GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μειώσεις από το πρώτο ευρώ – Για ποιους χτυπά η «καμπάνα»

Περικοπές ακόμα και στις πιο χαμηλές συντάξεις εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από 1-1-2019, ώστε να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ε...

Περικοπές ακόμα και στις πιο χαμηλές συντάξεις εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από 1-1-2019, ώστε να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Οι νέες περικοπές που θα έλθουν από το 2019, αφορούν σε σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους. Στο στόχαστρο μπαίνουν 900.000 κύριες συντάξεις που θα μειωθούν λόγω προσωπικές διαφοράς, ενώ, σε δεύτερο πλάνο, ακολουθούν 60.000 επικουρικές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται πλέον προσπάθεια να τεθεί ένα πλαφόν στις περικοπές της τάξης του 20%-25%, ώστε να διαφυλαχθούν ως έναν βαθμό οι συντάξεις που είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο παρελθόν. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών.

Αν όμως δεν βγουν τα νούμερα, τότε ανοίγει το ενδεχόμενο μειώσεων και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, που, μέχρι στιγμής, παραμένουν αλώβητες.

Οι απώλειες, σύμφωνα με το Έθνος, θα φτάσουν έως και τα 360 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που καταγράφουν προσωπικές διαφορές έως και 400 ευρώ ειδικά αν έχουν φύγει με 35-40 χρόνια ασφάλισης στις υψηλότερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, αναφέρει η Καθημερινή, ακόμα κι όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη θα υποστούν μειώσεις έως και 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για το 47% των δικαιούχων δηλαδή για σχεδόν 1.128.000 συνταξιούχους με τις διαφορές να κυμαίνοντα στα επίπεδα του 10% επειδή στην πλειονότητα τους είναι πολύ παλιές και χαμηλές συντάξεις. Εκτιμάται ότι για το υπόλοιπο 53% οι μειώσεις θα είναι πάνω από 18% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες θα ξεπερνά το 25% και θα φτάνει έως και το 30%.

Μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που προβλέπει το ασφαλιστικό του Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που αναμένεται να επιβαρυνθούν αναδρομικά με μικρότερη σύνταξη λόγω πρόωρης εξόδου.

- Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί που αποχώρησαν από τα 45 και τα 50 τους παίρνοντας σύνταξη με αποδοχές του αμέσως επόμενου βαθμού από αυτόν που είχαν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία

- Οι γυναίκες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα με 20, 25 και 28 έτη ασφάλισης παίρνοντας πλήρη σύνταξη από ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο αλλά και ΙΚΑ ως μητέρες ανήλικων τέκνων

- Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, δηλαδή με όριο ηλικίας μικρότερο από τα 60 ή 65 που ήταν παλαιότερα τα όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Δείτε τους πίνακες με τις προσωπικές διαφορές ανάλογα με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης:

Πηγή : Newmoney.gr