GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τέρμα στην «προέγκριση». Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους. Επιτέλους!

Απορία μεγάλη στους πολίτες από την αντίδραση στελεχών των δήμων της χώρας μετά από την εκδήλωση πρόθεσης των "συναρμόδιων υπουργών...

Απορία μεγάλη στους πολίτες από την αντίδραση στελεχών των δήμων της χώρας μετά από την εκδήλωση πρόθεσης των "συναρμόδιων υπουργών" για κατάργηση της παντοκρατορίας πολλών από τους δημοτικούς "άρχοντες και υπαλλήλους" που "έπαιζαν" πολιτικά και άλλα παιχνίδια με την έκδοση αλλά και διαχείριση στα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» (καφετέριες, ψητοπωλεία, αίθουσες αναψυχής, κέντρα ψυχαγωγίας κ.λπ.)

Η αντίδρασή για την διαφαινόμενη αποψίλωση των "κυρίαρχων δικαιωμάτων" τους καταγράφετε ως εξής:

<Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας στη χώρα μας βρέθηκε ότι είναι ο «κακός» δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος πλέον δεν θα έχει καμιά αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για τα λεγόμενα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» (καφετέριες, ψητοπωλεία, αίθουσες αναψυχής, κέντρα ψυχαγωγίας κ.λπ.).

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις αρμόδιων υπουργών που στο πλαίσιο νέας νομοθεσίας που ετοιμάζουν για την «απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης» καταργούν την διαδικασία της «προέγκρισης», την οποία έδιναν τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων ή οι επιτροπές ποιότητας ζωής των Δήμων και την αντικαθιστούν με τη λεγόμενη «γνωστοποίηση έναρξης».

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, δεν θα απαιτείται πλέον καμιά εγκριτική διαδικασία για να ανοίξει μια επιχείρηση, απλά θα γνωστοποιεί ο επιχειρηματίας την έναρξη της δραστηριότητάς του και θα δηλώνει ότι έχει φροντίσει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται και θα είναι δειγματοληπτικός για το 30% των καταστημάτων.
Για να μιλήσουμε για τα όρια του δικού μας Δήμου, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα δηλαδή, θα μπορεί πλέον ο κάθε επιχειρηματίας που επιθυμεί να ανοίξει ένα κατάστημα (ψητοπωλείο, μπαρ, καφετέρια ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που κατακλύζουν το κέντρο της πόλης) να το ανοίγει, χωρίς να χρειάζεται την οποιαδήποτε απόφαση αιρετού οργάνου του Δήμου μας. Άρα μια ελάχιστη δυνατότητα που είχε μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει και να καθορίζει την φυσιογνωμία της κάθε πόλης, καταργείται.(σ.σ. τι λέτε ωρέ παλληκάρια, ποιόν πάτε να πείσετε για τις "αγαθές" σας προθέσεις;)

Αυτή η σοβαρότατη μείωση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρείται να περάσει στα… μουλωχτά και μάλιστα με το επιχείρημα της απεμπλοκής της πολιτικής από την επιχειρηματικότητα. Από όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί γίνεται με τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει εισάγει την… αρχή του «εκ των υστέρων ελέγχου», αντικαθιστώντας τον εκ των προτέρων έλεγχο που ισχύει (όσο ισχύει) σήμερα.

Η Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στο σύντομο χρόνο που ασκεί διοίκηση έχει έρθει αντιμέτωπη με δεκάδες περιπτώσεις αυθαιρεσιών και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει «έλεγχος εκ των υστέρων» και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που διαθέτει το σύστημα για να μονιμοποιεί και εντέλει να «νομιμοποιεί» καταστάσεις που βοούν για την παρανομία τους.

Για όσους θα σπεύσουν να δουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, να θυμίσουμε ότι για δεκαετίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάλευε να αποκτήσει λόγο στην έκδοση αυτών των αδειών, που κάποτε βρίσκονταν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας. Εντελώς πρόσφατα (το 2013) νομοθετήθηκε η διαδικασία της «προέγκρισης» με αυστηρό χρονικό περιθώριο για τα αιρετά συμβούλια τις 15 ημέρες, μετά την παρέλευση του οποίου η προέγκριση εκδίδεται αυτοδίκαια. 

Στο στάδιο της προέγκρισης, η οποία έχει ισχύ 5 μηνών, ο επιχειρηματίας μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Παρότι η προέγκριση είναι ήδη μια υποχώρηση στον ελεγκτικό και αποφασιστικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να ανοίξει πριν καν λάβει την άδεια λειτουργίας του, παρέχει τη δυνατότητα στα αιρετά όργανα του Δήμου να φροντίζουν για την στοιχειώδη τήρηση κάποιων κανόνων.

Στην πόλη μας για παράδειγμα και δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης ο στόχος είναι η αποφυγή αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους, η αποφυγή εγκατάστασης λειτουργιών που δεν επιτρέπονται π.χ. στον προσφυγικό οικισμό κ.λπ. Η κατάργηση αυτού του σταδίου στην διαδικασία αδειοδότησης, απλά αφήνει το πεδίο «ελεύθερο» (στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτο) για την εγκατάσταση κάθε είδους δραστηριότητας. (σ.σ. ενώ τώρα οι δημοτικές υπηρεσίες "λευκές περιστερές" τηρούν τους νόμους; το ότι χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία κατά περίπτωση η κάθε Δημοτική Αρχή δεν σας λέει κάτι;)

Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί το νόμο και αυτό να το δηλώσει υπεύθυνα. Τι θα συμβεί όμως αν κάποιος επιχειρηματίας προβεί σε μια αυθαίρετη εγκατάσταση; (σ.σ. ενώ οι δήμοι και δημοτικοί άρχοντες αν κάνουν ότι θέλουν για  τα πολιτικά τους ρουσφέτια, ελέγχονται;)

Θα πρέπει οι ελεγκτικές αρχές να εντοπίσουν την παρανομία και να ξεκινήσουν διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Παρόλα αυτά στο μεσοδιάστημα το κατάστημα θα λειτουργεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πόσο εύκολο είναι να αποκατασταθεί μια αυθαιρεσία, πόσο χρονοβόρο είναι για τις υπηρεσίες του Δήμου και τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για τη φυσιογνωμία και τη ζωή της πόλης μας, αλλά και για τον ίδιο τον επιχειρηματία, ο οποίος (δικαίως) θα προβάλλει ως επιχείρημα το απαιτούμενο κόστος για την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας.(σ.σ. sic)

Τα αιρετά όργανα κάθε Δήμου με την διαπαραταξιακή σύνθεση που έχουν και την καθημερινή τριβή με τους κατοίκους της πόλης είναι μια εγγύηση ότι φροντίζουν για την επιβολή στοιχειωδών κανόνων στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πόλη και την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα αν επιτελούν σωστά ή όχι αυτό το ρόλο είναι το πλησιέστερο στον πολίτη όργανο διοίκησης και μάλιστα τελεί υπό την έγκρισή του αφού εκλέγεται για ορισμένη θητεία. Αυτός ο βαθιά δημοκρατικός θεσμός έχει δεχθεί συνεχή πλήγματα στην λειτουργία του και ένα ασφυκτικό οικονομικό περιορισμό, που του έχει αφήσει ελάχιστες αρμοδιότητες και δεκάδες ευθύνες. Ο ρόλος των αιρετών οργάνων στην αδειοδότηση επιχειρήσεων στα όρια κάθε Δήμου είναι από αυτές τις ελάχιστες αρμοδιότητες (χωρίς κόστος για το Δημόσιο) και όμως επιχειρείται να ενοχοποιηθεί και εντέλει να καταργηθεί.

Καταλήγοντας θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι είναι τεράστιο λάθος να προχωρήσει η αφαίρεση του ελεγκτικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι η αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους για το μέγεθος της ανατροπής που θα επέλθει σε κάθε πόλη (και στον ήδη βεβαρυμμένο Δήμο μας) από μια τέτοια εξέλιξη. Δεν είναι περιττή γραφειοκρατία ο δημοκρατικός έλεγχος τήρησης των κανόνων νομιμότητας. Δεν είναι οι αιρετοί δημοτικοί «άρχοντες» αυτοί που εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ας αναζητηθούν οι όποιες αιτίες στο φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι μνημονιακές πολιτικές.

*Γιώργος Κατερίνης Πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας Αττικής, Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας >

Σ.σ. Κε Κατερίνη δεν μας πείθετε, δυστυχώς. Τα όσα επισημαίνονται, ακριβώς  τα αντίθετα διαπιστώνουμε καθημερινά από την δράση αιρετων στους ΟΤΑ και δημοτικών υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές φιλολογίες για την δημοτική επικυριαρχία μερίδας αιρετών και σε κάποιες των περιπτώσεων για την προάσπιση των προσωπικών οικονομικών συμφερόντων τους. Ρωτήστε στην Ξάνθη....