GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας: Σαν σήμερα οι Έλληνες βατραχάνθρωποι στο Σοχούμι έσωσαν 2000 ομογενείς (ΦΩΤΟ)

Σαν σήμερα, ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993 ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγραφε τη δική του ιστορία εκτός συνό...

Σαν σήμερα, ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993 ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγραφε τη δική του ιστορία εκτός συνόρων. Εκείνη την ημέρα η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ, έμπαινε στην τελική της φάση. Επικεφαλής ο Αντιπλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής, ο οποίος καθοδήγησε μια ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων στην πιο "γνωστή-άγνωστη" ειδική επιχείρηση τους. Την εκκένωση 2000 ομογενών μας από το Σοχούμι!

Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού. Ο Ντερτιλής άριστος αξιωματικός είχε αναλάβει την επιλογή των ανδρών, τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης που δεν ήταν διόλου εύκολη.

Ενώ ο Αντιπλοίαρχος ήταν μέσα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, έτοιμος να πετάξει και να πάει να συναντήσει την ομάδα βατραχανθρώπων που ήδη είχαν φθάσει στο Σοχούμι, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώνει ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πτήση λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών. Ο Ντερτιλής σηκώθηκε από τη θέση του και είπε στον κυβερνήτη του αεροσκάφους να επικοινωνήσει με το ΥΠΕΞ.

Οι σχετικές επικοινωνίες έγιναν και ίσως για μια και μόνη φορά στην ιστορία το ισχυρότατο συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έκανε πίσω. Το αεροπλάνο απογειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και οι υπολοιποι επιβάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στο θαύμα. Δεν γνώριζαν ότι μαζί τους πετουσε ο Αντιπλοίαρχος που είχε αναλάβει την σοβαρότερη ειδική αποστολή των ΕΔ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Ντερτιλής έφθασε στο Σοχούμι, βρήκε τους άνδρες τους και εκτίμησε την κατάσταση. Από τις πολεμικές συγκρούσεις Γεωργιανών και Αμπχάζιων είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 200 ομογενείς!  Δεν υπήρχε χρόνος για τους 2000 που είχαν απομείνει.

 Διαβάστε και δείτε περισσότερα....

(σ.σ.)
Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα "πυρετός" συσκέψεων και διαβουλεύσεων με την επιχείρηση να διευθύνει η τότε Υφυπουργός εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού με στελέχη και συνεργάτες της στο ΥΠΕΞ σε πλήρη εγρήγορση.

Σε πλήρη ετοιμότητα το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης που επί τρία 24ωρα να αναμένουν αεροπλάνα και το οχηματαγωγό από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου τους νέους ....Αργοναύτες.

Περιπέτεια και πολύ έντονες στιγμές και ώρες που έζησα και καταγράψαμε λεπτό προς λεπτό και θα είναι θέμα σε άλλο ρεπορτάζ....
                                                                                                                 Βαγγέλης Βασιλειάδης