητα του παιχνιδιού

Τη δεκαετία του '90, η Κάθριν Χέτινγκερ από την Φλόριντα κατέθεσε πατέντα για ένα παιχνίδι που έμοιαζε πολύ με το σημερινό fidget spinner. Η γυναίκα, όμως, δεν ανέφερε τίποτα για τις ευεργετικές ιδιότητές του για τα παιδιά. Όπως αναφέρει το Time, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία τους ήταν η… παγκόσμια ειρήνη.

'Άρχισε να το φαντάζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Ισραήλ, όπου πήγε για να επισκεφτεί την αδελφή της. Τι θα γινόταν εάν τα αγοράκια εκεί, αντί να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς είχαν ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να τους ηρεμήσει και να τους απασχολήσει;' αναφέρει το περιοδικό. Η ιδέα της Χέτινγκερ, εκείνη την εποχή, δεν είχε ανταπόκριση. Η εταιρία Hasbro της έκλεισε την πόρτα και η γυναίκα που πλήρωνε ένα συγκεκριμένο ποσό για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κάθε χρόνο, αποφάσισε το 2005 να την αφήσει να λήξει. Όπως αποδείχτηκε, η κίνησή της αυτή ήταν λανθασμένη…

Η ιστορία επιτυχίας του Ράιαν Γουίβερ

Όταν ο Ράιαν Γουίβερ απολύθηκε από πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα προσευχήθηκε, όπως είπε ο ίδιος, να του έρθει μια ιδέα και να καταφέρει να αποπληρώσει τα φοιτητικά του δάνεια που έφταναν τις 160.000 δολάρια.

Ο 26χρονος άκουσε για τα fidget spinners από τη σύζυγό του, δασκάλα ειδικής αγωγής. Εκείνη του ζήτησε να της αγοράσει μερικά για να τα δοκιμάσει στην τάξη. Βλέποντας ότι τα 'ελικοπτεράκια' αυτά εμφανίζονταν σε δεκάδες βίντεο στο YouΤube, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του πουλώντας τα παιχνίδια αυτά στο Amazon. Tώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στους Financial Times, πουλάει από 500 έως 1.000 spinners την ημέρα για 17,95 δολάρια το ένα. 'Μόλις δημιούργησα το στοκ άρχισαν να φεύγουν σαν τρελά. Έχω αποπληρώσει όλα μου τα χρέη' δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η μόδα αυτή έχει 'ταρακουνήσει' την παραδοσιακή βιομηχανία παιχνιδιών.

Αναλυτές αναφέρουν, μάλιστα, ότι η τρέλα με τα fidget spinners αποδεικνύει πόσο έχει αλλάξει η εν λόγω βιομηχανία. 'Άγρια Δύση!' είπε ο Τζος Λορζέλ, αντιπρόεδρος της μικρής εταιρίας παιχνιδιών Zing. Όπως τόνισε, δεν έχει δει καμία μόδα να κινείται τόσο γρήγορα. 'Οι κολοσσοί του χώρου παίρνουν περίπου το 90 με 95% των δραστηριοτήτων και όλοι οι υπόλοιπο αναζητούν τα ψίχουλα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα.

Εχει σχέση με τα αντανακλαστικά της κάθε εταιρίας, το πόσο γρήγορα αντιδράς' ανέφερε ο Λορζέλ, που σε άλλη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι τα fidget spinners υπήρξαν 'θεού δώρο' για την μικρή παιχνιδοβιομηχανία την οποία συνδιοικεί.

έθνος.gr