Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

«Η νεολαία είναι η ελπίδα του Ελληνικού Έθνους», αλλά…!

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης καταδικάζει αυτούς που αντιθεσμικά και αντιδημοκρατικά ματαίωσαν την εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις καθολικές και οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση των «ανθρώπων του Υπουργείου Παιδείας» στην Κοινή Γνώμη της Ξάνθης και την καταδίκη και στηλίτευση της απόφασης ματαίωσης της εκπαιδευτικής εκδρομής στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, «φωτογραφίζοντας» την πολιτική Φίλη.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και  Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης είναι:

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης καταδικάζει παμψηφεί την κομματική καπηλεία του σχολείου απ’ όπου και αν προέρχεται και ιδιαίτερα τους αναρμόδιους φορείς και πρόσωπα τα οποία έτυχαν ανημέρωτα και κομματικοποίησαν μια σχολική δράση.

Επίσης καταδικάζει όσους αντιθεσμικά, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά συνέβαλαν στην αναβολή ή ματαίωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Συμπαρίσταται στους γονείς και στους μαθητές που εξεδήλωσαν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπαρίσταται στον Σύλλογο των Διδασκόντων και τον κ. Λυκειάρχη για τις αποφάσεις τους και ιδιαίτερα στους καθηγητές συνοδούς οι οποίοι μετά από πολύ κόπο, μεράκι και ευελιξία κατάφεραν να ωριμάσουν ένα πρόγραμμα που μόνο καλό θα έκανε στους συμμετέχοντες μαθητές αφού θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα θεσμοθετημένο Ευρωπαϊκό όργανο και την λειτουργία του.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε μια προσπάθεια πολύπλευρης συμμετοχής σε δράσεις που μόνο επιτυχίες και αναγνωρίσεις έχουν προσφέρει στο Λύκειο μας και στην πόλη μας.
Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης»

Εν τω μεταξύ απέστειλε επιστολή ο Ελευθέριος Συναδινός προς 1ο ΓΕΛ Ξάνθης και απευθυνόμενος προς τους καθηγητές, τους μαθητές και τα μέλη του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων επισημαίνει «…στους οποίους το ανθελληνικό υπουργείο Παιδείας είχε απαγορεύσει να μεταβούν για εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή τα έξοδα θα τα κάλυπτε η Χρυσή Αυγή!» λέγοντας:

«Κύριε Λυκειάρχα,
Κυρίες / Κύριοι Μέλη του Διδακτικού Προσωπικού,
Κυρίες / Κύριοι Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αγαπητά Παιδιά,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να επικοινωνήσω μαζί σας, και να σας εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον καθημερινό σας αγώνα, κυρίως δε τη βαθύτατη συγκίνησή μου, διότι το πέρασμά μου από τα μαθητικά θρανία μου έχει αφήσει γλυκύτατες αναμνήσεις, για τους διδασκάλους και συμμαθητές μου.

Δε θα ήθελα να σας απασχολήσω, με τους λόγους ακύρωσης της επίσκεψής σας, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι είμαι της άποψης ότι, όπως και στο στρατό έτσι και στα σχολεία ο κομματισμός δεν έχει θέση στην παιδεία και γενικά στη μόρφωση. Ειλικρινά, η απόφαση αυτή με γέμισε θλίψη, παρά θυμό. Αλίμονο λοιπόν, αν το σχολείο σας, ή κάθε σχολείο, βρίσκεται έρμαιο πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπου ο καθένας, ορμώμενος από ιδεοληψίες, διοχετεύει τον κομματικό του οχετό και λειτουργεί με ιδιοτελή και κακεντρεχή αντανακλαστικά. Απλά να σας επισημάνω ότι, είμαι υπέρ της αντίληψης, ότι τα κίνητρα για μάθηση, το ενδιαφέρον και η περιέργεια, το μεράκι, ο έπαινος και η επιδοκιμασία λειτουργούν διαδραστικά και σωρευτικά στο οικοδόμημα της παιδείας. 

Αποτελεί αξίωμα για μένα προσωπικά, αντί να καταδικάζουμε κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της πολύπλευρης και πολυεπίπεδης εκπαίδευσης, καλύτερα να επιζητούμε, να επικροτούμε και να αγωνιζόμαστε για περισσότερη συμμετοχή σε δράσεις και ενέργειες που μόνο εκπαιδευτικό και μαθησιακό όφελος επιφέρουν.

Οι επιτυχίες του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης:
- Στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
- Στο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC
- Στο διαγωνισμό EUROSCOLA
- Το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελούν απόδειξη της μαθησιακής ανησυχίας διδασκόντων και διδασκομένων, της δίψας για μάθηση, της ύπαρξης οράματος και της άοκνης και συνεχούς σας προσπάθειας. 

Αποτελούν αφορμή για επιδοκιμασία και ανταμοιβή και σε καμία περίπτωση λόγο για τιμωρητική σκέψη ή δράση, πολλώ δε μάλλον, λόγο ακύρωσης της εκπαιδευτικής σας επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό της. Όλοι μιλούν για την οικονομική κρίση. Άλλοι μιλούν για πολιτική κρίση. Όμως η πραγματική κρίση είναι η κρίση των νέων μας, δηλαδή του μέλλοντός μας. Είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές, σε εγκαταστάσεις και μέσα αλλά κυριότερο όλων, είναι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην οργάνωση και λειτουργία του εθνικού συστήματος παιδείας. Επιπρόσθετα, οι λάθος πολιτικές και κατευθύνσεις έχουν οδηγήσει το πλείστο των νέων μας στο εξωτερικό.

Η ανεργία, η αβεβαιότητα αλλά, κατά βάση η αδιαφορία και η απουσία του κράτους, περιορίζουν τις επιλογές των νέων και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη της πατρίδας μας για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. Δεν απαιτείται πάντα το χρήμα για την εξεύρεση λύσεων. Χρειάζεται πρωτοβουλία, καινοτομία και ευρηματικότητα, κυρίως όμως, η ύπαρξη οράματος.

Αυτό που, σίγουρα, δεν απουσιάζει από την Ελλάδα είναι οι νέοι. Ένα αξεπέραστο ανθρώπινο δυναμικό. Μια ελπίδα. Το κράτος οφείλει να δώσει βαρύτητα στις ανάγκες τους, στις δικές τους ανησυχίες και στους δικούς τους ορίζοντες. Οι καθηγητές, οι διδάσκαλοι, όπως θέλω να τους αποκαλώ και να τους προσδιορίζω, αποτελούν τη γέφυρα αυτών. Απευθυνόμενος προς τους νέους/νέες, θα ήθελα να τους προτρέψω στα παρακάτω:

«Δώστε βάση, αξιολογήστε και εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των διδασκάλων σας. Αμφισβητήστε εποικοδομητικά τις διδαχές τους. Εξάγετε συμπεράσματα μετά από κριτική και διάλογο. Μην δέχεστε αγόγγυστα τη γνώση. Επιδιώξτε να πετύχετε τη βελτίωση, πρώτα του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας και στη συνέχεια των ικανοτήτων σας. Να γνωρίζετε ότι ο δρόμος προς τον στόχο είναι αυτός που θα σας δώσει εμπειρίες και θα δοκιμάσει τον χαρακτήρα σας».

Σας εύχομαι καλή δύναμη στην προσπάθειά σας και κάθε επιτυχία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Με εκτίμηση
Ελευθέριος Συναδινός -  Αντιστράτηγος ε.α. – Ευρωβουλευτής»ThrakiToday.com

ThrakiToday.com

Από το Blogger.