GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης

"Τα χημικά και η βία που ασκήθηκε κατά των συνταξιούχων στην κινητοποίηση της 3ης Οκτωβρίου αποκαλύπτουν για μία ακόμη φορά το πραγματ...

"Τα χημικά και η βία που ασκήθηκε κατά των συνταξιούχων στην κινητοποίηση της 3ης Οκτωβρίου αποκαλύπτουν για μία ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι προσπάθειες να επιρριφθούν οι ευθύνες στην αστυνομία ή/και αποκλειστικά στο αρμόδιο υπουργείο ανήκουν στην πλέον δοκιμασμένη εδώ και ενάμιση χρόνο συνταγή του αποδιοπομπαίου τράγου που μόνο στόχο έχει να αποκρύψει τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης. 

Αποκαλύπτει λοιπόν τόσο την ανευθυνότητά της όσο και τον κυνισμό με τον οποίο χειρίζεται τα πράγματα προκειμένου να κερδίσει ακόμη  λίγο χρόνο στην εξουσία.

Όμως, όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί τους, έτσι και αυτοί συνεχίζουν να εφαρμόζουν κατά λέξη τις επιταγές των δανειστών. Είναι πλήρως συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%, για το γεγονός ότι το 30% των συνταξιούχων της χώρας ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και για το γεγονός ότι οι φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι καλούνται ταυτόχρονα, να υποστηρίξουν τις στρατιές των νέων άπορων ανέργων. Αυτός είναι ο γενικός απολογισμός των μνημονίων μέχρι σήμερα και οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να είναι οργισμένοι απέναντι σε μία κυβέρνηση που τους εξαπάτησε πλήρως.

Ίσως έτσι εξηγούνται όμως και οι έπαινοι του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα που έγινε στις 4 Οκτώβρη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κρατιέται ζωντανή χάρις την στήριξη που της παρέχει η τρόικα, ακριβώς επειδή Βρυξέλλες και Βερολίνο την θεωρούν ως την πιο ικανή να εφαρμόσει τις επιταγές τους.

Φυσικά, οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Σία την περασμένη Τρίτη δεν έμειναν αναπάντητες. Σε ομιλία μου επισήμανα στον Επίτροπο τις ευθύνες του για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Του επεσήμανα επίσης ότι τα έξι μνημονιακά χρόνια των δήθεν «μεταρρυθμίσεων», τις οποίες επαινεί, είναι για τους Έλληνες έξι χρόνια φτώχειας, ανέχειας, ανεργίας και εθνικής ταπείνωσης. 
Έξι πέτρινα μνημονιακά χρόνια αποτυχημένης πολιτικής της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων δανειστών που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% (πάνω από 47 δισ. ευρώ), που ερήμωσαν την οικονομία,  γέμισαν την Ελλάδα με στρατιές εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων και δημιούργησαν καραβάνια νέων που μαζικά μεταναστεύουν. 

Που έκαναν φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες και στις περιουσίες των φτωχοποιημένων Ελλήνων, που κοινωνικοποίησαν τις ζημιές των τραπεζών, κούρεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις και οδήγησαν το 40% του Ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
      
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κανένας από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισαν την ψήφο του Ελληνικού λαού με πρόγραμμα την κατάργηση των μνημονίων, δεν βρέθηκε την περασμένη Τρίτη να επισημάνει στον κ. Μοσκοβισί τα αυτονόητα. 

Ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος πέρασε από το 123% το 2010 στο 183,4% το 2016. Ότι η Επιτροπή αρνείται στην Ελλάδα κούρεμα του χρέους όπως κάνει για χώρες που δεν είναι καν μέλη της Ε.Ε. όπως η Τυνησία και η Ουκρανία. Ότι η περιβόητη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ισούται στην πραγματικότητα με ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές κομβικών τομέων της Ελληνικής οικονομίας. 

Ούτε βρέθηκε κανένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το ανάλγητο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων που χάρισαν οι τράπεζες στα κοράκια των διεθνών επενδυτικών ταμείων. Ή ακόμα να ζητήσει την επιστροφή εδώ και τώρα των κερδών ύψους 6 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε., που έγιναν χάρις σε Ελληνικά ομόλογα και που σήμερα θα έδιναν πολύτιμες ανάσες στους συνταξιούχους και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σε μία ακόμα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έτσι, η εκτίμηση για το 2017 δίνει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,7%, καταφέρνοντας να ξεπεράσει σε θράσος ακόμη και την κυβερνητική προπαγάνδα της εποχής Σαμαρά. Επιπροσθέτως, έχει εγγράψει ένα κονδύλι ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνεται στην κοινωνική πολιτική, χωρίς όμως να είναι σαφές που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. 

Επί της ουσίας όμως, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2017 μας προϊδεάζει για το τί μας περιμένει κατά τη νέα μνημονιακή χρονιά, εάν στο μεταξύ δεν πετάξουμε έξω τρόικα και δανειστές: νέες μειώσεις συντάξεων ύψους 3,3 δισ. ευρώ και περαιτέρω αύξηση της έμμεσης φορολογίας κατά 1,46 δισ. ευρώ, αύξηση αντί για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ιδιαίτερα στην ενέργεια, αλλά και σε κλάδους που δείχνουν μία ιδιαίτερη δυναμική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως η μπύρα. 

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι για δεύτερη συναπτή χρονιά δεν έγινε εγγραφή των γερμανικών οφειλών στον νέο προϋπολογισμό (θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να τις εγγράψει στον προϋπολογισμό το 2014). Το περίεργο στην πραγματικότητα είναι περισσότερο η καλοκαιρινή ζέση που επέδειξαν πρωθυπουργός και κάποιοι ακόμη κυβερνητικοί αξιωματούχοι για την δήθεν διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Όπως αποδεικνύεται πλέον, αυτή η ζέση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία ακόμη επικοινωνιακή απάτη. 
   
Όμως, ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει πλέον άλλη φτώχεια και από τις τελευταίες αντιδράσεις των συνταξιούχων φαίνεται ότι πλέον δεν περιμένει τίποτα από αυτή τη κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν άλλες αυταπάτες: μόνη διέξοδος είναι να καταργήσουμε το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, να πετάξουμε την τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους δανειστές έξω από την Ελλάδα, να διαγράψουμε μονομερώς το επονείδιστο χρέος και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τις γερμανικές οφειλές.»

* του Νότη Μαριά, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Επικεφαλή του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητή Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.