GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο άνθρωπος-κλειδί για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Δεν έχει την εικόνα κομματικού στελέχους, μιλά πάντα με στοιχεία και αριθμούς, ενώ μία φράση που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνηθίζ...

Δεν έχει την εικόνα κομματικού στελέχους, μιλά πάντα με στοιχεία και αριθμούς, ενώ μία φράση που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνηθίζει να χρησιμοποιεί είναι πως 'όταν ένα meeting ξεπερνά τη μία ώρα είναι αποτυχημένο'

Ενας άνθρωπος της 'αγοράς', με μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Ο Δημήτρης Λιάκος δεν θυμίζει την κλασική εικόνα ενός κομματικού στελέχους, ενώ είναι γνωστό στους δημοσιογραφικούς 'κύκλους' πως αποφεύγει τα τηλεοπτικά παράθυρα και τις συνεντεύξεις.

Ωστόσο όσοι έχουν παρακολουθήσει τον μαραθώνιο κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μιλούν για τον ρόλο που είχε στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και στην επίτευξη ενός ζυγισμένου πακέτου μέτρων και αντιμέτρων. Ανήκει στον πυρήνα των πολύ στενών συνεργατών του Τσίπρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό που ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Από την ταραχώδη συνύπαρξή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, μεσολάβησαν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ωστόσο παρά τις κατά καιρούς εντάσεις με το κουαρτέτο -και κυρίως με τους εκπροσώπους του Ταμείου- έχει καταφέρει εκτός συνόρων να χαίρει εκτίμησης. Σε αυτό έχει συμβάλει το ότι μιλά πάντα με στοιχεία και αριθμούς, κάτι που στις διαπραγματεύσεις με τους τεχνοκράτες αποτελεί 'ατού'.

Η μεγάλη απόφαση
'Οταν ένα meeting ξεπερνά τη μία ώρα είναι αποτυχημένο' είναι μία φράση που χρησιμοποιεί. Αυτό είναι κάτι που έχει μάθει από την πολύχρονη θητεία του στον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και ως γενικός διευθυντής επενδυτικής εταιρείας. Η απόφαση να αφήσει πίσω μία πετυχημένη επαγγελματική διαδρομή και να μπει στα βαθιά νερά της πολιτικης ελήφθη το 2013. Ο Γιάννης Δραγασάκης, λίγο πριν από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αναζητά ικανά στελέχη και έτσι δημιουργείται μία τριάδα που στην πορεία θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο. Πρόκειται για τον Δημήτρη Λιάκο, τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Οι 'τρεις σωματοφύλακες' -όπως τους αποκαλούν εντός τους κόμματος- μοιράζονται κοινές ιδέες για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το 2015 τούς βρίσκει στις Βρυξέλλες, όπου οι σχέσεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές μπορούν να χαρακτηριστούν. Το κρίσιμο εκείνο καλοκαίρι συμμετέχει στο διάσημο Brussels Group, επισημαίνει πως δεν πρέπει να διαρραγεί η επικοινωνία με τους θεσμούς και έκτοτε διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Στις πολύωρες συζητήσεις -που πολλές φορές συνεχίζονταν μέχρι τα ξημερώματα- δημιουργήθηκε μια καλή σχέση με τους εκπρόσωπους της Κομισιόν, ενώ πιο δύσκολη είναι 'παραδοσιακά' η επικοινωνία με τους σκληροπυρηνικούς του ΔΝΤ.

Στα θέματα της αρμοδιότητάς του συνηθίζει να λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και ενδεχομένως όχι όπως θα ήθελε να τα ακούσει ένα... εσωκομματικό ακροατήριο.

Από το γραφείο του έχουν περάσει κρίσιμες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τράπεζες, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά και το υπερ-ταμείο. Είχε κομβικό ρόλο σε θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, στο αγροτικό (από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι το φορολογικό και το Ασφαλιστικό) και στην εξαίρεση των δαπανών του μεταναστευτικού από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Καθοριστική είναι η συμβολή του στη λύση του γόρδιου δεσμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μάλιστα επέμεινε μέχρι τέλους στους δανειστές πως πρέπει να συμπεριληφθεί και μία ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες (σε 120 δόσεις θα μπορούν να τακτοποιηθούν χρέη σε Εφορίες και Ταμεία). 'Θέλετε να είστε αυτοί που θα ενισχύετε τη φοροδιαφυγή;' ήταν το ερώτημα που έθεσε σε μία από τις πολύωρες συσκέψεις, όπου επεσήμανε το παράδοξο των επιχειρημάτων του κουαρτέτου.

Η αντιμετώπιση του λεγόμενου ιδιωτικού χρέους αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει και όπως δηλώνει στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται 'γενναιότητα'. Από την έδρα του στο Μέγαρο Σταθάτου ο 45χρονος οικονομολόγος καλείται να κινηθεί σε δύο παράλληλους 'δρόμους'. Κατ΄ αρχάς μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα (τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη) πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στον δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας -του λεγόμενου global deal- μέχρι το Εurogroup του Μαΐου.

Παράλληλα καλείται να χαράξει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, ώστε να δημιουργηθεί ένας καθαρός δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης, όπως επισημάνθηκε και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι πλέον 'ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη' και εκεί ακριβώς θα δοθεί η μάχη.

Η ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο Δ. Λιάκος θεωρείται ειδικός σε θέματα χρέους και αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokaliari@pegasus.gr

έθνος.gr