GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στη ΜΝΗΜΗ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΑΛΑΣΗ

Η κοινότητα των Αλιευτικών Συνεταιρισμών μισθωτών Λιμνοθαλασσών της χώρας, έχασε τον Ηγέτη της, τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού...

Η κοινότητα των Αλιευτικών Συνεταιρισμών μισθωτών Λιμνοθαλασσών της χώρας, έχασε τον Ηγέτη της, τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Ο Άγιος Νικόλαος» Πόρτο – Λάγος. 

Στο πρόσωπο του Στέλιου Μπαλάση ενώθηκαν, πανελλαδικά οι σημαντικότεροι και υγιέστεροι Συνεταιρισμοί των λιμνοθαλασσών της χώρας για να διεκδικήσουν το μέλλον των παραδοσιακών τους εκμεταλλεύσεων, έναντι ενός αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου που τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και τα ευαίσθητα λιμνοθαλάσσια συστήματα, διεθνώς προστατευόμενα, σε αφανισμό.

Πρόσφατα, ο αγώνας των Αλιευτικών Συνεταιρισμών μισθωτών λιμνοθαλασσών της χώρας, με συμμετοχή και του συλλόγου Ιχθυολόγων του Δημοσίου, πήρε τη μορφή κατάθεσης τροπολογίας του Αλιευτικού Κώδικα 420/1970 ως συμπλήρωμα άρθρου στο σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Η τροπολογία κατατέθηκε από σημαντικό αριθμό κυβερνητικών βουλευτών. Στις σχετικές διαβουλεύσεις έγιναν σημαντικές προσπάθειες αποδοχής της τροπολογίας με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί και η υποστήριξή της και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο «κύκνειο άσμα» του, στις 13-4-16 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βιστωνίδας τόνισε ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάγκη άμεσης ψήφισης της τροπολογίας του Ν.Δ. 420/70 γιατί δεν μπορεί πλέον ο αναχρονιστικός αυτός νόμος να καλύψει την ανάγκη εφαρμογής νέων διαχειριστικών δράσεων για την αντιστάθμιση των προβλημάτων που είχαν ξεκινήσει να δημιουργούνται στα λιμνοθαλάσσια συστήματα ήδη από τη δεκαετία του 80, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των πρωτοφανώς έντονων κλιματικών φαινομένων. 
Παρά το γεγονός ότι, η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των λιμνοθαλασσών, που κατά 99% αφορά στους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, έγινε κατανοητή και από όλα τα κόμματα, ο Υπουργός δεν δέχτηκε την ψήφιση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι θα περιληφθεί σε επόμενο σχέδιο νόμου που αφορά στην αλιεία και πρόκειται να κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα. 

Ο αγώνας για τη δικαίωση των Αλιευτικών Συνεταιρισμών για τον εξορθολογισμό της εκμετάλλευσης των λιμνοθαλασσών τους συνεχίζεται με την απόγνωση της απουσίας του χρόνιου συνδετικού τους κρίκου, του Στέλιου του Μπαλάση, Προέδρου της Βιστωνίδας. Με την απουσία του ορθού του λόγου, της ευγένειας, της αγωνιστικότητάς του, της προσωπικότητας με το σπάνιο ηθικό ανάστημα, το αίσθημα ευθύνης, την αξιοπρέπεια και την αισιοδοξία. 

Επαγγελματίες του χώρου της Αλιείας με το ηθικό ανάστημα του Στέλιου Μπαλάση, του ταυτισμένου με την πρόοδο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Ο Άγιος Νικόλαος» Πόρτο – Λάγος Ξάνθης και με το ρόλο του εκπροσώπου της κοινής δράσης των Αλιευτικών Συνεταιρισμών μισθωτών Λιμνοθαλασσών της χώρας, μία φορά στη ζωή του συναντά κανείς.

Με την έννοια αυτή ο Στέλιος Μπαλάσης είναι αναντικατάστατος. 

Θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε μαζί του. Για να αλλάξει η μακροχρόνια αδιέξοδη κατάσταση, με την οποία η Διοίκηση και η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία αποφεύγει να ασχοληθεί θεσμικά για πάνω από 30 χρόνια διατηρώντας ένα εκτός τόπου και χρόνου καταστροφικό για τους ψαράδες και τα οικοσυστήματα θεσμικό πλαίσιο εκμετάλλευσης των λιμνοθαλασσών.

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την αγάπη μας στην οικογένειά του και στα μέλη του ιστορικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Ο Άγιος Νικόλαος» Πόρτο – Λάγος Ξάνθης. 

Βάτσος Δημήτρης-Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αιτωλικού «Ο ΠΡ. ΗΛΙΑΣ»

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αιτωλικού «ΤΑ ΡΕΜΠΑΚΙΑ»

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αιτωλικού «Η ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗ»

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αιτωλικού «ΤΟ ΔΙΒΑΡΙ»

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Ν. Καβάλας

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Κορωνησίας-Καλογερικού Ν. Άρτας 

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας Ν. Άρτας

Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας

ΑΘΗΝΑ: 25-05-2016