GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παραίτηση Νταβούτογλου, με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την κόντρα Ερντογάν και Νταβούτογλου. Αύριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προτίθεται να υποβάλει ...

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την κόντρα Ερντογάν και Νταβούτογλου. Αύριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του συγκαλώντας την κεντρική επιτροπή του κόμματος. Ακόμη, θα ζητήσει την σύγκληση συνεδρίου στο οποίος όμως δεν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. 

Την αντιπαράθεση Ερντογάν - Νταβούτογλου για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του κόμματος έφερε στη δημοσιότητα ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί ( Abdulkadir Selvi), στην κεντρική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε αν σκέφτεται να παραιτηθεί και ο ίδιος απάντησε πως «δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Είμαι στη φάση της εξέτασης του θέματος. Θα τα εκτιμήσω όλα και θα αποφασίσω».

Λόγω αυτής της έντονης φημολογίας, ο Ερντογάν κάλεσε χθες το βράδυ στο "παλάτι" του τον τούρκο πρωθυπουργό. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.
Φήμες θέλουν να υπήρξε καβγάς ανάμεσα στους δύο άντρες, στη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα. 

Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρό άνδρα του κόμματος που "τελειώνει" ο Ερντογάν. Είχαν προηγηθεί οι Αμπτουλάχ Γκιουλ και Μπουλέντ Αρίς. 

Στη κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, η ομιλία του Νταβούτογλου από κάποιους θεωρήθηκε ως αποχαιρετιστήρια. « Δεν είμαι προσκολλημένος σε αξιώματα, μπορώ να αποχωρήσω από οποιαδήποτε θέση προκειμένου να εξυπηρετήσω τον δίκαιο αγώνα μας».

Τα προβλήματα για τον Νταβούτογλου , ήταν εδώ και καιρό υπαρκτά. Όμως κορυφώθηκαν στις 29 Απριλίου όταν ο ίδιος επισκέπτονταν το Κατάρ, διαπίστωσε πως με εντολή του Ερντογάν, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚP είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές που τον ανάγκαζε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων. Ο ίδιος υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί αυτή την μεταβίβαση της εξουσίας.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet υποστηρίζει πως ο τούρκος πρόεδρος « διαπίστωσε πως οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός και το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζουν περισσότερο τις θέσεις του πρωθυπουργού κι αυτό ο Ερντογάν το θεωρεί επικίνδυνο».

« Θα μας πάρουν το κράτος» φέρεται να ειπώθηκε από στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

H εφημερίδα Hürriyet αναφέρει πως οι έντονες παρεμβάσεις του Ερντογάν στις λίστες εκλογής των βουλευτών, στην κρίση για την επιλογή μελών του υπουργικού συμβουλίου τους προηγούμενους μήνες όπως και η πρόσφατη μεταβίβαση των εξουσιών του Νταβούτογλου έχουν φέρει το θέμα στα επίπεδα της κρίσης.

Όμως όσοι γνωρίζουν τα της τουρκική πολιτικής μας υπενθύμισαν ένα ρητό του πρώην προέδρου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πως « στην πολιτική οι 24 ώρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και όλα μπορούν να συμβούν».

Έμπειρος δημοσιογράφος μας ανέφερε πως « ίσως τώρα να μην έχουμε παραίτηση , όμως οι φήμες ίσως γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον».

*Του Μανώλη Κωστίδη  στο  www.thepressroom.gr