GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το "κοινό" αίτημα Αθήνας-Παρισίων για χρέος και το όχι του Βερολίνου

Του Γ. Αγγέλη Οι αγορές μετά την αρχική "ανακούφιση" για την εκλογή Μακρόν έχουν αρχίσει να θέτουν τα πραγματικά ερωτηματικά ...


Του Γ. Αγγέλη

Οι αγορές μετά την αρχική "ανακούφιση" για την εκλογή Μακρόν έχουν αρχίσει να θέτουν τα πραγματικά ερωτηματικά της επόμενης ημέρας για την Ε.Ε. στο τραπέζι.

Κεντρικής σημασίας θέμα πλέον αναδεικνύεται και πάλι -όπως άλλωστε αναμενόταν- το χρέος, καθώς ο ένας από τους δύο πυλώνες των θεμελίων της Ε.Ε. στο γαλλογερμανικό άξονα, δηλαδή το Παρίσι, αντιμετωπίζει μια σταθερή τάση εκτροπής στην σχέση ελλειμμάτων- χρέους.

Ο κ. Μακρόν έχει αυτό το πρόβλημα σαν θέμα νούμερο ένα στην ατζέντα της συζήτησης με την κα Μέρκελ, καθώς ήδη το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ξεπερνά το 96% του ΑΕΠ και κινείται επίμονα ανοδικά.

Το παράδοξο είναι ότι τα "εργαλεία" για να συζητηθεί το θέμα αυτό, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι του 39χρονου Γάλλου προέδρου, είναι ήδη περίπου... έτοιμα και μάλιστα χωρίς να παραβιάζουν το βέτο της μη αμοιβαιοποίησης του χρέους που θέτει το Βερολίνο.

Τα αποκαλούμενα "ασφαλή ομόλογα" ή αλλιώς Esbies, ένα είδος ευρωομολόγων με τα οποία έχει ασχοληθεί και η ΕΚΤ (διασφαλίζοντας το πώς αυτά δεν θα επηρεάζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της κάθε χώρας "μεταφέροντας" προβλήματα άλλων) έχουν ήδη ετοιμασθεί σαν "μέσα" με τα οποία θα μπορούσε να εκτονωθεί η πίεση χρέους στην Ευρωζώνη.

Το ενδιαφέρον είναι οτι τα Esbies έχουν "δουλευτεί" σαν εργαλεία χρέους από την ειδική ομάδα εργασίας στην οποία ανατέθηκε η δουλειά αυτή στο European Systemic Risk Board της ΕΚΤ.

Και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές εμπνευστές αυτής της ομάδας είναι ο Γερμανός οικονομολόγος Markus Brunnermeier, "φίλος" κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της ΕΚΤ της κας Μέρκελ και του επιτελείου της, αλλά με κάποια... απόσταση από τον κ. Σόιμπλε.

Τα ευρω-ομόλογα αυτά έχουν μία σύνθετη δομή, αλλά σε τελευταία ανάλυση, ενώ έλκουν την ταυτότητά τους και την αξιοπιστία τους από το νομισματικό θεμέλιο του ενιαίου νομίσματος, εν τούτοις διασφαλίζουν την μη "μεταδοσιμότητα" των κινδύνων από την μία χώρα στην άλλη μέσα στην Ευρωζώνη.

Κάτι σαν... τον τετραγωνισμό του κύκλου, με την βοήθεια των σύγχρονων σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Γιατί αφορούν στην Ελλάδα

Και κάπου στο σημείο αυτό μπαίνει στον κύκλο της συζήτησης το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Για τον κ. Μακρόν και το επιτελείο του η ανάγκη ενός χρηματοδοτικού επενδυτικού εργαλείου για την ευρωζώνη θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τα Esbies. Και για να το "κερδίσει" αυτό είναι διατεθειμένος να βάλει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησής του το εργασιακό -όπως ζητά το Βερολίνο- που μέχρι λίγο πριν τις εκλογές παρ' ολίγον να βάλει φωτιά στην Γαλλία με τον νόμο "Ελ Κομρί"...

Για την Ελλάδα το σημείο επαφής με τα σχέδια Μακρόν είναι ακριβώς τα Esbies, αλλά μετά τη θεωρούμενη ως βέβαιη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018.

Η συζήτηση, αν και χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας στο κεντρικό τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφορά την Αθήνα περισσότερο από τον κάθε άλλον -π.χ. την Ιταλία- καθώς, όπως όλοι γνωρίζουν το "πείραμα” με την Ελλάδα έχει γίνει η πλατφόρμα για να αρχίσει η Ευρωζώνη να φτιάχνει τους δικούς της θεσμούς διαχείρισης της κρίσης χρέους τόσο στο σκέλος EFSF/ESM όσο και στο σκέλος της ΕΚΤ.

Προεκλογικές... αναβολές

Χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή επίσημη αναφορά ή συσχετισμός της συζήτησης αυτής, ακριβώς λόγω των εκλογικών διαδικασιών σε Γαλλία – Ολλανδία – Γερμανία (και πολύ πιθανώς Ιταλία), στο "κουκούλι" της υπόθεσης της κρίσης του ελληνικού χρέους "επωάζονται” όλα τα επόμενα βήματα για την μετάλλαξη του ρόλου του ESM, της ΕΚΤ και των θεσμών διαχείρισης χρέους, μαζί με τα "ευρωομόλογα".

Με τον ίδιο τρόπο που το ελληνικό χρέος στην προηγούμενη φάση του έγινε το εργαστήριο για την οικοδόμηση των μηχανισμών του EFSF – ESM, αλλά και των νέων εποπτικών μηχανισμών της EKT στο τραπεζικό σύστημα.

Έτσι και τώρα, το ελληνικό χρέος έχοντας μπει στην διαδικασία της "μεσοπρόθεσμης" αναδιάρθρωσής του... εγκυμονεί μέσα στο ευρωπαϊκό προεκλογικό περιβάλλον, την μετάλλαξη του ESM σε EMF και τη "γέννηση" των νέων εργαλείων διαχείρισης χρέους, όπως τα διάφορα "είδη" ευρωομολόγων. Τα οποία βέβαια μέχρι και τις γερμανικές εκλογές θα συναντούν την κάθετη άρνηση του κ. Σόιμπλε.

Οι μεγάλες πρωτοβουλίες και αλλαγές ακολουθούν, με πρώτη σημαντική στιγμή καμπής την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο...



capital.gr