GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η ΔΕΗ έχει ρεύμα... εισπράξεων!

Εξασθενούν τα κινδυνολογικά σενάρια για κατάρρευση της ΔΕΗ και διακοπές ηλεκτροδότησης τύπου... Αργεντινής, που διακινήθηκαν και από τον ...

Εξασθενούν τα κινδυνολογικά σενάρια για κατάρρευση της ΔΕΗ και διακοπές ηλεκτροδότησης τύπου... Αργεντινής, που διακινήθηκαν και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, καθώς η ΔΕΗ έχει ισχυρό ρεύμα... εισπράξεων και περιορίζει σημαντικά τους «κόκκινους» λογαριασμών πελατών, ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα στα ταμεία της, ώστε να αντιμετωπίσει χωρίς δυσκολίες την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών, χωρίς να περιλαμβάνονται όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση,μειώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα προηγούμενα στοιχεία έδειχναν διόγκωση οφειλών στα 2,6 δισ. ευρώ, συνεπώς μέσα σε δύο μήνες η ΔΕΗ πέτυχε μια μείωσή τους κατά 400 εκατ. ευρώ, ή κατά 15%.

Η χρηματοοικονομική εικόνα φαίνεται, επίσης, να έχει βελτιωθεί, καθώς στο τέλος του 2016 τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου ήταν 501 εκατ. ευρώ, ενώ το μέσο κόστος δανεισμού μειώθηκε το 2016 σε 4,64% από 4,81% το 2015. Επιπλέον, έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία επενδύσεις κατά μέσο όρο 750 εκατ. ευρώ ετησίως για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού.,
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η βελτίωση της εικόνας των καθυστερήσεων από πελάτες κατά το πρώτο δίμηνο του έτους δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να επιταχύνει την προσπάθεια για τη βελτίωση των ταμειακών ροών πριν αρχίσουν οι μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων, που το 2019 κορυφώνονται με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Επιτυχία των νέων ρυθμίσεων

Ο περιορισμός των «κόκκινων» λογαριασμών φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας που είχαν οι νέες ρυθμίσεις, τις οποίες είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ στην αρχή της χρονιάς, μετά τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος για διακανονισμό σε έως και 36 δόσεις, με το οποίο συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ είχε ρίξει μεγάλο βάρος στους πελάτες με μικρές οφειλές. Όπως είχε ανακοινώσει η επιχείρηση, για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 είχαν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ είχε αποφασισθεί αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή υπολογιζόταν ότι κάλυπτε 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Για οφειλή έως 1.000 η ΔΕΗ είχε δώσει δυνατότητα ρύθμισης σε 24 μηνιαίες δόσεις,χωρίς προκαταβολή. Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ είχε προσφέρει δύο επιλογές: άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Η ΔΕΗ, επίσης, είχε προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Στους πελάτες αυτούς είχε δοθεί η δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.

sofokleousin.gr