GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΘΡΑΚΗ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ

10ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών 11-12-13 Δεκεμβρίου 2015 Φέρες  ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ       Εμείς, οι 13 Δήμα...

10ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών 11-12-13 Δεκεμβρίου 2015 Φέρες 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

      Εμείς, οι 13 Δήμαρχοι της Θράκης, θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και  δυναμικό  κομμάτι της  τοπικής κοινωνίας  που  πλήττεται διαχρονικά, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, από την  βίαιη φτωχοποίηση και αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της, συγκριτικά  με άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς και επαίτες απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση .
     Παίρνουμε την πρωτοβουλία, με σημείο έναρξης το 10Ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, να ανασυγκροτήσουμε τις δομές, τους θεσμούς,  τα δίκτυα της Θράκης, να αναγεννήσουμε τις θετικές προοπτικές, τις ελπίδες μας, τα οράματα μας,  να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε δημιουργικές διεξόδους στα προβλήματα, να τονώσουμε την αλληλεγγύη,  να αγωνιστούμε  για  την ενότητα, να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να θεσπίσουμε ένα δημόσιο χώρο συνάντησης και διαλόγου για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών, δράσεων  και έργων, που θα υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον .
    Στο συνέδριο θα στοχασθούμε  τις αιτίες της κακοδαιμονίας που μας οδήγησαν σε μία κατάσταση παρακμής, θα θεμελιώσουμε τις δυνατότητες για μία νέα  ισχυρή  Θράκη που δε θα κινδυνεύει να  αμφισβητηθεί  στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό.
     Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι η ιστορία και η γεωγραφία είναι μαζί μας, είναι προνόμιό μας, είναι πλεονέκτημά μας.
     Βρισκόμαστε στο  επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, είτε  αυτές αφορούν το πρωτοφανές προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, είτε αφορούν συγκρούσεις και πολέμους, είτε  αφορούν  ενεργειακά  δίκτυα, που  μετασχηματίζουν  την περιοχή σε σταυροδρόμι οικονομικής ανάπτυξης.
     Είμαστε όλοι μας,  τόσο οι 13 Δήμαρχοι  της περιοχής,  όσο και οι πολίτες της Θράκης,  υποχρεωμένοι απέναντι στους  προγόνους και  στους απογόνους μας να ασχοληθούμε συστηματικά με το παρόν και να σχεδιάσουμε με σύνεση   το μέλλον . 
     Σ’ αυτόν τον ευγενικό αγώνα χρειάζονται όλοι. Δεν περισσεύει κανείς.  Όσοι ζούμε εντός Θράκης, οι απόδημοι Θράκες, αλλά και όσοι  δεν κατάγονται από τον τόπο μας, αλλά τον αγαπούν .
     Συμμετέχουμε όλοι χωρίς μεμψιμοιρίες, προσωπικά συμφέροντα και εγωισμούς,  ανώφελες  και καταστροφικές κομματικές συγκρούσεις.     Ήρθε πλέον η ώρα να γίνουμε συλλογικά υποκείμενα της Θράκης για την υπέρβαση της κρίσης, οδοδείκτες  του μέλλοντος,  πυξίδες της    αναπτυξιακής πολιτικής.

Γιατί στη Θράκη χτυπάει εδώ και αιώνες η καρδιά του ελληνισμού. Γιατί η Θράκη  είναι η καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας  και πρέπει  να το αντιληφθούν, όσοι για διαφόρους λόγους δεν το έχουν ακόμη ενστερνιστεί .
Η Θράκη κινδυνεύει  σ’ ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, μεταβαλλόμενο,  απρόβλεπτο και πτωχό, σε μια  Ελλάδα  που παρακμάζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  που, δυστυχώς, διαχέει  τα προβλήματα  της στη Θράκη. 
Πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, βιοτεχνία, υποδομές, τουρισμός, εμπόριο, βρίσκονται όλα σε κατάσταση λήθαργου,  ενώ  άλλοι  τομείς   είναι πλήρως κατεστραμμένοι .
        ΑΙΤΙΕΣ του φαινομένου;
Οι κακές πολιτικές δεκαετιών, οργανωμένα κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που κατέστρεψαν τις κοινωνικές αξίες και φτωχοποίησαν  τον ελληνικό λαό.
Όμως, η Θράκη  εισπράττει πολλαπλάσια αυτή την καταστροφή, με σχεδόν κατεστραμμένο τον πρωτογενή τομέα,  με τα αναχώματα του Έβρου γερασμένα, έτοιμα να ανοίξουν στην πρώτη πίεση, με καταστραμμένο τον μεταποιητικό τομέα και αδρανοποιημένα  τα  συγκριτικά πλεονεκτήματά της σε ολόκληρη τη περιοχή .
Και, σα να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν, δυστυχώς, ιδεοληψίες ή συμπεριφορές που θέλουν να παίξουν με την ιστορία της Θράκης, κοιτώντας μόνο το παρελθόν, σα να είναι ένα απολίθωμα, χωρίς προοπτική στο παρόν και στο μέλλον.
         Πρέπει να γίνουμε ανάχωμα σε όλες αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές, δρομολογώντας με θετικό πρόσημο την αναπτυξιακή προοπτική της αγαπημένης μας ΘΡΑΚΗΣ.
                           Ευάγγελος Λαμπάκης
                              - Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του 
                             10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών,
                          - Εκπρόσωπος Δημάρχων της Θράκης
                   - Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης & 
                                     Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων 
                              Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Δεκεμβρίου 2015

Τόπος Διεξαγωγής Συνεδρίου : Κλειστό Γυμναστήριο Φερών

17:30    Εγγραφές Συνέδρων

Ύμνος της Παναγίας των Θρακών από τη χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

17:30    Χαιρετισμοί
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Π.Ε.Δ
Αν. Μακ. & Θράκης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου,  Ορεστιάδος & Σουφλίου,
     κ.κ. Δαμασκηνός
Περιφερειάρχης  Αν. Μακ. & Θράκης,
 κ. Γεώργιος Παυλίδης
Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης

19:00 : Έναρξη Εισηγήσεων
 
 ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δήμαρχοι  Νομού Ροδόπης

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή  Μνεία στο μεγάλο Θράκα επιστήμονα, Καραθεοδωρή Κωνσταντίνο, Παρουσίαση του έργου του
 Ηλίας Πετρόπουλος , Επίκουρος Καθηγητής του  Δ.Π.Θ.
 Υπερασπιζόμενοι τη ΘΡΑΚΗ μας
Επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη
21:30 Δείπνο – Πολιτιστικό δρώμενο στην Αλεξανδρούπολη
         
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Δεκεμβρίου 2015    ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
9.00 : Έναρξη Εισηγήσεων

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δήμαρχοι Νομού Ξάνθης
Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κοινωνιολόγος –Συγγραφέας
ΘΡΑΚΗ :Μια Στρατηγική Κεντρική Ατμομηχανή της Ελληνικής Ανάπτυξης σταματημένη- Να την ξεκινήσουμε
Γιώργος Κρεμλής,  προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 Μία πρόταση για την ανάπτυξη της Θράκης
Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θράκη- Γεωπολιτική –Γεωοικονομία 

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δήμαρχοι  Νομού Έβρου
Νίκος  Παπαθανασίου , πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης
Η συμβολή των υποδομών στην ανάπτυξη της Θράκης – συνέχεια στον προγραμματισμό & συνέπεια στην υλοποίηση
Σπυρίδων Κουτρούμπας Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχολής 
Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Δ.Π.Θ. Σύνδεση της Πανεπιστημιακής Έρευνας με την Πρωτογενή Παραγωγή: Στόχοι και Προοπτικές
Ευάγγελος Λαμπάκης,  Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης Γκρεμίζοντας τείχη , χτίζοντας γέφυρες με τους γείτονες, έχοντας το   βλέμμα στο μέλλον
12:00-12:30  Διάλειμμα-Καφές.
12:30  Ομιλίες-Τοποθετήσεις από εκπροσώπους  Θρακικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων
         Διάλογος –Τοποθετήσεις  Ψήφισμα 
15:00  Μπουφές.       
19:00    Δείπνο στις  Φέρες
ΚΥΡΙΑΚΗ 13Δεκεμβρίου 2015
07:00-10:00  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες
                     Ανάγνωση ψηφίσματος
                                 ΛΗΞΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Δηλώσεις Συμμετοχής
Πληροφορίες και Οδηγίες για τη Διεξαγωγή του Συνεδρίου
Γραμματεία Συνεδρίου
Μαρία Νάκου 25553 50074, e-mail: mn@0921.syzefxis.gov.gr
Βασιλική Παπάζογλου 25553 50082 fax 25553 50092
Άρτεμις Ρίγγου  25553 50070
Ειρήνη Γραμματοπούλου 25510 64189, e-mail: eirgramma@gmail.com

Έκθεση Θρακικού Βιβλίου

Στην αίθουσα διεξαγωγής του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου . Σκοπός της είναι η ανάδειξη των εκδόσεων των πολιτιστικών συλλόγων της Θράκης, με τις οποίες προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.