Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν ότι έρχεται... σούπερ σκούπα

Των Κωστή Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη

Το σχέδιο της κυβέρνησης να ψηφίσει όλα μαζί τα μέτρα έως τις 18 Μαΐου αποκάλυψε την Παρασκευή αξιωματούχος των Βρυξελλών στη διάρκεια ενημέρωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο σούπερ "σκούπα" με μέτρα που θα ισχύουν από το καλοκαίρι του 2017 ως το τέλος του 2020.

Ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει ένα και μοναδικό πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακόμη και 60 μνημονιακές δράσεις από τις 100 που εκκρεμούν συνολικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, είπε, έχει ολοκληρώσει μόλις 40.

Η ακτινογραφία της συμφωνίας που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει σύμφωνα με την ίδια πηγή την εκταμίευση δόσης 7 δις ευρώ προς το τέλος Ιουνίου συν ένα ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι Βρυξέλλες παραδέχτηκαν για πρώτη φορά την υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη το 2017 από το 2,7% στο 2% εξαιτίας των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα αποκάλυψαν ότι το Δ.Ν.Τ. δεν θεωρεί ότι υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement), σε αντίθεση με την Κομισιόν, καθώς αναμένει τα κείμενα με τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ΝΔ

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τη Νέα Δημοκρατία να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις. Τέτοιες πρακτικές έχουν γίνει και στο παρελθόν ιδιαίτερα όταν προγράμματα ήταν έτοιμα να κλείσουν και επίκεινται εθνικές εκλογές, εξήγησε. Να σημειωθεί ότι την απαίτηση αυτήν του ΔΝΤ, την είχε αποκαλύψει το "Πρώτο Θέμα" το περασμένο Σάββατο ήδη, καθώς είχε τεθεί στα γραπτά κείμενα που είχαν αποστείλει το Ταμείο (MEFP). Ωστόσο την Κυριακή τα ξημερώματα στο Χίλτον, κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευδε πως το ΔΝΤ επιμένει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σχετική αναφορά έχει απαλειφθεί.

Το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο... σούπερ "σκούπα" που αποκάλυψαν οι Βρυξέλλες θα περιέχονται κυριολεκτικά τα πάντα:

-Άμεσα θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που για το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και δεκάδες ακόμη μνημονιακές δράσεις για την δρομολόγηση της εκποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τη φορολογική διοίκηση.

-Για το 2018 προβλέπονται μέτρα στην περιοχή των 500 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, περικοπή επιδομάτων (π.χ. του πετρελαίου θέρμανσης) και ένα νέο κύκλο μειώσεων για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, ιατροί, δικαστικοί). Παράλληλα θα εφαρμοστεί εντατικά ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο.

-Για τη διετία 2019 - 2020 η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ που περιλαμβάνουν την μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 700 ευρώ έως και 18% για τις υψηλότερες συγκριτικά συντάξεις (9% μεσοσταθμικά). Παράλληλα έρχεται στη Βουλή η περικοπή του αφορολόγητου ορίου από τα 8636 ευρώ που είναι σήμερα στα 5681 ευρώ με ισχύ από 1.1.2020 ή από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Εκτός από τα μέτρα η Βουλή θα εγκρίνει και αντίμετρα 3,6 δις ευρώ από το 2019 όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και ένα στοχευμένο πακέτο κοινωνικών δαπανών.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται μόνο αν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5%. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, στο τελευταίο σχέδιο μνημονίου που παρουσίασε το "Πρώτο Θέμα" επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5% ώστε να ενεργοποιούνται τα αντίμετρα.

Newmoney.gr
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.