GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητά μας για την αντιμετώπιση της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, δηλώνει η Περιφέρεια

«Με αφορμή ερωτήσεις και δημοσιεύματα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αποσαφηνίσουμε τα εξής: Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για ...

«Με αφορμή ερωτήσεις και δημοσιεύματα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αποσαφηνίσουμε τα εξής: Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για άλλη μια φορά, μετά την Ευλογιά και τον Καταρροϊκό Πυρετό, πλήττεται  από ένα νέο επιζωοτικό νόσημα , την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών, που εμφανίζεται για  πρώτη φορά στο έδαφος της  Χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ  και μια τριετία τα νοσήματα αυτά προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Περιφέρειας,  με καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων και στην οικονομία της περιοχής. 
Δυστυχώς, όμως, ακόμα μια φορά, και, παρόλο, που από όλους γίνεται αποδεκτό πως η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα  Έβρου , αποτελούν το ανάχωμα για την προστασία της υπόλοιπης Χώρας αλλά και της Κοινότητας,  δεν πάρθηκαν εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για προληπτικό εμβολιασμό όταν το νόσημα  είχε φθάσει  στα σύνορά μας με την Τουρκία. 
Ακόμα δε και όταν η  νόσος εισήλθε στην χώρα   και απαιτούνταν έγκαιρος εμβολιασμός του  Έβρου και δραστικός περιορισμός της επιζωοτίας, δεν κατέστη   δυνατή η επαρκής κεντρική προμήθεια του εμβολίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, η Περιφέρεια σε άριστη  συνεργασία και με  δαπάνη των κτηνοτρόφων προωθεί την αγορά της πρώτης παρτίδας  των εμβολίων και στη συνέχεια με  πιστώσεις από τον προϋπολογισμό  της,   αγοράζονται άλλες 36.000 δόσεις με τις  οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφτούν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, πλην της Δράμας. Ταυτόχρονα μετακινεί κτηνιάτρους από όλη την Περιφέρεια  και με μια γόνιμη συνεργασία και με ιδιώτες κτηνιάτρους εμβολιάζονται 32.000 βοοειδή μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.
Τις ημέρες αυτές παρελήφθησαν άλλες 18.000 δόσεις και φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να φθάσουμε τα 45.000 εμβολιασμένα ζώα και ολοκλήρωση του μεγαλυτέρου  όγκου των εμβολιασμών  έως  τα μέσα  Νοεμβρίου. Στόχος να εμβολιάσουμε όλα τα βοοειδή στις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες.
Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στον Έβρο,  όπου ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε, καθώς μειώθηκαν θεαματικά τα κλινικά περιστατικά,   ενώ εδώ και 15 ημέρες δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα.   
Η Περιφέρεια  έκανε ένα βήμα παραπάνω προχωρώντας σε εκτεταμένους και εντατικούς ψεκασμούς  καταπολέμησης κουνουπιών στην ύπαιθρο σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου και σε ένα μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,  ενώ με  αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την άμεση μεταβίβαση των πιστώσεων , για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων. Βρίσκεται σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδά της.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης,  θέλει δημόσια να ευχαριστήσει όλους τους κτηνοτρόφους για την εξαιρετική  συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές, τους ιδιώτες κτηνιάτρους που συνέδραμαν  καθοριστικά στην διενέργεια των εμβολιασμών και  χωρίς την βοήθειά των οποίων  θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωσή τους, καθώς και το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και της Π.Ε Σερρών, που  δούλεψαν ακούραστα,  πέρα από κάθε λογική ωραρίου,  ακόμα και τις αργίες,  για την ολοκλήρωση επίπονου αυτού έργου»

Τι είναι η Οζώδης Δερματίτιδα : 
Από το 2014 το νόσημα έχει διαγνωσθεί στη βοοτροφία της Τουρκίας και το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση και να εξαπλώνεται όλο και εγγύτερα προς τη χώρα μας. Κρούσματα του νοσήματος εντοπίστηκαν και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Να διευκρινιστεί ότι το νόσημα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι τώρα στη χώρα μας και σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία ανήκει στον κατάλογο νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης.

Το νόσημα μολύνει τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των βουβαλιών.

Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας (ορότυπος 1), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Poxviridae, στο γένος Capripoxvirus. Στο γένος Capripoxvirus ανήκει και ο γνωστός μας ιός της Ευλογιάς του Προβάτου.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αρθρόποδων, τα οποία δρουν ως μηχανικοί φορείς. Σε μικρότερη έκταση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή και με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, στο οποίο εκκρίνεται.

Στα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται: Πυρετός άνω των 41ο C, ο οποίος διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ρινίτιδα , επιπεφυκίτιδα και υπερβολική σιελόρροια. Έντονη πτώση γαλακτοπαραγωγής. Μετά από 7-19 ημέρες από τη μόλυνση, εμφανίζονται επώδυνα οζίδια διαμέτρου 2-5 εκατοστών, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα , το μαστό και το περίνεο. Αυτά τα οζίδια αναπτύσσονται στην επιδερμίδα και το χόριο και μπορεί αρχικά να παρουσιάζουν ορώδεις εκκρίσεις. Σε χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, τα οζίδια μπορεί να νεκρωθούν καταλαμβάνοντας όλο το πάχος του δέρματος.

Το νόσημα εμφανίζει νοσηρότητα 5 έως 45% και θνησιμότητα έως 10%. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ορολογικές εξετάσεις και PCR σε δείγματα αίματος και σε ξέσματα από τις αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος Οζώδους Δερματίτιδας τα μέτρα που επιβάλλεται να εφαρμοστούν είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόζονται σε περίπτωση Ευλογιάς του Προβάτου.