GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο πλευρό των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΕΤ

Με επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς και κοινοποίησαν στις Ενώσεις Ιδιοκτητών Περιφερειακών Εφημερίδων, τόσο η Πανελλήνια ...

Με επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς και κοινοποίησαν στις Ενώσεις Ιδιοκτητών Περιφερειακών Εφημερίδων, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών όσο και η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, ενώνουν και τη δική τους φωνή στο κύμα διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων των διακηρύξεων δημόσιων έργων και προμηθειών στον περιφερειακό τύπο.

Η ΠΟΕΣΥ
Την έντονη αντίθεσή του στην κατάργηση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο των διακηρύξεων και προκηρύξεων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις «συμβάσεις παραχώρησης έργων και υπηρεσιών», εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα πλήξει καίρια τον περιφερειακό Τύπο, που ήδη βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και θα προσθέσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στη στρατιά των ανέργων του χώρου της Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, θα πληγούν βασικές αρχές της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στερώντας από τους πολίτες της Περιφέρειας, που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το δικαίωμα της πληροφόρησης για αποφάσεις και ενέργειες της κεντρικής, περιφερειακής ή τοπικής διοίκησης.

Η ΠΟΕΣΥ αντιτίθεται σε κάθε μέτρο, που οδηγεί σε κλείσιμο περιφερειακών εφημερίδων και σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποια μνημονιακή ή άλλη δέσμευση της χώρας και μάλιστα, όταν το κόστος αυτών των δημοσιεύσεων είναι ασήμαντο για αυτούς που προκηρύσσουν κάποιο έργο.

Με την ευκαιρία, η ΠΟΕΣΥ, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί διαφάνειας στο χώρο της Ενημέρωσης και προς την κατεύθυνση αυτή είναι έτοιμη, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στα περιφερειακά ΜΜΕ. Και αυτό με στόχο να υπερασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων δημοσιογράφων, που συχνά πέφτουν θύματα κακών εργοδοτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά έχουν ανακαλύψει και «παράθυρα» με την αλλαγή εταιριών ή με τον ορισμό μελών στα ΔΣ των Ανώνυμων Εταιριών υπερηλίκων ατόμων, έτσι ώστε και οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές να μην καταβάλλουν, αλλά και αποζημιώσεις απόλυσης ή εφάπαξ να μην δίδουν.

Επειδή το τελευταίο τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί άμεσα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι μετοχές εταιριών περιφερειακών ΜΜΕ θα πρέπει να είναι ονομαστικές και οι κάτοχοί τους αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχουν χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και εργαζόμενους, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής (είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) σε άλλη εταιρία ΜΜΕ, πριν εξοφλήσουν τα οφειλόμενα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Η επιστολή της ΕΣΕΤ:
"Το Νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση με το οποίο καταργούνται οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις προκηρύξεων και διακηρύξεων στις εφημερίδες, οδηγεί σε αφαίμαξη βασικών εσόδων του Επαρχιακού Τύπου.

Πρόκειται για το Νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες. Συγκεκριμένα όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 61, οι προβλεπόμενες ως υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των σχετικών προκηρύξεων, διακηρύξεων κλπ. των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο καταργούνται και αντικαθίστανται από αναρτήσεις (!) στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιστοσελίδες των φορέων, εφόσον διαθέτουν (!), με ότι μπορεί αυτό συνεπάγεται τόσο για τη διαφάνεια της διαδικασίας, όσο και για την βιωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων που εντάσσονται σήμερα στον Ν.3548/2007.

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, ενώνει τη δική της φωνή διαμαρτυρίας και στέκεται συμπαραστάτης στις Ενώσεις Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Επαρχιακών Εφημερίδων, καθώς με την αφαίμαξη των βασικών εσόδων τους από τις διακηρύξεις και προκηρύξεις, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας συναδέλφων δημοσιογράφων στην ελληνική περιφέρεια.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να τροποποιήσει το άρθρο 61 του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο ως έχει όχι μόνο δεν εξασφαλίζει κανένα δημοσιονομικό όφελος αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις αδιαφάνειας στις πολύπαθες συμβάσεις δημοσίων έργων και προμηθειών.

Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν υποχρέωση να σκύψουν και να ακούσουν τις λογικές απόψεις και προτάσεις των Ιδιοκτητών, αλλά και των συναδέλφων δημοσιογράφων, έτσι ώστε οι περιφερειακές εφημερίδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα να ΥΠΑΡΧΟΥΝ και να προσφέρουν στην ενημέρωση, την διαφάνεια και την ανάπτυξη του τόπου.

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου θα δώσει τον δικό της αγώνα για να μην ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που βάζει «τίτλους τέλους» σε ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας, την τοπική εφημερίδα, την ξεχωριστή φωνή της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ