GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα χειρότερα έπονται …και θα είναι δραματικά χειρότερα

Σκιαγραφώντας το ελληνικό banking στο κοντινό μέλλον  Το κυριότερο όλων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ότι τα χειρότερα που έρχοντα...

Σκιαγραφώντας το ελληνικό banking στο κοντινό μέλλον 

Το κυριότερο όλων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ότι τα χειρότερα που έρχονται θα τους πλήξουν άμεσα αλλά θα είναι πολύ αργά για κροκοδείλια δάκρυα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ριζική προσπάθεια αλλαγών στο ελληνικό banking θα έχει σοβαρότατες παρενέργειες στην λειτουργία του κλάδου.

Με την επίφαση της αναδιάρθρωσης και διαφάνειας συντελείται η καταστροφή των ελληνικών τραπεζών.

Πολλοί θα πιστέψουν ότι υποχρεώνοντας τις διοικήσεις των τραπεζών να αποχωρήσουν, ότι τοποθετώντας ξένα στελέχη στις επιτροπές, ότι ελέγχοντας τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών….οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν αξιόπιστες ικανές και κυρίως θα αναλάβουν τον θεσμικό τους ρόλο να στηρίξουν την οικονομία. 

Παραμύθια. 

Καμία κάθαρση δεν θα σημειωθεί. 

Θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το ελληνικό banking του προσεχούς μέλλοντος…και όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα έπονται θα είναι δραματικά χειρότερα….

Η κοινωνία επί 6-7 χρόνια έχοντας παγώσει τα δάνεια και βλέποντας τις τράπεζες να ζητούν συνεχώς κεφάλαια – έχουν επενδυθεί 60 δισεκ. – θα πιστέψει ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας.
Ψευδέστατο. 

Η Πειραιώς που αποτελούσε κυματοθραύστη του σχεδίου άλωσης του ελληνικού banking έπεσε. 
Το κάστρο έπεσε. 

Ο έλεγχος της τράπεζας Πειραιώς έχει χαθεί, όπως θα χαθεί και στην Εθνική αλλά και στην Alpha bank.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν οι ολιγάρχες όπως ορισμένοι δόλια θέλουν να τους παρουσιάσουν για να τους αποδομήσουν, ήταν οι managers που ξεκίνησαν από 70 δισεκ. ενεργητικό και το έφθασαν στα 320 δισεκ. 

Ήταν οι διοικήσεις που έφθασαν τα δάνεια στα 255 δισεκ. και τις καταθέσεις στα 237 δισεκ. το 2010 στο ζενίθ του κλάδου με τις επισφάλειες να είναι ελέγξιμες.

Ήταν οι διοικήσεις που χρηματοδότησαν όλη την πραγματική οικονομία φθάνοντας στο σημείο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών να συνεισφέρει πάνω από το 50% της αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδος. 

Ήταν οι διοικήσεις που χρηματοδότησαν 3,5 εκατ έλληνες ενώ οι καταθετικοί λογαριασμοί ξεπερνούσαν τα 6,5 εκατ.  

Αυτή η πραγματική ανάπτυξη δεν ήταν λογιστικό τρικ προήλθε από τις διοικήσεις των τραπεζών που σχεδίασαν και ξανασχεδίασαν το ελληνικό banking. 

Αυτοί οι άνθρωποι από την εποχή του Καρατζά, του Ταμβακάκη, του Καραμούζη, του Σάλλα - Λεκκάκου, του Κωστόπουλου και Μαντζούνη αλλά και νέων στελεχών όπως Καραβία, Αρώνη και πολλών άλλων έχτισαν το ελληνικό banking επί 20 χρόνια με γνώμονα την ανάπτυξη, τα κέρδη και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ελλήνων. 

Ξαφνικά όλοι αυτοί που πέτυχαν και δοκιμάστηκαν κάτω από ακραίες τραπεζικές συνθήκες είναι στοχοποιημένοι για διαφορετικούς λόγους και οι αλλαγές που έρχονται θα βελτιώσουν το banking μας λένε. 

Αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι. 

Η κυβέρνηση μη μπορώντας να ελέγξει τις τράπεζες άφησε τον SSM, τον Paulson να καθαρίσουν το σύστημα όχι με γνώμονα το καλύτερο αλλά το πώς θα ελέγξουν τις τράπεζες, πως θα ελέγξουν τα προβληματικά δάνεια, πως θα βγουν κέρδη για τους έξω.

Επί 20 χρόνια με ατέλειες και προβλήματα οι τραπεζίτες στην Ελλάδα έβγαζαν κέρδη – πλην των ιστορικών ζημιών μετά το PSI+ και μετά – και τα κέρδη αυτά ανακυκλώνονταν στην Ελλάδα. 
Τα κέρδη που θα βγουν δεν θα παραμείνει ούτε ευρώ στην Ελλάδα και εμείς εδώ θα συνεχίζουμε να αναλύουμε ανοησίες περί κάθαρσης. 

Δεν πρόκειται περί άλωσης από ξένους. 
Πάντα οι ξένοι επενδυτές είχαν μεγάλα ποσοστά στις τράπεζες. 

Τα κέρδη δεν θα βγουν από τις μετοχές αλλά από την διαχείριση των NPLs άρα τα κέρδη θα πάνε έξω τίποτε δεν θα μείνει στην Ελλάδα.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν και είναι εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια. 

Έτσι οδήγησαν τον Σάλλα να αποχωρήσει. 

Έτσι θα οδηγήσουν και τον Μαντζούνη να αποχωρήσει από την Alpha bank.
Επί 25 χρόνια διοικήθηκε καλά η Alpha bank από Κωστόπουλο και Μαντζούνη αλλά τώρα δεν τους κάνουν… 

Έτσι θα δρομολογήσουν αλλαγές και στην Εθνική τράπεζα. 

Η διοίκηση της Eurobank πρόσφατα σχετικά επιλέχθηκε από τους μετόχους και έχει χρόνο για να δοκιμαστεί και για το ορατό μέλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Η κοινωνία ίσως δεν κατανοεί ίσως και να μην ενδιαφέρεται τι σημαίνει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος σε Πειραιώς και Εθνική να ελέγχεται από ξένους. 

Ίσως δεν κατανοεί ότι σε όλες τις επιτροπές θα προεδρεύουν ξένοι οι οποίοι ορίζουν τα management στις τράπεζες. 

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά η στρατηγική δεν καθορίζονται στην Ελλάδα. 
Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια αν ήταν όλοι οι διοικητές των τραπεζών ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε μάχη αλλά τώρα άφησε τον SSM ΝΑ τους καθαρίσει αφού «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις τράπεζες ας τις καθαρίσει ο SSM ώστε να μην έχουν πρόσβαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» αυτό επικράτησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ευκολία δέχθηκε την λεηλασία στις τράπεζες αποφεύγει όμως να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που ονομάζεται δημόσιος τομέας εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα διαπιστωθεί στην πορεία είναι ότι με ξένες διοικήσεις, με ξένα πρόσωπα με στρατηγική που θα καθορίζεται στο εξωτερικό και με τα κέρδη να πηγαίνουν στο εξωτερικό το ελληνικό banking θα θυμίζει αποικία….όπου οι ξένοι θα έρχονται θα παίρνουν τα διαμάντια και μαύροι θα παίρνουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. 

Το κυριότερο όλων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ότι τα χειρότερα που έρχονται θα τους πλήξουν άμεσα αλλά θα είναι πολύ αργά για κροκοδείλια δάκρυα. 

www.bankingnews.gr