GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΑΛΛΑΓΕΣ προωθεί το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. με το Νέο «Καλλικράτη», το ¨Καρότο και μαστίγιο" από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το Νέο «Καλλικράτη», προωθεί το Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι 4...

Σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το Νέο «Καλλικράτη», προωθεί το Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι 4 Υποεπιτροπές, που έχουν συσταθεί σ’ αυτό προς αυτόν τον σκοπό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά σε

- αρμοδιότητες και την εποπτεία των Δήμων, 
α) εισάγεται η διαδημοτική, διαπεριφερειακή συνεργασία, 
β) αποσυνδέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από την εποπτεία των ΟΤΑ, 
γ) εισάγεται η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, 
δ) καταργείται το δημαρχοκεντρικό σύστημα, 
ε) ενισχύεται ο ρόλος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, 
στ) ενισχύεται ο κοινωνικός έλεγχος της Δημοτικής Αρχής και 
ζ) ενοποιούνται οι ελεγκτικοί φορείς των Δήμων σ’ έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα.

- συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Αρχών, προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής και ο διαχωρισμός της εκλογής του Δημάρχου, από την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επίσης, θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην Υποεπιτροπή, είναι και ο περιορισμός - μέχρι δύο - της θητείας των Δημάρχων, καθώς και της θέσπισης “ασυμβίβαστου”.

Τέλος, δύο Υποεπιτροπές εξετάζουν, η μεν πρώτη, ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων, εξεύρεσης πόρων και φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά, η δε δεύτερη, ζητήματα του "παρατηρητηρίου" και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων.