GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



12 τροφές που δίνουν ενέργεια χωρίς να παχαίνουν

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο σώμα αλλά και για να έχουμε καλή διάθεση και ενέ...

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο σώμα αλλά και για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια. Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν τεκμηριώσει, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα φαγητά που καταναλώνουμε και στο πώς αισθανόμαστε και πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε μία διατροφή η οποία να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συμβάλλει στην ενίσχυση της «ενέργειας» που νιώθουμε.

Η διατροφή επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας (βελτιώνοντας τη διάθεσή μας), παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου μας στο αίμα.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές μας δίνουν ενέργεια, χωρίς να μας παχαίνουν.
Ξηροί καρποί

Οι ωμοί, μη αλατισμένοι ξηροί καρποί δίνουν μια γερή δόση ενέργειας, καθώς παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Για παράδειγμα, τίποτα δε βοηθάει περισσότερο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όσο λίγα αμύγδαλα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 23 αμύγδαλα το πρωί συνδράμουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου για την υπόλοιπη ημέρα.

Αν πάλι νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει, φάτε 12-14 κομμάτια καρυδόψιχα. Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν, θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα τονώσουν το μυαλό σας.
Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα

Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την αίσθηση της πείνας, λόγω των υψηλών επίπεδων πρωτεΐνης που διαθέτει, δίνοντας άμεσα ενέργεια στον οργανισμό. Για ένα υγιεινό και δυναμωτικό πρωινό, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά γιαουρτιού σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην υγιή πέψη και την ανοσία του οργανισμού, ενώ αποτρέπουν το φούσκωμα.
Σολομός

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο της χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμίνης Β6, νιακίνης (βιταμίνη Β3) και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν ώστε ο οργανισμός μας να μετατρέπει ευκολότερα τις τροφές σε ενέργεια.
Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, παρέχουν δηλαδή και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τα αυγά είναι το ιδανικό σνακ μετά τη γυμναστική, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.
Μανιτάρια

Μία κούπα μανιτάρια μας παρέχει σχεδόν το 50% της ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειαζόμαστε. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος ώστε να μεταφέρεται ευκολότερα το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Χωρίς επαρκή οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων, νιώθουμε υπνηλία και κόπωση.
Σπανάκι


Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Το μαγνήσιο παίζει καίριο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και σε συνδυασμό με το κάλιο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη πέψη αλλά και την καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι πηγή «καλών» υδατανθράκων και επίσης περιέχει σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη D, θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και καταπολεμούν την κούραση.
Φρούτα και λαχανικά εποχής

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους έχουν τη μέγιστη θρεπτική αξία κι έτσι παρέχουν στον οργανισμό μας τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.
Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, εκτός από τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και τη ρύθμιση των λιπιδίων, βοηθούν και στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης μέσα στην ημέρα μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετές φυτικές ίνες. Μπορείτε να το διορθώσετε αυτό τρώγοντας περισσότερα φασόλια, ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Νερό

Η επαρκής υδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να νιώθετε κουρασμένοι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ότι ακόμη και ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να μειώσει την «ενέργειά» μας. Η λύση είναι απλή -να πίνετε άφθονο νερό ή άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το νερό την κατάσταση υδάτωσης θα τη βελτιώσουν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Καφές


Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια καθημερινή ανάγκη που δίνει τόνωση. Η καφεΐνη λειτουργεί σαν διεγερτικό και προκαλεί εγρήγορση, ευεξία και μειώνει το αίσθημα της κούρασης. Βέβαια, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως πονοκέφαλο και εκνευρισμό. Είναι απαραίτητο να μη καταναλώνουμε πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
Μαύρη σοκολάτα

Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη διάθεσή σας. Αυτό συμβαίνει λόγω της καφεΐνης που περιέχεται στη σοκολάτα, μαζί με ένα άλλο διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη. Επιπλέον η σοκολάτα φαίνεται να κάνει καλό και στην καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων οι άνδρες που έτρωγαν μικρή ποσότητα σοκολάτας καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Επίσης είχαν καλύτερη διάθεση.

Mama365.gr