GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ζητείται» τιμοκατάλογος για το ΕΣΥ

Ολη η Ευρώπη εφαρμόζει μοντέλα υπολογισμού του κόστους των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέτρων των δημόσιων νοσοκομείων σε σχέση με το α...

Ολη η Ευρώπη εφαρμόζει μοντέλα υπολογισμού του κόστους των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέτρων των δημόσιων νοσοκομείων σε σχέση με το αποτέλεσμα. Ολη εκτός από την Ελλάδα. Το 2011 αντέγραψε –χωρίς να αγοράσει– τα δικαιώματα των αυστραλιανών Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. Ηταν ένα απλός τιμοκατάλογος εξετάσεων, η εφαρμογή του οποίου απέτυχε διότι δεν υπήρχαν τα συγκριτικά στοιχεία των νοσοκομείων που τα εφάρμοζαν. Το 2014, οι ελληνικές αρχές αγόρασαν τα δικαιώματα των γερμανικών ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών και δημιούργησαν έναν φορέα, το ΕΣΑΝ, που θα συγκέντρωνε τα στοιχεία από τα δημόσια νοσοκομεία για την εφαρμογή αυτών των μηχανισμών. Το ΕΣΑΝ θα μπορούσε να ρυθμίσει με διαρκώς ανανεούμενα στοιχεία που συλλέγει από τα νοσοκομεία τις χρεώσεις διαγνωστικών εξετάσεων και παρεμβατικών ιατρικών πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Τώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θέλει να το μετονομάσει, αλλά θέλει και να εκμεταλλευτεί τα «εργαλεία» που αγόρασε το ελληνικό κράτος από τη Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας, που τον περασμένο μήνα είχε παραδεχθεί σε συνομιλία με τον γράφοντα ότι υπάρχουν στον χώρο του επιφυλάξεις για τη «νεοφιλελεύθερη», όπως την είχε χαρακτηρίσει, «μετάλλαξη των ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών (DRGs)», έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό τους μέσω της εταιρείας που υπάρχει, ώστε να συγκεντρώνονται στοιχεία που θα διευκολύνουν την «παρακολούθηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών παρακολούθησης του κόστους...».

Η τρόικα πιέζει να εγκατασταθούν αυτοί οι μηχανισμοί από το 2011. Η αντιγραφή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) από την Αυστραλία είχε μεν ως αποτέλεσμα αυτά να εφαρμοσθούν μόνο για την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών –στα δημόσια νοσοκομεία η εφαρμογή τους εγκαταλείφθηκε– αλλά και να εξοικειωθούν σε κάποιο βαθμό οι γιατροί και οι κλινικές του ΕΣΥ με την ιδέα του υπολογισμού του κόστους εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Να σημειωθεί ότι από τους γιατρούς που τα είχαν χρησιμοποιήσει, το 40% υποστήριζε και όχι άδικα ότι «ήταν κακομεταφρασμένα», σύμφωνα με μια έρευνα του ίδιου του ΕΣΑΝ, του κρατικού φορέα για τα DRGs. Η εισαγωγή τους στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε. υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι άδειες χρήσης τους από την Ελλάδα αποκτήθηκαν τελικά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 δωρεάν από το γερμανικό ινστιτούτο ΙΝEK που τα διαχειρίζεται.

Τα DRGs που διαδέχθηκαν τα ΚΕΝ είναι ένα σύστημα ταξινόμησης ασθενών που στηρίζεται στη συστηματική συλλογή δεδομένων κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Οι ομάδες πρέπει να είναι αριθμητικά διαχειρίσιμες και οι πράξεις στις οποίες υπεβλήθησαν ιατρικά ουσιώδεις. Ετσι, το έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς επιπλοκές είναι μια ομάδα και «παίρνει» μια τιμή, όπως και το έμφραγμα με επιπλοκές (είναι ακριβότερο) ή εκείνο που ο ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη. Αυτές είναι τρεις υποομάδες που έχουν διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας στις χρεώσεις. Το σύστημα στηρίζεται στη συγκριτική αναγωγή παρόμοιων περιστατικών, συμβάλλει στην πιο διαφανή κατανομή των πόρων και δημιουργεί μια πρώτη βάση για την αξιολόγηση. Το σύστημα από μόνο του δεν οδηγεί στο κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων ή κλινικών, αν και η Ε.Ε. ανεπίσημα δεν αρνείται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάτι τέτοιο.


Πηγή. kathimerini.gr