GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



O Γιάννης Ζήνας, Αθώος ομόφωνα, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης

«Τίποτε περισσότερο, από ότι είχα και έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία δύο φορές με δύο αποφάσεις, την μία από το τριμε...

«Τίποτε περισσότερο, από ότι είχα και έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία δύο φορές με δύο αποφάσεις, την μία από το τριμελές της Χαλκίδας και την δεύτερη σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Θράκης,  που με απάλλαξε με ομόφωνη απόφαση Δικαστών και  Εισαγγελέα, από τη κατηγορία που μου απήγγειλαν, παρότι η εμπλοκή μου ήταν και είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου και στον δικηγόρο μου Στάθη Χρήστο που με στήριξαν και πάντα πίστευαν ότι θα δικαιωθώ.» 

Η δήλωση του Γιάννη Ζήνα μετά την εκφώνηση της απόφασης από το Τριμελές Εφετείο Θράκης που ομόφωνα αθώωσε, μετά την αθωωτική πρόταση και του Εισαγγελέα της Έδρας για το αδίκημα του Λαθρεμπορίου τσιγάρων που “τελέσθηκε” το 2009,  τον Γιάννη Ζήνα.

Λυτή η δήλωση με πολλαπλές αναγνώσεις και την πλήρη δικαίωση να έρχεται μετά από επτά χρόνια, σκιαγραφώντας ένα “βρώμικο πόλεμο συμφερόντων” με λεία τα απομεινάρια της πάλαι ποτέ κραταιάς τσιγαροβιομηχανίας της Θράκης ΣΕΚΑΠ.

Τότε (2009) κατέγραφε το αστυνομικό ρεπορτάζ ότι 

«τα τσιγάρα προέρχονταν από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου που εντοπίστηκε ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου). 

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την οποία εκπροσωπούσε ο Κ.Π. Ωστόσο και ενώ, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, φαίνεται πως τα τσιγάρα κατέληξαν τελικώς στην Αίγυπτο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν πάνω στο πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας.»

Και συνέχιζε το αστυνομικό ρεπορτάζ εκείνων των ημερών

« η μεταφορά των τσιγάρων ήταν εικονική ενώ η υπεράκτια εταιρία ήταν ανύπαρκτη όπως ανέφερε, μιας και άλλαζε συνεχώς διευθύνσεις. Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε στον έλεγχο που ακολούθησε το ΣΔΟΕ και στο πόρισμα που συντάχθηκε για την υπόθεση ενώ τόνισε πως το Δικαστήριο δεν πρέπει να ασχοληθεί με τη νομιμοφάνεια και το εάν δηλαδή προκύπτει από τα παραστατικά πως έφτασαν οι ποσότητες των τσιγάρων στην Αίγυπτο, αλλά στο γεγονός πως στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε πλοία με λαθραία. 
Έκανε λόγο για τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι ενώ στάθηκε στο γεγονός πως από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλα στελέχη κατηγορούμενα ενώ ανέφερε πως η offshore εταιρία που αγόρασε τα τσιγάρα, ήταν “επινόημα” των κατηγορούμενων μιας και εμφανίζεται, όπως η ίδια ανέφερε, λίγο καιρό πριν την συναλλαγή της με τη ΣΕΚΑΠ.

Συνήγορος υπερασπίσεως στο Πρωτόδικο δικαστήριο της Ξάνθης, έκανε λόγο για “επιφανειακό έλεγχο” από πλευράς του ΣΔΟΕ, χαρακτήρισε ως πρόχειρο το πόρισμα το οποίο πρακτικά πυροδότησε και την όλη διαδικασία, και ανέφερε πως αυτό παρουσιάζει αρκετά κενά.

 Μάλιστα χαρακτήρισε ως “ελκυστική τη δικογραφία” που κάνει “θόρυβο” λόγω της εμπλοκής της ΣΕΚΑΠ και ζήτησε από το Δικαστήριο να στηριχθεί στα πραγματικά γεγονότα και όχι στους “θορύβους” όπως ανέφερε. Μεταξύ άλλων, κατά την αγόρευσή του τόνισε πως ο πελάτης του βρέθηκε κατηγορούμενος και στο Δικαστήριο της Χαλκίδας, για την απόπειρα λαθρεμπορίας και τη σύλληψη των υπευθύνων του πλοίου που εντοπίστηκε στην Εύβοια, και αθωώθηκε

Είναι η περίοδος που κορυφώνονται οι πολιτικές συγκρούσεις με αντικείμενο την πώληση της ΣΕΚΑΠ και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν για το…. πλεονέκτημα.

Ισχυρός οικονομικός παίχτης στην διεκδίκηση αγοράς του πλειοψιφικού και στρατηγικά μειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αντίστοιχα Αγροτικής Τράπεζας και ΣΕΚΕ ο ινδικός κολοσσός Bommidala Enterprises, με τον Γιάννη Ζήνα εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, κουμπάρος του o Srinivas Bommidala.

Γράφαμε στις 9 Φεβρουαρίου 2012 στο  www.thrakiToday.com
«Πάντως από την πλευρά του πρώην εμπορικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ κου Γιάννη Ζήνα, ο οποίος έχει ισχυρό λόγο από την πλευρά των Ινδών υποψήφιων αγοραστών, τηρείται επιμελώς δημόσια αφωνία γνωρίζοντας πολύ καλά όχι μόνο τα της ΣΕΚΑΠ, της λειτουργίας των μανδαρίνων της ΑΤΕ και του Υπ. Οικονομικών αλλά και από τη διοίκηση και τις προθέσεις του ινδικού κολοσσού Bommidala Enterprises.

Άλλωστε αυτός είναι και το πρόσωπο κλειδί για το ενεργό ενδιαφέρον του Ινδού ομίλου στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ.

Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής κάποιοι από τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου από στελέχη της ΑΤΕ επιτηρούμενα από τον σκληρό πυρήνα της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα κομματικά οφέλη. Ζητήματα που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη της περιοχής έντονα την επόμενη ημέρα μετά και εφόσον επιτευχθεί, οριστικά πλέον, η συμφωνία για την αγοραπωλησία. 

Φήμες θέλουν να κυκλοφορεί ζήτημα παραίτησης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ κυρίου Χρίστου Πούλιου, αν και από τη διοίκηση της εταιρίας δεν επιβεβαιώνεται η αντίστοιχη πρόθεση του κ. Πούλιου να παραιτηθεί. Το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την περίπτωση σίγουρα εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα…»

Ενώ στις 27 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύματα και αναρτήσεις με πηχυαίους τίτλους “ήθελαν”  «Στη φυλακή ο Γιάννης Ζήνας, πρώην διευθύνων της ΣΕΚΑΠ, για λαθρεμπόριο τσιγάρων».  

Αναρτήσεις με έντονες τις σχέσεις τους με τον “αγροτοσυνδικαλιστικό”  χώρο που την περίοδο εκείνη υπερασπίζονταν σθεναρά τις επιλογές για την πώληση της ΣΕΚΑΠ σε όμιλο επιχειρήσεων …Τουρκικών συμφερόντων.

Η πλήρης αθώωση του Γιάννη Ζήνα από το Τριμελές Εφετείο Θράκης ανοίγει εξελίξεις στην σημερινή ΣΕΚΑΠ και στην αντιμετώπισή της από το Κράτος.

Σε νεότερη ανάρτησή μας όλες οι εξελίξεις και οι προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη....