GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι Αυστριακοί θέτουν θέμα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Την πρόθεσή του, να θέσει ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Σ...

Την πρόθεσή του, να θέσει ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Αυτό επανέλαβε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Ο ίδιος θεωρεί πως η αυστριακή αυτή θέση μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία, παρά τη διαγραφόμενη άρνηση αρκετών χωρών-μελών, την οποία είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη σλοβακική πρωτεύουσα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), επίσης ένθερμος υποστηρικτής της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Ήδη στις αρχές Αυγούστου, ο Αυστριακός καγκελάριος, θέτοντας για πρώτη φορά το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είχε επισημάνει πως πρόκειται για μία συζήτηση βασικών αρχών, παρατηρώντας πως εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, “κάτι που είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες της ΕΕ”, το θέμα της ένταξης θα φύγει ούτως ή άλλως σύντομα από το τραπέζι. “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάποιον, ο οποίος δεν τηρεί δημοκρατικές προδιαγραφές, ή αδιαφορεί για αναγκαιότητες του κράτους δικαίου”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, σημειώντας ωστόσο, πως ένα “όχι” στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει έναν “κοινό δρόμο”. 

Ο Αυστριακός καγκελάριος, είχε αντικρούσει τη θέση πως η κριτική στάση του απέναντι στην Τουρκία υπηρετεί σκοπούς εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πως δεν αποτελεί “στρατηγική” ενόψει της ανόδου του (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά πολύ περισσότερο, πρόκειται για την αντίληψη περί του κράτους δικαίου. 

Ο ίδιος θεωρεί, όπως παρατήρησε και στην τωρινή συνέντευξή του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα ασφάλειας, όπου τη χρειάζεται η Ευρώπη, αλλά και η Τουρκία, όπως πρόσθεσε, χρειάζεται την Ευρώπη για την οικονομία. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη Βιέννη, Austria