GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πόσο παρατείνεται η ρύθμιση για τα αδήλωτα

Του Σπύρου Δημητρέλη Σε 4μηνη παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων προχωρά το υπουργείο Ο...

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε 4μηνη παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Η παράταση της ρύθμισης, για την οποία είχε γράψει πρώτο το Capital.gr αναμένεται να γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση της ρύθμισης θα είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα συνοδεύεται από αύξηση του συντελεστή προσαύξηση του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα από το 10% στο 12% ή και υψηλότερα ανάλογα με την περίπτωση.

Η ρύθμιση κρίνεται ως επιτυχημένη από το οικονομικό επιτελείου και τους θεσμούς που έδωσαν το πράσινο φώς για την παράταση καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν περίπου 50.000 φορολογούμενοι, έχει ήδη αποκαλυφθεί φορολογητέα ύλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι συνολικού ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Κατά κύριο λόγο μπαίνουν στη ρύθμιση φορολογούμενοι που έχουν υποστεί φορολογικό έλεγχο για "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" ή πρόκειται να υποστούν τέτοιου είδους έλεγχο με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή βρίσκονται στις λεγόμενες λίστες και εντάσσονται στη ρύθμιση προκειμένου να κλείσουν τις υποθέσεις τους με την εφορία.

Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την κλίμακα του έτους φορολόγησης που ίσχυε ότι αποκτήθηκε το εισόδημα με προσαύξηση ανάλογα με το αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Ο συνολικός φόρος μπορεί να φθάσει ακόμη και το 65% του ποσού που δηλώνεται ως πρόσθετο εισόδημα.

Πολλοί φορολογούμενοι χρησιμοποιούν τη ρύθμιση και σαν συνολική περαίωση των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων με την εφορία, υποβάλλοντας κάθε είδους εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα κεφάλαια ρυθμίζουν την οφειλή σε 12 μηνιαίες δόσεις, στο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών.Η δήλωση της εθελούσιας αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά:

- Το φόρο εισοδήματος

- Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας

- Το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων

- Το Φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ,ΦΜΑΠ)

- Την Εισφορά Αλληλεγγύης

Η δήλωση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία.

Πηγή: capital.gr