GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απόφαση βόμβα του Αρείου Πάγου κατά του Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Ανατροπή "βόμβα" στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, αποτελεί ...

Ανατροπή "βόμβα" στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, αποτελεί η απόφαση 1331 του 2016 του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, με το οποίο αναιρείται το απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Η εξέλιξη σημαίνει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία με βάση τα τεχνητά διογκωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οδήγησε τη χώρα στην μέγγενη των μνημονίων και την έθεσε υπό την επιτροπεία του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Η νέα τροπή στην υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το έλλειμμα του 2009, ήρθε μετά την αναίρεση που άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά του υπ' αρίθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας. Το επίμαχο βούλευμα παρέπεμπε τον πρώην πρόεδρο της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός ασκώντας την αναίρεση ζήτησε να δικαστεί ο Ανδρέας Γεωργίου  και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορά στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 «με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο μνημόνιο», για το οποίο η κρίση του Συμβουλίου Εφετών ήταν απαλλακτική.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με το βούλευμά του παρέπεμψε τον Ανδρέα Γεωργίου να δικαστεί  μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου είχαν αποφανθεί να μην απαγγελθεί κατηγορία για τον κ. Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, τους Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 "με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας σε μνημόνιο".

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ήταν η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε προτείνει τον Ανδρέα Γεωργίου για την θέση του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

πηγή: http://www.thepressroom.gr