GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νταβούτογλου τέλος την 22α Μαΐου

Στις 22 Μαΐου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τότε αναμένεται να παραιτηθεί και τυπικά ο Αχμέτ Ν...

Στις 22 Μαΐου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τότε αναμένεται να παραιτηθεί και τυπικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου από πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες του.

Από τη στενή συνεργασία στον «πάγο» και τελικά στην καρατόμηση του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν να τραβήξουν δρόμους χωριστούς, αφού ο Νταβούτογλου δεν έκανε τα... χατίρια του «σουλτάνου».

Όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, το έκτακτο συνέδριο (το οποίο συμφώνησαν στην 90λεπτη συνάντησή τους το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου Ερντογάν και Νταβούτογλου) θα γίνει στις 22 Μαΐου. Τότε, θα αποχωρήσει και τυπικά ο δεύτερος από την πρωθυπουργία της Τουρκίας καθώς – όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ- εμμένει στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Και αφού δεν θα είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, δεν θα μπορεί να είναι και πρωθυπουργός.

Από το συνέδριο θα προκύψει ο νέος ηγέτης του κόμματος AKP, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Νταβούτογλου τόσο ως πρόεδρος του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και ως πρωθυπουργός.
Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Ο Ερντογάν ήδη ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Τον άνθρωπο στον οποίο θα δώσει τα κλειδιά του AKP με αντάλλαγμα να κάνει ό,τι του πει ο πρόεδρος.

Οι υποψήφιοι αρκετοί. Πρώτος στη λίστα του Ερντογάν φέρεται να είναι ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου και δεύτερος ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ που κατά... σύμπτωση είναι παντρεμένος με τη Εσρά Ερντογάν, κόρη του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, κουμπάρος στο γάμο του ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

Ο Αλμπαϊράκ έχει ακόμη ένα... συν (εκτός του ότι είναι γαμπρός του Ερντογάν): έχει αδερφό μιντιάρχη! Ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΜΜΕ Turkuvaz, υπό τον έλεγχο του οποίου είναι μέσα όπως η εφημερίδα Σαμπάχ και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η αποχώρηση Νταβούτογλου ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών που... ονειρεύεται ο Ερντογάν, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.