GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


"Σήμανση" στα δεσποζόμενα για να περιοριστούν τα αδέσποτα προτείνει ο δήμος Ξάνθης

Με ανακοίνωση του ο δήμος Ξάνθης απευθύνεται στους πολίτες που έχουν οικόσιτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, γάτες ή σκύλους, συνήθως σ...

Με ανακοίνωση του ο δήμος Ξάνθης απευθύνεται στους πολίτες που έχουν οικόσιτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, γάτες ή σκύλους, συνήθως σε μια προσπάθεια ελέγχου του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δρόμους της πόλης.

Συνέπεια του συνεχώς αυξανόμενου ρυθμού πολλαπλασιασμού των αδέσποτων οι πολλές ζωονόσοι που παρατηρούνται στα αδέσποτα με την κάκιστη διατροφή τους εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά που πολλές φορές έχει απειλήσει ακόμη και την αρτιμέλεια των πολιτών της Ξάνθης πέρα από τις πολλαπλές φθορές που έχουν υποστεί σε ρούχα και προσωπικά αντικείμενα διερχόμενοι πολίτες από τα "στέκια" των αδέσποτων.

 Ο δήμος Ξάνθης έως τώρα στάθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους με συνήθη δικαιολογία τον νόμο περί προστασίας των αδέσποτων ζώων.
Ευθύνες έχουν όμως και πολλοί πολίτες που έχουν αφήσει στην τύχη τους, κατά περίπτωση, σκύλους ή γάτες και από δεσποζόμενα κατάντησαν...αδέσποτα.

Γι αυτό από το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1η του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Ν. 4235/2014, «ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει την υποχρέωση να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του».

Η παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω Νόμων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, ο Δήμος Ξάνθης καλεί όλους τους δημότες ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, να προσκομίσουν στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης (στο κτίριο του πρώην «Καπνικού Σταθμού» επί της οδού Λεοναρδοπούλου και Θεοδώρου Δούκα γωνία) το ανωτέρω πιστοποιητικό.

Καλό θα είναι να μας ενημερώσει ο δήμος Ξάνθης:
1ον:  αν έχει και πότε εφαρμόζετε το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων στα όρια ευθύνης του;

2ον: έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τους όμορους δήμους για κοινή αντιμετωπίσει του μεγάλου αυτού προβλήματος που ταλανίζει όλους τους πολίτες, φιλόζωους και μη;

3ον: έχει προχωρήσει στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου και με τις προβλεπόμενες δομές που θα έπρεπε να δημιουργήσει, αν δεν έχει ακόμη, για την οριστική απομάκρυνση των άρρωστων αδέσποτων από κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία του Μητροπολιτικού Δήμου;

4ον: Έχει καταρτίσει ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης για το θέμα των αδέσποτων, με κατ' αρχήν, τουλάχιστον, πρόβλεψη για αυτόματη παροχή σε τροφή και νερό σε κεντρικά σημεία της πόλης για να αμβλυνθούν τα συνήθη φαινόμενα επιθετικότητας από τα αδέσποτα;