GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φυσικό Αέριο στον Β. Έβρο. Καναδοί κατέθεσαν αίτηση για έρευνες

Πριν 18 μήνες κατατέθηκε η αίτηση για τη Θράκη (σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα). Καναδική εταιρεία που δραστ...

Πριν 18 μήνες κατατέθηκε η αίτηση για τη Θράκη (σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα).

Καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία στην εκμετάλλευση μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου, έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες στην περιοχή της Θράκης πριν 18 μήνες. 
Η περιοχή της Θράκης φαίνεται ότι παρουσιάζει τουλάχιστον προκαταρκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με πιθανά μη συμβατικά κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. 

Παράλληλα προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει άρδην τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής. 

Η καναδική εταιρεία Cub Energy έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Οι περιοχές αυτές, εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν τη γεωλογική προέκταση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, του περίφημου Hamitabat Shale στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία. 

H Cub Energy είναι καναδική εταιρεία υδρογονανθράκων εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και ήδη έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Η εταιρεία έχει παραχωρήσεις 244.000 στρεμμάτων και ήδη διαθέτει σε παραγωγή 1900 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. 
Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε έως 10 νέα πηγάδια μέσα στο 2014. Συνολικά στην Ουκρανία η εταιρεία διαθέτει 4 άδειες εκμετάλλευσης σε ποσοστό 100% στη Δυτική Ουκρανία, 8 άδειες από μόνη ή σε κοινοπραξία στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης η Cub Energy έχει παρουσία στην Τουρκία, όπου όμως ακόμη βρίσκεται επισήμως σε φάση εξέτασης των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. 

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση το 15% της εταιρείας ελέγχεται μετοχικά από τη διοίκηση, το Δ.Σ., το 40% από θεσμικούς επενδύτες, το 25% από άλλους «insiders» ενώ το 20% είναι retail. Εκτελεστικός Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο 47χρονος Mikhail Afendikov, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Gastek και την Clarkson Investment LLC. Στην Cub Energy επιτελικά στελέχη είναι επίσης το στέλεχος της Caracal Energy, AtlasGas, Enerplus, με προϋπηρεσία στις Meg Energy, Pengrowth Energy, Trans Canada Pipelines Robert Hodgins, το πρώην στέλεχος των Amoco Canada, ExxonMobil, BP, Timothy Marchant και το πρώην στέλεχος των BHP Biliton, Petrohawk Corp, Texas Oil and Gas κλπ., Richard Stoneburner.