GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σοβαρά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Καταγγελίες από ΑΔΕΔΥ

Έχουν ανασταλεί οι Μαστογραφίες για περισσότερες από 10 ημέρες… «Κάθε μέρα που περνάει η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παρο...

Έχουν ανασταλεί οι Μαστογραφίες για περισσότερες από 10 ημέρες…

«Κάθε μέρα που περνάει η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παροχής υγείας κατεβαίνει και ένα σκαλί πιο πίσω, ένα σκαλί πιο κάτω…» είναι οι διαπιστώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και εργαζομένου στο Νοσοκομείο Ξάνθης κ. Γιάννη Μπούτου. «….άλλο να χαθεί μια δομή στην Β΄βάθμια περίθαλψη των ασθενών μικρότερης εμβέλειας και άλλο να διαλυθούν οι Α΄βαθμιες δομές όταν δεν μπορείς να απευθυνθείς σ’ ένα γιατρό γιατί δεν υπάρχει…»
Διαπιστώσεις που συνεχίζουν να ακολουθούν τις δυσοίωνες επισημάνσεις ειδικών στον χώρο της υγείας από χρόνια για κλινικές και εργαστήρια στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. 

Τα νεότερα δυστυχώς δεν είναι και καλύτερα. «…Κάθε μέρα που περνάει μ’ αυτήν την υπάρχουσα κατάσταση, καταβαραθρώνετε η ψυχολογία του πολίτη …. Παράδειγμα το Ακτινολογικό τμήμα. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουμε μόνο αποχωρίσεις γιατρών και ειδικευμένου προσωπικού…. Είχαμε έναν συνάδελφο που επί σειρά ετών είχε κάποιες αποσπάσεις σε νοσοκομείο του…. Αιγείου, λόγω κοινωνικών προβλημάτων (συνυπηρέτηση, λένε), ευελπιστούσαμε και περιμέναμε ότι αυτό θα λήξει, αλλά νέα απόσπαση στο Κέντρο Υγείας …. Καλαβρύτων. 

Λες και η Ξάνθη είναι γειτονικός Νομός, γειτονεύει με τα Καλάβρυτα, λες και περισσεύουν οι γιατροί ακτινολόγοι στο Νοσοκομείο της Ξάνθης …

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανασταλεί οι Μαστογραφίες. Παραμένει κλειστός ο ψηφιακός μαστογράφος τελευταίας τεχνολογίας με 15-20 μαστογραφίες κάθε μέρα. Τώρα είναι κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού, ποιος θα κάνει την μαστογραφία και ποιος θα την γνωματεύσει όταν δεν υπάρχει γιατρός; ! ! ! !

Καθημερινά προσπαθεί το τμήμα να δουλέψει με δύο γιατρούς, σε μια περιφέρεια με 120.000 κατοίκους, εάν γίνει κάποιο λάθος ποιος θα είναι υπόλογος και γιατί;

«Έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ιατρεία του Αξονικού Τομογράφου, έχουν ανασταλεί μια σειρά από ειδικές και γενικές εξετάσεις και αυτή την στιγμή υπάρχει εκνευρισμός και έντονες διαμαρτυρίες από τους ασθενείς. Παίρνουν τηλέφωνο για ραντεβού και δεν ικανοποιούνται με μόνιμη απάντηση από μεριάς υπηρεσίας ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο κοντινό και απώτερο …μέλλον»

Και συνεχίζοντας ο κ. Μπούτος τις αναφορές του στην εκπομπή του Ξάνθη FM100, Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, ανέφερε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με την πολιτική που άρχισε να ακολουθεί πριν μερικές εβδομάδες, “χάνει” 50 με 70.000 € κάθε μήνα, από την αποψίλωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Φαίνετε ότι θέλουν να τους “σπρώξουν” στην ιδιωτική περίθαλψη…! ! ! !»
Άμεση η αντίδραση στα λεγόμενα του συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ που με έγγραφο που διένειμαν στον τύπο, χωρίς επί της ουσίας να απαντούν στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μπούτος, αναφέρουν:

«Το Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.  μετά από πολύμηνη σιωπή (όχι μόνο από τις ανακοινώσεις – δεν είχε καν ζητήσει τον λόγο ούτε στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους φορείς, στην Αλεξανδρούπολη), εξέδωσε ανακοίνωση.

Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υγειονομικών υπηρεσιών του νομού είναι οξυμένο, και πρώτοι οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ το είχαν επισημάνει έγκαιρα με ερώτησή τους στην Βουλή (26/11/2015). 

Ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει ο Υπουργός Υγείας, που δήθεν δεν κάνει τίποτα. Αλλά λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια:  ότι το υπουργείο και η 4η ΥΠΕ «προσπαθούν»! 
Άδωνις Γεωργιάδης λεγόταν ο υπουργός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που απέλυσε όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ, αφήνοντας το ΠΕΔΥ Ξάνθης με 0 (μηδέν)  γιατρούς και 2 οδοντίατρους.

Ήταν  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που:  
1) διόρισε 3 επικουρικούς καρδιολόγους σώζοντας την λειτουργία της καρδιολογικής 
2) προσέλαβε για το νοσοκομείο άλλους 5 επικουρικούς:  αναισθησιολόγο, ψυχίατρο, παιδίατρο, ορθοπεδικό, νευρολόγο 
3) παρέτεινε τη θητεία 8 ήδη υπηρετούντων επικουρικών 
4) προσέλαβε 1 μικροβιολόγο και 1 ορθοπεδικό για το ΠΕΔΥ (ο δε τελευταίος με απόφαση της 4ης ΥΠΕ εφημερεύει στο νοσοκομείο) 
5) επίκειται και η πρόσληψη 3 ακόμη επικουρικών: καρδιολόγου, μαιευτήρα, οφθαλμίατρου 
6) προχώρησε στην πρόσληψη μόνιμων γιατρών (επιμελητών Β’) ΕΣΥ και αναμένεται το ΦΕΚ διορισμού τους: αναισθησιολόγου για την ΜΕΘ, οδοντιάτρου και νεφρολόγου 
7) με απόφαση της «αδιάφορης» διοίκησης της 4ης Υ.ΠΕ. μετακινήθηκαν οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας του νομού για 1-2 εφημερίες στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου έτσι ώστε να μείνει ανοιχτή η Παθολογική κλινική 
8) προκηρύχτηκαν επίσης εδώ και καιρό 3 θέσεις επικουρικών παθολόγων, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, δυστυχώς, καμία αίτηση.

Όλα αυτά είναι «τίποτα» κατά την Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. που αποσιωπά: 
1) ότι παθολόγος μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης αρνείται, με διάφορα προσχήματα, να πραγματοποιήσει τον αριθμό εφημεριών που προβλέπει ο νόμος 
2) ότι ορισμένοι γενικοί γιατροί των Κ.Υ.:  αφού πρώτα έπαιξαν το χαρτί των αιφνίδιων αναρρωτικών αδειών κάθε φορά που εφημέρευαν στο νοσοκομείο, προχώρησαν και σε μήνυση κατά του διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ., έτσι ώστε να εφημερεύουν καθημερινά 2 ειδικοί γιατροί σε Κ.Υ. με μικρή προσέλευση ασθενών, τη στιγμή που στην Παθολογική δεν θα υπάρχει κανένας.     
Ναι πράγματι η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου δουλεύουν ξεπερνώντας τα όρια αντοχής (9-10 εφημερίες/μήνα, ορισμένες φορές συνεχόμενες και μάλιστα χωρίς ρεπό).   
Όσο για την μετάθεση ακτινολόγου στην Πελοπόννησο, να θυμίσουμε στην Ε.Ι.Ν.Ο.Κ.Υ.Ξ. ότι η απόσπασή του έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ως ρουσφέτι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Τατούλη!  Όσο για τις αναρρωτικές άδειες που δήθεν μεθόδευσε το Υπουργείο: ο εκάστοτε Υπουργός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αναρρωτικές. Αυτές εγκρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές που απαρτίζονται από γιατρούς και μόνο. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού ο ίδιος είναι πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Ξάνθης. 

Οφείλουμε όμως να δηλώσουμε ξεκάθαρα,  ότι η απόφαση του Υπουργείου για μετάθεση του εν λόγω γιατρού είναι τελείως αδικαιολόγητη! 
Τελικά όμως παρά τις προσπάθειες Υπουργείου, διοίκησης της  4ης ΥΠΕ και γιατρών, η Παθολογική κλινική κινδυνεύει με λουκέτο -λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη σε θέση επικουρικού παθολόγου. Η ΕΙΝΟΚΥΞ ως μόνη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος διεκδικεί την επαναπρόσληψη του πρώην διοικητού κ. Πάσχου! Ίσως κάποιοι νοσταλγούν την εποχή που παρίσταναν τον ανακριτή στις διώξεις, που είχαν εξαπολύσει οι πρώην διοικητές (Μπαμπαλίδης και Πάσχου) κατά συνδικαλιστών της ΟΕΝΓΕ. Τώρα πάντως ερμηνεύονται όλα: η μεθοδευμένη άρνηση ορισμένων γιατρών Κ.Υ. να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο, η άρνηση μελών του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. να εξαντλήσουν τα περιθώρια των εφημεριών που προβλέπει ο νόμος και οι μηνύσεις κατά του διοικητή της ΥΠΕ! 

Στόχος η τεχνητή παράλυση του νοσοκομείου και το ρίξιμο της ευθύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Όλοι λοιπόν  ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Η κυβέρνηση θα στηρίξει το δημόσιο νοσοκομείο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν γι αυτό.»

Κοινοποιώντας Ταυτόχρονα και την πιο κάτω απάντηση:
“Απάντηση στην ερώτηση  με αρ.1487/26-11-15, των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σχετικά με θέματα του Νοσοκομείου Ξάνθης και Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Απαντώντας στην με αρ. 1487/26-11-2015 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Σ. Γιαννακίδη, X. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδη, σχετικά με θέματα του Νοσοκομείου Ξάνθης και Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Στην παράγραφο Ζ΄ της με αρ. Α2α/ΓΠοικ.46322/19-6-15 εγκυκλίου ορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υποβολής αιτημάτων από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για τη στελέχωση των ΠΕΔΥ-Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Υγείας-ΠΕΔΥ ευθύνης τους, με επικουρικούς γιατρούς.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εξετάζει όλα τα υποβληθέντα αιτήματα και προωθεί τις  διαδικασίες διορισμού επικουρικών ιατρών όλων των ειδικοτήτων με τις διαδικασίες που ορίζονται σχετικώς.

Για το ΠΕ.ΔΥ -Μονάδα Υγείας Ξάνθης έχει διοριστεί ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Για το Νοσοκομείο Ξάνθης διορίστηκε ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ψυχιατρικής, ένας ειδικότητας Αναισθησιολογίας, ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπαιδικός και 8 επικουρικοί ιατροί που είχαν διοριστεί το προηγούμενο διάστημα εντός του έτους 2015.

Επίσης η αρμόδια υπηρεσία έχει προχωρήσει στο διορισμό ενός επιμ. Β' Αναισθησιολογίας, ενός επιμ. Β' Οδοντιατρικής και ενός επιμ. Β'Π/Φ για το Νοσοκομείο Ξάνθης. Στην διαδικασία διορισμού είναι και η θέση ενός επιμ. Β' Νεφρολογίας για το ίδιο νοσοκομείο.

Η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής αλλά του Τμήματος των ΤΕΠ του Γ.Ν. Ξάνθης και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τους προέβη σε μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από δομές υγείας που εντάσσονται στη διοικητική της αρμοδιότητά , προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Νοσοκομείου, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη διάθεση των ιατρών να συμβάλλουν στη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του Γ.Ν. Ξάνθης, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου αυτών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός  Παύλος Πολάκης”