GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προς συμμαχία Ιβάν και Καλογρίτσας!

Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια Καλογρίτσα διεκδίκησαν μια θέση στο τηλεοπτικό στερέωμα ως εξωσυστ...

Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια Καλογρίτσα διεκδίκησαν μια θέση στο τηλεοπτικό στερέωμα ως εξωσυστημικοί υποψήφιοι. Τώρα, αν ευσταθούν οι έντονες φήμες στον κατασκευαστικό κλάδο, ετοιμάζονται να συμμαχήσουν, προκαλώντας την έντονη ενόχληση των ισχυρών ανταγωνιστών τους, που περίμεναν να «ξεφουσκώσει» το «φαινόμενο Καλογρίτσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του κλάδου, η εταιρεία Τοξότης του ομίλου Χρ. Καλογρίτσα, που έχει αναλάβει μεγάλες συμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτρισμού, ξαφνικά βρήκε πρόσβαση σε σημαντική ρευστότητα και κάλυψε καθυστερούμενες υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

Πέτυχε, έτσι, να συνεχίσει τη λειτουργία της, τη στιγμή που είχε βρεθεί σε δεινή θέση και αντιμετώπιζε ορατό κίνδυνο να χάσει συμβάσεις προς όφελος ανταγωνιστών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και «βαριά» ονόματα του κατασκευαστικού κλάδου.

Η Τοξότης είχε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από καιρό, καθώς, όπως λέγεται στην αγορά, είχε «χτυπήσει» συμβάσεις με πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, πάνω και από το 50%. Καθώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων και προμηθευτών δημιουργούσαν συνεχή προβλήματα στη συνεπή εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν αναληφθεί, ο ανταγωνισμός περίμενε ότι ήταν θέμα χρόνου να τεθεί εκτός παιχνιδιού ο όμιλος Καλογρίτσα.

Άλλωστε, μετά την απόφαση της Attica Bank, υπό τη διοίκηση Πανταλάκη, να «παγώσει» το πλαφόν δανεισμού του ομίλου, σε συνδυασμό με τη δύσκολη πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος Καλογρίτσα έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όρια άντλησης πρόσθετου δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα.

Στο ερώτημα που τίθεται από χθες, για το πώς βρέθηκε ξαφνικά η ρευστότητα που χρειαζόταν ο όμιλος Καλογρίτσα, στελέχη του κλάδου απαντούν, μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Έφθασε έμβασμα από την Μόσχα». Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, υπάρχει χρηματοδοτική διευκόλυνση από τον Ιβάν Σαββίδη, ενόψει μόνιμης συνεργασίας με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Την εκδοχή αυτή ενισχύουν οι ξαφνικές διοικητικές αλλαγές κορυφής στην Τοξότης, που αποφασίσθηκαν από τον κ. Καλογρίτσα και ερμηνεύονται σαν προάγγελος ευρύτερων αλλαγών στη διοίκηση και τη μετοχική σύνθεση, λόγω της συνεργασίας με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα περάσει σε νέα φάση ο ευρύτερος πόλεμος στον κλάδο, που έχει ξεσπάσει με μεγάλη ένταση από το 2015, όταν οι εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα άρχισαν να αναλαμβάνουν πολλές εργολαβίες και συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, τις οποίες διεκδικούσαν και οι «μεγάλοι» του κλάδου, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορούσε συνεχώς την κυβέρνηση για ευνοϊκή μεταχείριση του ομίλου Καλογρίτσα.

Δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα είχαν προσφέρει πολύ υψηλές, αν όχι υπερβολικές εκπτώσεις, η αγορά προεξοφλούσε ότι αργά ή γρήγορα θα έφθαναν στο σημείο που θα αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας και ο «ενοχλητικός» νέος «παίκτης» θα είχε την τύχη πολλών άλλων εταιρειών, που «έσβησαν από το χάρτη».

Αν, όμως, τα προβλήματα χρηματοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα λυθούν μέσα από μια συνεργασία με έναν επιχειρηματία με «βαθιές τσέπες», όπως ο Ιβάν Σαββίδης, η διαταραχή των ισορροπιών στις κατασκευές θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και οι εντάσεις θα αυξηθούν.

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί, εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή Σαββίδη στις κατασκευές, είναι αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, αν ερμηνευθεί ως εχθρική κίνηση, την ολοκλήρωση της συμφωνίας Σαββίδη με την οικογένεια Μπόμπολα για την εξαγορά της Πήγασος.

sofokleousin.gr