GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Θρακών 2016 (+φωτο)

Για άλλη μία χρονιά υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ...

Για άλλη μία χρονιά υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρεια Θράκη για την εκδήλωση μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους προγόνους μας που εκδιώχθηκαν – ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Στις 6 Απριλίου 1914, ημέρα του Πάσχα, οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν το διωγμό των Ελλήνων της Θράκης από τις εστίες τους. Το Πάσχα αυτό  έμεινε στη μνήμη των Θρακών ως το «Μαύρο Πάσχα». Στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, πάρθηκε η απόφαση για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.  

Εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου ζουν και δημιουργούν Θρακιώτες.

Στη Θεσσαλονίκη, τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 και ώρα 9.00 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, στο οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Τραϊανουπόλεως –  Σαμοθράκης κ.κ. ‘Ανθιμος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθηγητής της νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο συγγραφέας – ιστορικός του Ποντιακού Ελληνισμού κ. Χάρης Τσιρκινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόεδροι θρακικών σωματείων της Μακεδονίας – Θράκης  και πολύς κόσμος. 

Την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της κ. Πασχάλης Σταυρίδης.   

Ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Ναού, πορεία με τα λάβαρα των Σωματείων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Θρακιώτισσας καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη στην παραλία της Θεσσαλονίκης. 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Τραϊανουπόλεως –  Σαμοθράκης κ.κ. ‘Ανθιμος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματίων στρατηγός εν αποστρατεία κ. Πέτρος Τσιφουντούδης. 

Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.