GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Θρήνος για τους τέσσερις νεκρούς του μοιραίου ελικοπτέρου

Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από την πτώση του ελικοπτέρου τύπου Χιούι, που συνετρίβη το πρωί στην περιοχή Σαρανταπόρου...

Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από την πτώση του ελικοπτέρου τύπου Χιούι, που συνετρίβη το πρωί στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Δύσκολες είναι οι ώρες και για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τη ζωή τους έχασαν οι Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.

Ως εκ θαύματος σώθηκε η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.

Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμου, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και ήταν της τάξεως 1989.

Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.



Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, ενώ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

'Συντηρημένο το ελικόπτερο'

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους 'το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες'.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η κατάσταση καιρού ήταν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ οι άνεμοι ήταν νοτιοανατολικοί με ριπές. Μάλιστα, επανέλαβε ότι 'τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα με υπόλοιπο ωρών πτήσεως'.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 7:38 υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών με το ελικόπτερο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ.
Υπό τον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, ενώ στις 9:03 δύο F16 πέταξαν πάνω από την περιοχή και έγινε έναρξη της κατάστασης συναγερμού.

Αμέσως, δόθηκε εντολή για να μεταβούν στο σημείο ισχυρές εναέριες δυνάμεις.

Στις 10:00 το πρωί, πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πληροφορίες από συνεργείο της ΔΕΗ για τον εντοπισμό των συντριμμιών σε ορεινό και δύσβατο σημείο.

Στις 11:03, ελικόπτερο Αγκούστα προσγειώθηκε στην περιοχή και εντόπισε ζωντανή την γυναίκα, ενώ ανέφερε ότι οι υπόλοιποι τέσσερις επιβαίνοντες ήταν νεκροί.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής της τραυματία στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ και συντρίμμια του εντοπίστηκαν στο 68ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.ι τρεις μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:


'Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος

έθνος.gr