Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Κριτική Προβόπουλου στις πολιτικές λιτότητας!

Δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το “τελείως λάθος” άσκησε χθες ο κ. Γιώργος Προβόπουλος. 

Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bulgarian PostBank Eurobank Ergasias AE από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς την με “ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει”. Τη χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒΤ τίμησαν -μετά από αρκετά χρόνια- με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας, επικεφαλής γνωστών και μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και ποτών.

Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων τονίζοντας ότι “οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο την οικονομία”. Επίσης, τάχθηκε κατά της οριζόντιας περικοπής των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην περικοπή των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αυτή οδήγησε αφενός σε μείωση των παροχών και κατάρρευσή του. “Με αυτόν τον τρόπο δυσφημίστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στα μάτια των Ελλήνων, καθώς διαρθρωτικές αλλαγές χαρακτηρίστηκαν οι περικοπές των μισθών”, τόνισε. 

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακριβώς η μη προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η αιτία που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έβδομο χρόνο κρίσης, “μιας κρίσης που δεν μπορεί να τιθασευτεί”. “Αυτό είναι το σημείο που υστερεί κυρίως η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά από 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό. 

Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση”, υποστήριξε. Άλλωστε δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, τόνισε, καθώς πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό.

Ο κ. Προβόπουλος επίσης αποκάλυψε ότι έκθεση του Μπομπ Τραα το 2008 (εκπροσώπου του ΔΝΤ για την Ελλάδα) είχε δείξει ότι το χρέος θα ανερχόταν μακροπρόθεσμα στο 800% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων έφτανε το 400% του ΑΕΠ “Τον παρακαλέσαμε να μην τη δημοσιοποιήσει”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.  Επεσήμανε δε ότι “φυσικά πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη”.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης. Ο ίδιος επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls, του ασταθούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των συνεχών και μη προγραμματισμένων αυξήσεων φόρων, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και λόγω των επισφαλειών. “Παράλληλα με την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών προκλήσεων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών πρέπει να προωθούμε και την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Φαίνεται απλό αλλά δυστυχώς πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς”, τόνισε ο κ. Καλούσης. Και ολοκλήρωσε την ομιλία του: “Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και ατενίζουμε το μέλλον με (σ.σ. στο σημείο αυτό κόμπιασε σκόπιμα)...συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Την εκτίμηση ότι το 2020 στην ελληνική αγορά το 95% του τζίρου των σούπερ μάρκετ θα πραγματοποιείται από πέντε μεγάλες αλυσίδες επανέλαβε ο κ. Κώστας Μαχαίρας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Delhaize (όμιλος στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος) και διευθύνων σύμβουλος του βελγικού ομίλου για τις δραστηριότητές του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι τρεις από τους πέντε “παίκτες” θα είναι από τους υφιστάμενους, αλλά οι δύο θα είναι καινούργιοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα επικρατήσουν τέσσερις τύποι καταστημάτων: τα super centers που δεν μοιάζουν με τα υπερμάρκετ, τα σούπερ μάρκετ, τα convenience stores (καταστήματα γειτονιάς) και τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB κ. Δημήτρης Μαύρος παρουσίασε τα πρόσφατα ευρήματα ερευνών καταναλωτικών τάσεων που δείχνουν την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών σε αυτή τη φάση και πώς αυτή επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά, αλλά και πώς πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις εταιρείες, προμηθευτές και λιανεμπόρους.

Τέλος, ο κ. Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερική Πολιτικής) έκανε μία αναδρομή στη νεότερη ελληνική ιστορία και τη σύνδεσή της με τη σημερινή κρίση.

* Της Δήμητρας Μανιφάβα

ThrakiToday.com

ThrakiToday.com

Από το Blogger.