GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παράνομη δράση Γερμανών αστυνομικών της Frontex

Μετά από Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά η Επιτροπή ζήτησε από την Frontex να παράσχει στοιχεία για την παράνομη δράση των Γερμανών αστυνο...

Μετά από Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά η Επιτροπή ζήτησε από την Frontex να παράσχει στοιχεία για την παράνομη δράση των Γερμανών αστυνομικών της δύναμης της Frontex στη Σάμο.

Απάντηση στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 14 Ιουνίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σχετικά με την παράνομη δράση των Γερμανών αστυνομικών της δύναμης της Frontex στη Σάμο, απέστειλε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην Ερώτησή του, ο Έλληνας  Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσουν οι Γερμανοί αστυνομικοί της Frontex να προβαίνουν σε παράνομη εξακρίβωση στοιχείων Ελλήνων πολιτών και να εξαναγκαστούν να τηρούν το Ελληνικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ.

Στη σύντομη Απάντησή του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι ζήτησε από την Frontex να παράσχει τα στοιχεία της Απάντησης στην Ερώτηση του Νότη Μαριά σχετικά με την παραπάνω δράση των Γερμανών αστυνομικών της Frontex και επισήμανε ότι θα αποστείλει στον Νότη Μαριά την Απάντηση της Frontex το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης του κ. Αβραμόπουλου:

Θέμα: Παράνομη δράση των Γερμανών αστυνομικών της Frontex στη νήσο Σάμο

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στις 12.6.2016, της εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη», την Τετάρτη 8.6.2016 στην ενδοχώρα της νήσου Σάμου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κέρβελης, στη διασταύρωση Ποσειδωνίου-Παλαιοκάστρου, Γερμανοί αστυνομικοί με διακριτικά «POLIZEI» που δρουν στη Σάμο στο πλαίσιο και υπό την αρμοδιότητα της Frontex, έστησαν μπλόκο ακινητοποιώντας παρανόμως διερχόμενο όχημα Ι.Χ. και προέβησαν σε εξακρίβωση στοιχείων του οδηγού ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η δημοσιογραφική έρευνα, αυτό αποτελεί το δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό παράνομης δράσης από το προσωπικό της Frontex αφού υπάρχει αναφορά και για αντίστοιχο περιστατικό ελέγχου ταυτότητας Έλληνα πολίτη το καλοκαίρι του 2015.

Η παράνομη αυτή δράση των Γερμανών αστυνομικών της δύναμης της Frontex αποτελεί πρόκληση για την τοπική κοινωνία της Σάμου και συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας εφόσον πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση δημόσιας εξουσίας για την προστασία της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας όπως είναι ο έλεγχος και η εξακρίβωση στοιχείων Ελλήνων πολιτών ασκείται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσουν οι Γερμανοί αστυνομικοί της Frontex να προβαίνουν στις παραπάνω παράνομες δράσεις και να εξαναγκαστούν να τηρούν το ελληνικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ;

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής (20.09.2016):
Η Επιτροπή ζήτησε από τον Frontex να παράσχει τα στοιχεία της απάντησης στην ερώτηση του κ. βουλευτή σχετικά με εικαζόμενο συμβάν στο οποίο εμπλέκονται Γερμανοί προσκεκλημένοι υπάλληλοι της Frontex στη Σάμο. 
Η Επιτροπή θα αποστείλει την απάντηση του οργανισμού στον κ. βουλευτή το συντομότερο δυνατό.