Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

"ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ" το Καλοκαίρι του '16

"Κατοικώ στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης τα τελευταία 12 χρόνια, σε μία πάροδο κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως. Στη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε βιώσαμε μία εφιαλτική κατάσταση, αυτή της ενόχλησης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από τη νεολαία (μέχρι και 200 άτομα) που συγκεντρωνόταν καθημερινά αργά το βράδυ στην πλατεία. 

Το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και πέρυσι αλλά φέτος πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα από τις 20 Ιουνίου περίπου και μετά (μόλις, δηλαδή, τελείωσαν οι εξετάσεις του σχολείου) οι κάτοικοι της πλατείας Μητροπόλεως και των  δρόμων γύρω από αυτή, να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε πριν τις 2 το πρωί. Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν ανήλικοι μαθητές, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν τα σχολεία η προσέλευση του κόσμου στην πλατεία μειώθηκε αισθητά.

Σκιαγραφώ σύντομα κάποιες πλευρές αυτής της κατάστασης. Οι παρατηρήσεις από την πλευρά μας για λίγη ησυχία και οι διαπληκτισμοί με τους εφήβους έγιναν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Η δυνατή μουσική από τα κινητά τηλέφωνα, η χρήση του αλκοόλ, οι μεθυσμένοι που κατέφευγαν στη γειτονιά γύρω από την πλατεία Ματσίνη, τα ουρλιαχτά, το υβρεολόγιο που αφθονεί πια στο λεξιλόγιο των παιδιών, το χτύπημα των κουδουνιών, οι κλοτσιές στις αυλόπορτες και τα σκουπίδια μέσα στις αυλές συνθέτουν μέρος μόνο αυτής της εικόνας.

 Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών μας είναι γραμμένοι και λερωμένοι, οι υδρορροές σπασμένες. Ο χώρος κάτω από τα παράθυρά μας λειτουργεί ως υπαίθρια και δημόσια τουαλέτα.

Οι αντιδράσεις των εφήβων σε απάντηση των συστάσεων από την πλευρά των περιοίκων ήταν ποικίλες. Κάποιοι ζητούσαν αμέσως συγγνώμη και αποχωρούσαν, άλλοι κορόιδευαν, αυθαδίαζαν ή έβριζαν ενώ άλλοι εκπλήττονταν για τις παρατηρήσεις (κάποιος μου είπε ότι δεν ήξερε ότι έμεναν άνθρωποι σε αυτή τη γειτονιά!). Σε γειτονικό μας σπίτι πέταξαν πέτρες και φρούτα σε ανοιχτό παράθυρο.

Δύο φορές κάλεσα την Αστυνομία. Ουσιαστικά ως περίοικοι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Η Αστυνομία δεν μπορεί να απαγορεύσει την προσέλευση του κόσμου στην πλατεία, ακόμη και σε προχωρημένες ώρες, ούτε να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ στους ανήλικους σε δημόσιο χώρο. Μας ενημέρωσε ότι μπορούμε να κάνουμε καταγγελία στους γονείς του ανήλικου που ενοχλεί ή να καταφύγουμε στον εισαγγελέα. 

Μετά το γνωστό συμβάν με τη χειροδικία από ένα γείτονά μας σε νεαρό, περιπολικό της αστυνομίας στάθμευε στην πλατεία για επίβλεψη και μόνο του χώρου, πραγματοποιώντας ελάχιστες περιπολίες.

Αιτίες για το φαινόμενο αυτό μπορούν να αναφερθούν και οι παρακάτω: 
α) Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς ωράριο και με τη μουσική στη διαπασών. Προσελκύουν όχι μόνο θαμώνες αλλά και παρέες νεαρών, που καταλήγουν στη πλατεία Μητροπόλεως 
β) Η νεολαία μπορεί να προμηθευτεί φθηνό αλκοόλ από πολλά σημεία, ακόμη και εκτός καταστημάτων (παντοπωλεία, περίπτερα). Αναρωτιέμαι αν όλοι οι γονείς των παιδιών που συχνάζουν στην περιοχή έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών αυτού του γεγονότος 
γ) Η έλλειψη κατάλληλου χώρου για τις παρέες των νέων (π.χ. ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, με δυνατότητες δραστηριοτήτων), όχι όμως μέσα σε πυκνό πολεοδομικό ιστό, όπως αυτόν της Παλιάς Πόλης. Παλαιότερα τα παιδιά και οι έφηβοι σύχναζαν τις βραδινές ώρες στο χώρο του Λιμνίου, ο οποίος πλέον δεν προσφέρεται για αυτό το σκοπό. 

Ως εναλλακτική λύση βρέθηκε ο πρόσφατα διαμορφωμένος χώρος της πλατείας μπροστά από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Στο τέλος του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν και οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Για μας η διάρκειά τους δεν είναι μόνο μια εβδομάδα. Η προετοιμασία στις εγκαταστάσεις των «πολιτιστικών συλλόγων» ξεκινάει κάποιες μέρες νωρίτερα και διάφορες εργασίες τους έπονται του τέλους των γιορτών. Σαφώς δεν μπορούμε να διατυπώσουμε παράπονα για τη φασαρία, τη βρομιά, την οχλαγωγία μετά το κλείσιμο όλων των ηχείων με τις διάφορες μουσικές, που πολλές φορές ξεπερνούν σε φαντασία και εκτέλεση και τις καλύτερες πίστες μπουζουκιών. 

Οι εκδηλώσεις αυτές φέρουν την ευθύνη του Δήμου Ξάνθης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής ησυχάσαμε μετά τις 4 το πρωί και εύχομαι, την περίοδο που έχουμε ψησταριές παντού, να μη δούμε ποτέ φαινόμενα ανάλογα με τη μεγάλη πυρκαγιά στα ξύλινα σπίτια της παλιάς πόλης της Λευκάδας στις 8/8/16.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνω ότι η διατήρηση και η προβολή της Παλιάς Πόλης έγκειται στην διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αυτής της περιοχής. Χτίσαμε και διατηρούμε τα σπίτια μας παραδοσιακά, τα παιδιά μας φοιτούν στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο, εμείς οι ίδιοι εργαζόμαστε και προσφέρουμε στην κοινωνία της Ξάνθης. 

Οι γειτονιές μας δεν είναι μόνο κουκλόσπιτα για τους τουρίστες ούτε φόντος για τις φωτογραφίες μετά τους γάμους αλλά χώροι ζωντανοί ακόμη και όταν τελειώνει το καλοκαίρι. Καλό χειμώνα!
Νικολάου Αναστασία"

ThrakiToday.com

ThrakiToday.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.