GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Tράπεζες: «Ραβασάκια» σε πάνω από 500.000 δανειολήπτες

Περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης του στεγαστικού, καταναλωτικού ή επαγγελματικού...

Περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης του στεγαστικού, καταναλωτικού ή επαγγελματικού δανείου τους έχουν λάβει ειδοποίηση από την τράπεζα, μέσω της οποίας καλούνται να προσέλθουν στο κατάστημα προσκομίζοντας πλήρη στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. 

Βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία, η τράπεζα θα προτείνει μια λύση για τη ρύθμιση της οφειλής, που μπορεί, εκτός από τις παραδοσιακές λύσεις, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η μείωση της δόσης στο μισό με κεφαλαιοποίηση των τόκων κ.ά., να περιλαμβάνει και νέες λύσεις, όπως το split balance.

Πρόκειται για τη δυνατότητα διαχωρισμού της οφειλής σε δύο μέρη, που δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα μέρος του δανείου του και την επανεξέταση του υπολοίπου της οφειλής σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Η διάρκεια της επανεξέτασης ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και μπορεί να ξεκινά από τα τέσσερα χρόνια και να φθάνει έως και τα είκοσι. Η λογική αυτής της ρύθμισης, εκτός από το γεγονός ότι μειώνει κατά πολύ τη δόση του δανείου στο μεσοδιάστημα, δηλαδή έως την επανεξέταση του υπολοίπου της οφειλής, βασίζεται στην προοπτική βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη, είτε μέσα από την είσπραξη ενός μελλοντικού εσόδου (εφάπαξ, ρευστοποίηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου κ.ά.) είτε μέσα από την αποκατάσταση ενός ικανοποιητικού επιπέδου εισοδήματος. 

Τα νέα κριτήρια του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου περιορίζουν την προστασία για όσους η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους είναι έως 120.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώγια κάθε παιδί. Το ετήσιο εισόδημα με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα πρέπει να είναι στα 8.180 για τον άγαμο ή στα 13.917 όταν πρόκειται για ζευγάρι και έως 20.639 ευρώ όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Η δόση που θα χρειαστεί να πληρώσει ο δανειολήπτης για 20 τουλάχιστον χρόνια θα προσδιοριστεί από το δικαστήριο με βάση την αξία της κατοικίας εάν αυτή έβγαινε σε πλειστηριασμό και, αν αδυνατεί να την πληρώσει, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεισφέρει.

Η δεύτερη κατηγορία που μπορεί να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να προσδοκά στη συνεισφορά του Δημοσίου, είναι αυτή που η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας της είναι έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο ή 220.000 για τον έγγαμο, προσαυξημένη κατά 20.000 για κάθε τέκνο έως τρία. Το εισόδημα ορίζεται έως τα 3.906 ευρώ για τον άγαμο, έως 23.659 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 5.714 ευρώ για κάθε παιδί.

πηγή: www.businessnews.gr/