GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Κυπριακό Θαύμα Βιογενούς Φυσικού Αερίου, μία Πρόκληση για την Ελλάδα

Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε επισημάνει ότι το νέο γεωλογικό μοντέλο στόχευσης κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου στην Ανατολική Μεσόγειο ...

Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε επισημάνει ότι το νέο γεωλογικό μοντέλο στόχευσης κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου στην Ανατολική Μεσόγειο -όπως αυτό καταρτίστηκε από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ- άλλαξε με καινοτόμο τρόπο τις ενεργειακές προοπτικές της μείζονος περιοχής ιδιαίτερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. 

Είχαμε επίσης επισημάνει μέσω σχετικής χαρτογράφησης ότι στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11 της εταιρείας TOTAL υπάρχουν τουλάχιστον 4 στόχοι κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου τύπου Ζορ αλλά και 2 στόχοι στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 οι οποίοι φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το υπεργιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. 

Το κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 8 φαίνεται επίσης να συμπεριλαμβάνει 3 τουλάχιστον στόχους τύπου Ζορ, ενώ το κυπριακό γεωτεμάχιο 6 δεν συμπεριλαμβάνει στόχους τύπου Ζορ αλλά τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο στόχο φυσικού αερίου τύπου Λεβιάθαν.

Με βάση τις παραπάνω νέες προοπτικές αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή -είδαμε ξαφνικά για πρώτη φορά- να εμφανίζονται μαζικά πετρελαϊκοί κολοσσοί στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό 3ου γύρου κυπριακών αδειοδοτήσεων όπως η Exxon Mobil, TOTAL, ENI, STATOIL, SHELL. 

Ο χάρτης δίνει μία εικόνα των ενεργειακών δυνατοτήτων της περιοχής αλλά παράλληλα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον των εταιρειών Νότια της Κύπρου. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι πολύ σοφά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έβαλε στον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων το θαλάσσιο οικόπεδο 7 μέσα στο οποίο φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα με την εταιρεία Spectrum ένας στόχος φυσικού αερίου 5 φορές μεγαλύτερος από το κοίτασμα Ζορ.

Κατά τη γνώμη μας ο υπεργιγαντιαίος αυτός κυπριακός στόχος κοιτάσματος πρέπει να παραμείνει ως στρατηγικό απόθεμα για την Κύπρο, διότι σε περίπτωση που η αναμενόμενη έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή οδηγήσει σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις τα στρατηγικά αυτά αποθέματα θα πάρουν κάποια στιγμή πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική και οικονομική αξία.

Παραμένει σήμερα το ερώτημα πότε η Ελληνική πλευρά θα ενδιαφερθεί για να καταρτίσει μία ανάλογη με την Κύπρο στρατηγική. Θεωρούμε ότι όσο ζούμε και τρεφόμαστε αποκλειστικά από εισαγωγές αυτό θα συμβεί μόλις η ελληνική οικονομία καταλάβει ότι δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλλει πλέον συντάξεις στους πολίτες της αλλά μόνο δελτία τροφίμων.

Η δύναμη της Κύπρου

Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η δύναμη της Κύπρου είναι η ΑΟΖ της, έχουν υποστεί μια τεράστια ήττα, με την επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Ακόμα και οι πιο ραγιάδες από αυτούς πρέπει να αλλάξουν τα σενάρια που είχαν στο μυαλό τους διότι οι εκτιμήσεις τους που ήταν ένα μείγμα μιζέριας και φοβίας, έπεσαν όλες έξω. Μας έλεγαν ότι θα φύγουν οι πετρελαϊκές εταιρείες ENI και Total κι ότι αυτό ήταν μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ΑΟΖ της Κύπρου κι ότι οι εθνικές εκτιμήσεις που είχαμε κάνει ήταν μόνο υπερβολές. Επίσης ότι η αποχώρηση της Total από το θαλάσσιο οικόπεδο 10, ήταν χαρακτηριστική.

Και τώρα όλα άλλαξαν για αυτούς επειδή η πραγματικότητα ήρθε να υλοποιήσει τη στρατηγική και ενεργειακή σκέψη. Όχι μόνο η ENI και η TOTAL είναι υποψήφιες και στα τρία θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10 αλλά η TOTAL επανέρχεται και στο 10 που είχε αφήσει ενώ είχε δώσει 24 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής, αφού άλλαξε τον διευθυντή της. Με άλλα λόγια και μάλιστα σε συνεργασία οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου όπου ήδη παίζουν στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11.

Ταυτόχρονα οι ισραηλινές εταιρείες Avner και Delek που έχουν ήδη το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με τη Noble και το British Gas, το οποίο υπάγεται πλέον οικονομικά στη BP, κάνουν το ίδιο. Και το τελικό είναι και η εμφάνιση της Exxon Mobil ως αμερικανική εταιρεία καθώς και της Statoil ως νορβηγική εταιρεία. Δηλαδή έχουμε πια εταιρείες κολοσσούς που έρχονται στην κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις μας για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου επιβεβαιώθηκαν και σε πρακτικό επίπεδο.


* των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου