GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στο νήπιο από τα 4, ολοήμερα όλα τα δημοτικά, αναβάθμιση Β' και Γ' Λυκείου

Την επέκταση από τον Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας, την ένταξη στο νήπιο από την ηλικία των τεσσάρων ετώ...

Την επέκταση από τον Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας, την ένταξη στο νήπιο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου με στόχο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Για την υποχρετική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, σημείωσε ότι βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας. Δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από τεσσάρων ετών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, είπε.

Για τα ολοήμερα δηματικά σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το μέτρο σε όλα τα σχολεία της χώρας (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια). Εντάσσονται στο δίκτυο 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δύο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε στις 13:15 και όχι στις 12:25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.

Δήλωσε επίσης ότι τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), και προανήγγειλε πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων, ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ανέφερε και πρόσθεσε πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Υπογράμμισε ακόμη πως πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία», η οποία θα γίνει έπειτα από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

news.in.gr