GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κτιριακά προβλήματα σε μειονοτικά σχολεία A΄βάθμιας εκπαίδευσης στην Κομοτηνή.

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απευθύνονται δυο βουλευτέ...

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απευθύνονται δυο βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά σχολεία στην Ροδόπη. Το ερώτημα των Κομοτηναίων είναι ότι αντίστοιχα και σε πολλές των περιπτώσεων μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν το σύνολο των κτηρίων στην εκπαίδευση της Ροδόπης, και φυσικά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και να υπάρξει ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας αριθμού των μειονοτικών σχολείων με την ύπαρξη προσκομμάτων στην συντήρησή τους, περί “βακούφικων” περιουσιών….

Το κείμενο της ερώτησης των δυο βουλευτών του ΚΚΕ είναι:

«Τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι σοβαρά και μεγάλα. Χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας ελάχιστα έπραξαν για να βελτιωθεί η κατάσταση. 
      
Μια σοβαρή πλευρά των προβλημάτων αυτών, αποτελεί η κτιριακή υποδομή των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα τρία μειονοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κομοτηνή. Του 2ου στην οδό Αντιγόνου, του 3ου στην οδό Φιλιππουπόλεως, και του 5ου στην  οδό Μίνωος. Πρόβλημα, που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση, του μεγαλύτερου μέρους του μειονοτικού μαθητικού πληθυσμού της Κομοτηνής και των οικογενειών τους.

Τα σχολεία αυτά, οικοδομήθηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1920 με αρχές της δεκαετίας του 1930. Οι αίθουσές τους οριακά καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών τους και τις ανάγκες των διδασκόντων σε αυτά τα σχολεία. Είναι δε πρακτικά αδύνατο, να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα φυσικής αγωγής, ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις που προβλέπονται, εξ΄ αιτίας της έλλειψης αιθουσών και της πολύ μικρής επιφάνειας του υπαίθριου χώρου (αυλής) αυτών των σχολείων. 

Με δεδομένο ότι:
• η σύγχρονη λειτουργία αυτών των σχολείων, στην οποία δεσπόζουσα θέση, κατέχει η κτιριακή υποδομή, που πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες του μαθητή, για μόρφωση, άθληση, ψυχαγωγία και τις ανάγκες για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, είναι ευθύνη της πολιτεία,
• στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κομοτηνής με αριθ. απόφασης 2931 του ΦΕΚ αρ.52 (Α.Α.Π. Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών) της 23/02/2012, υπάρχει πρόβλεψη για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης .

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
Την ανέγερση νέων σύγχρονων διδακτηρίων στα οποία θα μπορούν να μεταστεγαστούν τα συγκεκριμένα μειονοτικά σχολεία (2ο, 3ο, 5ο) η κτιριακή υποδομή των οποίων είναι και ανεπαρκής και ακατάλληλη.
Οι ερωτώντες Βουλεθτές Σάκης Βαρδάλης, Γιάννης Δελής»