Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως η ταχύτητα στους νέους από 15 έως 29 ετών

Ανυπάκουοι οι Έλληνες στους κανόνες της ασφάλτου σύμφωνα με Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Εάν όλοι οι οδηγοί μείωναν τη μέση ωριαία ταχύτητά τους κατά μόλις 5%, οι θάνατοι στο δρόμο θα μειώνονταν κατά 30% σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι οι νέοι άνδρες ηλικίας από 15 έως 29 ετών, είναι κατηγορία οδηγών που εμπλέκονται συχνότερα σε σοβαρά τροχαία συμβάντα εξαιτίας της ταχύτητας, ηλικιακή ομάδα για την οποία τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανυπάκουοι στους κανόνες της ασφάλτου αφού το 40% έως 50% των οδηγών παραδέχονται πως έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας. Η παραβίαση όμως των ορίων και η οδήγηση σε ακατάλληλες ταχύτητες αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα πρόκλησης δυστυχημάτων και τη σοβαρότητα του τραυματισμού για όσους εμπλέκονται σε αυτά.

Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων αλλά και τους μοτοσικλετιστές, τους πεζούς, τους ποδηλάτες και -κυρίως- τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτου όσο αυξάνει η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος. Ως συνέπεια, ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού αυξάνει αντίστοιχα και ειδικά για τους πεζούς που όλους τους χρήστες της οδού είναι οι πλέον ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ταχύτητας.

Τα στοιχεία αυτά, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας ενημερωτικής καμπάνιας για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας που παρουσίασε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε Συνέντευξη Τύπου.

Η καμπάνια με τίτλο «Πριν από λίγο καιρό...» και μήνυμα «Κόψε ταχύτητα. Προστάτεψε τη ζωή!» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που υλοποιεί το Ι.Ο.ΑΣ. στο πλαίσιο της φετινής 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (8-14/5) που επικεντρώνεται στο θέμα της ταχύτητας.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους και τις οδυνηρές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας, έναν από τους πιο καταστροφικούς παράγοντες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και τραυματισμών διεθνώς.

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, δήλωσε: «Η ταχύτητα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου σε μία στιγμή. Η νέα μας καμπάνια έχει σκοπό να σοκάρει το θεατή δείχνοντάς του μια από τις επιπτώσεις της ταχύτητας, βάζοντάς τον έτσι σε σκέψη για το αν αξίζει να θυσιάσει τη ζωή του και την ακεραιότητα του (σωματική και ψυχική). Αν όλοι μείωναν τη μέση ταχύτητά τους κατά 5% θα είχαμε 30% λιγότερους θανάτους στο δρόμο. Στο Ινστιτούτο, οραματιζόμενοι έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ που διανύουμε, συσπειρώνουμε φορείς και δυνάμεις ώστε το μήνυμα για την ασφάλεια στους δρόμους να ταξιδέψει πιο μακριά: κόβουμε ταχύτητα, σώζουμε ζωές».

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κύριος Αργύρης Περουλάκης, δήλωσε: «Ένα ακόμα δυνατό μήνυμα που πρέπει να ακουστεί παντού γιατί αφορά τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Συγχαρητήρια στο Ι.Ο.ΑΣ. και στην κυρία Δανέλλη-Μυλωνά που συνεχίζει αυτόν τον ανένδοτο αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών με τόσο επαγγελματισμό και μεράκι! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό τους με κάθε τρόπο και βέβαια το δίκτυο των εκπαιδευτικών teachers4europe θα εντάξει αυτή τη θεματική στην ατζέντα του φέτος με μεγαλύτερη ένταση κι ενθουσιασμό γιατί οι κακές συνήθειες και συμπεριφορές αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά στις μικρές ηλικίες».

Η καμπάνια προβάλλεται από τη FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) ενώ υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α., του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON» και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».

Τα μηνύματα της καμπάνιας προβάλλονται ήδη και στην Κύπρο μέσω του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (CAA). Η αρχή έγινε στο εξαιρετικά επιτυχημένο MOTORSHOW του Μαΐου (με ανάρτηση του μηνύματος σε γιγαντοαφίσες) ενώ το τηλεοπτικό βίντεο θα προβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια του Rally Κύπρου τον Ιούνιο του 2017 με φροντίδα και δαπάνες του CAA και της FIΑ.

Η νέα καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και αφίσα και έχει την έγκριση του ΕΣΡ για πανελλαδική προβολή ως κοινωνικό μήνυμα. Ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας αναπολεί όλα όσα θεωρούσε δεδομένα μέχρι πριν από λίγο καιρό όταν και η ζωή του άλλαξε ριζικά γιατί δεν έκοψε ταχύτητα. Μέσα από το δυνατό μήνυμα του σποτ, οι οδηγοί παροτρύνονται να κόψουν ταχύτητα και να αναλογιστούν τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανά πάσα στιγμή τον εαυτό τους και τους γύρω τους όταν παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας.

Newmoney.gr
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.