Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

“Εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη” δήλωσε ο Κοτζιάς

Με μία συμβολική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, την επίσκεψή του με τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε τη στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα. 

«Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια». 

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο σπήλαιο με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν με τον κ. Τσαβούσογλου, τα οποία εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και εφόσον διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα. 

Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει». 

Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του που έχει καταθέσει σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. «Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα» είπε εκφράζοντας την ελπίδα να έχει μία θετική κατάληξη, καταλήγοντας ότι «η διεθνής πολιτική χρειάζεται πάντα συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι σάπιους». http://mignatiou.com/2016/08/voulisi-gia-enischisi-ton-scheseon-elladas-tourkias-exefrasan-kotzias-ke-tsavousoglou/ 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Οι δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σε δημοσιογράφους στην Κρήτη, (28.08.2016):
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα εδώ στην Κρήτη. Είχαμε ως φιλοξενούμενό μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Συζητήσαμε για τα ζητήματα των εξελίξεων στην περιοχή, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και για τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. 

Επίσης, για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο έχουμε πολλάκις καταδικάσει. Και θεώρησα ότι είναι σωστό, μια και η συνάντηση έγινε στην Κρήτη, να έρθουμε εδώ, στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και όπου έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ, εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια. 

Επίσης, αυτό εδώ είναι ένα μέρος με το οποίο, όπως ξέρετε, συνδέομαι και συναισθηματικά, αφού την περσινή χρονιά ήρθα και βάφτισα την πλατεία μπροστά από τη διαδρομή για το σπήλαιο ως «Ευρώπη». Αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη, πρώτον, ότι η ουσία του πνεύματος και της μυθολογίας και της ιστορίας γύρω από την Ευρώπη γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο και, δεύτερον, ότι η Ευρώπη προερχόταν, αυτή η όμορφη γυναίκα, εκτός Ευρώπης και αποτελεί ένα σύμβολο αντιρατσισμού και πολυπολιτισμού μέσα από την ελληνική μυθολογία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης… 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, γιατί έχουμε διευκρινίσει εξαρχής με τους Τούρκους – έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο – ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και αφού διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι θέσατε και το θέμα των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο κατάργησης της συμφωνίας. Είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Τουρκία, όπως εγώ έχω κατανοήσει, θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν από πλευράς τους είναι ότι και η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουν συμφωνήσει. Μιλήσαμε επίσης, επειδή μπορεί να με ρωτήσετε, και για το Κυπριακό. 

Είναι γνωστή η θέση που έχω καταθέσει γύρω από το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, έχω να δω και τους Κύπριους συναδέλφους μου και ελπίζω να έχει μια θετική κατάληξη αλλά, όπως πάντα λέω, η διεθνής πολιτική χρειάζεται συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι “σάπιους”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ThrakiToday.com

ThrakiToday.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.