GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παραπλανητικές τιμές τροφίμων

Η Which? είναι ανεξάρτητη οργάνωση καταναλωτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αριθμεί περισσότερα από 800.000 μέλη. Πολλές από τις έρευ...

Η Which? είναι ανεξάρτητη οργάνωση καταναλωτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αριθμεί περισσότερα από 800.000 μέλη. Πολλές από τις έρευνες  που έχει διεξάγει  έχουν δείξει ότι εμείς  οι καταναλωτές  δεν έχουμε αρκετά ξεκάθαρες πληροφορίες  σχετικά με τις τιμές των προϊόντων  ώστε να είμαστε σε θέση να τα συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε ποιο είναι αυτό  που μας συμφέρει περισσότερο. Οι πρακτικές τιμολόγησης  που υιοθετούν τα καταστήματα τροφίμων  οδηγούν σε τέσσερα βασικά προβλήματα:
·«Ειδικές Προσφορές»  που δεν είναι τόσο «ειδικές»:
Πολλές φορές  η μείωση της τιμής του προϊόντος της προσφοράς δεν είναι τόσο συμφέρουσα  όσο πιστεύουμε  καθώς το προϊόν μπορεί να πωλούνταν στη χαμηλή τιμή της προσφοράς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  από ότι στην υψηλή  πριν μπει στην προσφορά.
o Πολυσυσκευασίες: Μπορεί να φαίνεται ότι είναι περισσότερο συμφέρουσες  αλλά τελικά να μην εξοικονομούμε τα χρήματα  που πιστεύουμε ότι κερδίζουμε. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν πωλούνταν 0,50€ και έπειτα  η τιμή του ανέβηκε στα 0,75€ δεν θα πρέπει να μπαίνει σε προσφορά του τύπου «2 για 1€».
o Τα εποχιακά τρόφιμα που πωλούνται σε υψηλότερη τιμή εκτός εποχής  δεν μπορούν να θεωρηθούν προσφορές  επειδή η τιμή τους μειώνεται όταν είναι η εποχή τους. Τέλος, οι μεγάλες πολυσυσκευασίες δεν είναι πάντα πιο συμφέρουσες. Συχνά, η τιμή μονάδας της μεγάλης συσκευασίας είναι υψηλότερη από αυτήν της μικρής. Όλα αυτά μας οδηγούν σε οικονομική ζημία, σε χαμένο χρόνο και υπερκαταναλωτισμό.
· Δυσκολία σύγκρισης τιμών: Για όλα τα προϊόντα η τιμή αναγράφεται με δύο τρόπους: Η συνολική τιμή του τροφίμου που αγοράζουμε όπως είναι συσκευασμένο  και η τιμή μονάδος. Επειδή οι ποσότητες ομοειδών τροφίμων διαφέρουν από συσκευασία σε συσκευασία, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της τιμής μονάδος. Όμως, υπάρχουν πολλά προβλήματα:
· Η τιμή μονάδος αναγράφεται με γραμματοσειρά τόσο μικρή που σχεδόν είναι αδύνατη η ανάγνωσή της.
· Η τιμή μονάδος για μια σάλτσα μπορεί να εκφραστεί ανά λίτρο, για μια άλλη ανά κιλό, για μια τρίτη ανά 100 gr ή 100 ml. Η τιμή αυτή για τα αγγουράκια, τα λάχανα ή τα μαρούλια μπορεί να εκφραστεί ανά κιλό ή ανά τεμάχιο.
· Πολλές φορές, τα σουπερμάρκετ δεν μας γνωστοποιούν την τιμή μονάδος των τροφίμων που περιέχει μια συσκευασία προσφοράς, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τι μας συμφέρει περισσότερο.
· Προϊόντα  που συρρικνώνονται αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στην τιμή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  που μειώνεται η καθαρή ποσότητα ενός προϊόντος  χωρίς να μικρύνει η συσκευασία, να μειωθεί η τιμή του και χωρίς να ενημερωθούν οι καταναλωτές για αυτή την αλλαγή. Αυτό μας οδηγεί σε αγορές  που πιθανότατα να μην κάναμε  αν ήμασταν ενήμεροι για αυτές τις αλλαγές. Κανείς δεν απαγορεύει στους κατασκευαστές να μειώσουν το μέγεθος του προϊόντος τους αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει η ενημέρωση των καταναλωτών για τις αλλαγές  που μπορεί να επέλθουν στην τιμή του.
· Σύγκριση τιμών ίδιων τροφίμων  σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ: Τα σουπερμάρκετ προσφέρουν στους καταναλωτές αποζημίωση, αν βρουν το ίδιο τρόφιμο σε χαμηλότερη τιμή σε κάποιο άλλο κατάστημα. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εμάς  τους καταναλωτές  διότι αντί να κάνουμε τη δίκη μας έρευνα αγοράς εμπιστευόμαστε μια διαφήμιση  την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να πιστοποιήσουμε πόσο αντικειμενική και σωστή είναι.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ζημιά στις τσέπες μας. Οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί  όταν κάνουμε τα ψώνια μας  στα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να θυμόμαστε όλες τις παραπάνω παγίδες και να τις αποφεύγουμε. Με τα παραπάνω «κόλπα», οι καταναλωτές χάνουν το δικαίωμά τους να γνωρίζουν τις τιμές ομοειδών τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες , απευθυνθείτε στην Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης στο τηλέφωνο 25310 35222, καθημερινά 10:00 – 12:00 πμ.