GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Βουλγάρικα σπίτια με ρόδες, είσβάλουν στην Β. Ελλάδα

Μοντέρνο βουλγάρικο πρότζεκτ προτείνει λύση σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν διακοπές όπου αποφασίσουν, με όλες τις σπιτικές τους ανέσε...

Μοντέρνο βουλγάρικο πρότζεκτ προτείνει λύση σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν διακοπές όπου αποφασίσουν, με όλες τις σπιτικές τους ανέσεις, αποφεύγοντας τα θορυβώδη θέρετρα. 

Η αρχιτέκτονας Χριστίνα Χρίστοβα είναι η δημιουργός της «κολελίμπας», ενός παιχνιδιού λέξεων από το «κολελό» /ρόδα στα ελληνικά/ και το «κολίμπα» που σημαίνει «καλύβα». Πρόκειται για ένα εξοχικό με ρόδες χτισμένο πάνω σε πλατφόρμα η οποία μπορεί να σέρνεται από αμάξι. Η Χριστίνα περιγράφει τις παραμέτρους του σπιτιού με ρόδες και εξηγεί σε τι διαφέρει από τα άλλα πρότζεκτ αυτού του τύπου:

«Έχει καναπέ που γίνεται κρεβάτι, διαθέτει κουζίνα, μπάνιο και αποθηκευτικούς χώρους, λέει εκείνη. Στα 9 του τετραγωνικά μέτρα χωράνε όλα τα αναγκαία. Η ιδέα για σπίτι με ρόδες δεν είναι καινούρια. Γεννιέται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφευχθεί η πληρωμή φόρων και για να μην παίρνουν οι άνθρωποι δάνεια. Η δική μου ιδέα είναι για ένα ευρύχωρο εξοχικό γιατί όλα τα πράγματα μέσα στην «κολελίμπα» έχουν κανονικές διαστάσεις».

Με την πάροδο του χρόνου η φαντασία της Χριστίνα γεννά καινούριες εφαρμογές – βιολογικό μουσείο της οικολογικής ποικιλότητας, κινητή σχολική τάξη… Η «κολελίμπα» είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει ποιοτική ζωή.
«Η «κολελίμπα» είναι ενεργειακά αποδοτική και δεν αφήνει κανένα σημάδι στο περιβάλλον, λέει η κυρία Χρίστοβα. Έτσι αποφεύγεται το βασικό πρόβλημα της οικοδόμησης, η υπερβολική χρήση τσιμέντου. Στόχος της «κολελίμπας» δεν είναι να είμαστε εξ ολοκλήρου ανεξάρτητοι από το ρεύμα και το νερό. Το σπίτι με ρόδες συνδέεται με τα κεντρικά δίκτυα και μπορεί να κατοικείται όλο το χρόνο αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία. Η «κολελίπμα» έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση και το μικροκλίμα της μπορεί να ρυθμίζεται ανάλογα με την εποχή».

Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια για τη χρήση κινητών σπιτιών. Υπάρχουν κάμποσες λύσεις και η Χριστίνα με τον σύζυγό της επέλεξαν να το καταχωρήσουν σαν πλατφόρμα για αυτοκίνητο ενώ το σπίτι σαν φορτίο. 

Η άδεια παραχωρείται μετά από ειδικό «τέχνο» τεστ για ιδιότυπα οχήματα που όμως συνήθως εκδίδεται για μεταφορικά μέσα με ξένες πινακίδες ή για μάρκες που δεν εισάγονται συνήθως στη χώρα μας. Εκτός αυτού, κάθε σπίτι είναι μοναδικό και πρέπει να περνάει από έλεγχο ξεχωριστά. Η Χριστίνα όμως δε χάνει την ελπίδα της πως με τον καιρό οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν.

Κείμενο: Σίλβια Πετρόβα  Μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα
Φωτογραφίες: Ντεγιάν Τόμοφ