GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αι Γιώργης στο Κουτσό της Ξάνθης

Ο Άγιος Γεώργιος, αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία «Μεγαλομάρτυρας» και «Τροπαιοφόρος» είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους...


Ο Άγιος Γεώργιος, αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία «Μεγαλομάρτυρας» και «Τροπαιοφόρος» είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους σε ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς και στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας.
Στο Κουτσό της Ξάνθης βρέθηκε το πρωί της Κυριακής  η XanthiTimes.gr  για να καταγράψει τα ήθη και έθιμα που τηρούνται πιστά στο χωριό εδώ και πολλές δεκαετίες με προμετωπίδα των εκδηλώσεων το «κουρμπάνι» τάμα στον Άγιο και το γλέντι που ακολουθεί.
Μόλις ο πατέρας Ιωάννης Μαρέλης τελείωσε την θεία λειτουργία και οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του ομώνυμου ναού, μοιράστηκε στους πιστούς το «κουρμπάνι» και όλοι οδηγήθηκαν στην κεντρική πλατεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι χωριανοί και το χορευτικό του πολιτιστικού Συλλόγου ντυμένο με τις πατροπαράδοτες φορεσιές έτοιμο να χορέψει τους πατροπαράδοτους χορούς της Θράκης συνοδεία του «Γκαιντατζή» Ηρακλή Ψωμαδόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο χορό, έναν συρτό, «μπροστάρης» μπήκε ο πατέρας Ιωάννης Μαρέλης που ευλόγησε το «κουρμπάνι» λίγο πριν μοιραστεί στους πιστούς κατ επιταγή του εθίμου.
Κατά την διάρκεια του χορευτικού οι γυναίκες μέλη του συλλόγου κερνούσαν τους επισκέπτες και τους χορευτές λικέρ και γλυκά.